Close

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 146

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Teraz żałuję, że nie dorzuciłem dla zmyłki zdjęć z Minolty
    też bym rozpoznał między Canonem i Minoltą, między Minoltą i Nikonem już byłoby gorzej bo oba aparaty na CCD jadą, jednak biorąc pod uwagę ile sę już zdjęć naoglądałem z różnych aparatów podczas zabawy w marnego grafika to sądzę, że miałbym jakieś szanse
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Napisz Zbigniew swoje wrażenia po przesiadce z N na C, przynajmniej ja poczytam je z chęcią, może komuś innemu też przydadzą sie jakieś praktyczne ( i krytyczne uwagi) i krókie porównanie zalet i wad.Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzejek Zobacz posta
    Napisz Zbigniew swoje wrażenia po przesiadce z N na C, przynajmniej ja poczytam je z chęcią, może komuś innemu też przydadzą sie jakieś praktyczne ( i krytyczne uwagi) i krókie porównanie zalet i wad.Pozdrawiam.
    hahahaahah.... No to stary teraz poleciałeś Zbigniew tylko na to czekał.....

Talking

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    też bym rozpoznał między Canonem i Minoltą, między Minoltą i Nikonem już byłoby gorzej bo oba aparaty na CCD jadą, jednak biorąc pod uwagę ile sę już zdjęć naoglądałem z różnych aparatów podczas zabawy w marnego grafika to sądzę, że miałbym jakieś szanse
    Widzisz Erie, a ja gotów bym był się założyć o sporą kwotę, że jakbym miał Nef-y z Nikona i Raw-y z Canona to tak obrobię te zdjęcia, że choćbyś zniósł jajo to nie odróżnisz . A gadanie o naturalnośći, czystości to dla mnie takie zawracanie głowy. Zwłaszcza że np. kolory w 400D dość sporo się różnią od tych z 30D i np. 10D. Więc takie uogólnione stwierdzenia że Canon to, a Nikon tamto to czystej wody spekulacje bez żadnego oparcia w rzeczywistości .
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Kolekcjoner, czytaj uważnie - nie ja pisałem o kolorach tylko Jacek_Z, więc nie odstawiaj szopek w stylu optycznych proszę i nie wtykaj mi w usta słów, jakich nie wypowiedziałem. To jak ja rozróżniam zdjęcia to jest moja sprawa i podejrzewam, że gdyby się uprzeć to byłbyś w stanie tak przygotować zdjęcia że nie rozróżniłbym ich. Jednakże mogę z pewną stosunkowo dużą dokłądnością określić które zdjęcie, z którego aparatu pochodzi jeśli będą bez udziwnień. Dziękuję za uwagę

Domyślnie

Erie, to Ty wyjatkowo zdolny jestes jak potrafisz rozpoznawac fotki z roznych puszek , roznych systemow

Domyślnie

nie jestem zdolny, napisałem tylko, że przez moje łapy przewinęło się "parę" fotek i dostrzegam na nich pewne "odciski palca", ale to może być skrzywienie i należy je leczyć, zamiast o tym pisać, więc jeśli przez najblizsze dni nie zobaczycie mnie na forum to wyślijcie mi paczkę do Tworek

a poza tym napisałem, że z pewną dokładnością, a nie że ze skutecznością 100% :P

aaaaaa i miałbym chyba problem z pentaxami, bo zdjęć z nich miałem jak na lekarstwo (i to raczej z tych wydawanych ambulatoryjnie, a nie dostępnych w aptekach)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Widzisz Erie, a ja gotów bym był się założyć o sporą kwotę, że jakbym miał Nef-y z Nikona i Raw-y z Canona to tak obrobię te zdjęcia, że choćbyś zniósł jajo to nie odróżnisz . A gadanie o naturalnośći, czystości to dla mnie takie zawracanie głowy. Zwłaszcza że np. kolory w 400D dość sporo się różnią od tych z 30D i np. 10D. Więc takie uogólnione stwierdzenia że Canon to, a Nikon tamto to czystej wody spekulacje bez żadnego oparcia w rzeczywistości .
    Tak, to ja pisałem o kolorach. Fakt to stereotypy. Ale byłem na wystawie fotografii przyrodniczej, czytałem podpisy pod zdjęciami i to było tak wyraźne, że bez podpisu w 80% trafiałem jakim body jest nastepne zdjęcie, potem czytałem podpis. To nie może być zbieg okoliczności. Na tyle zdjęć (kilkadziesiąt) by wynik był koło 50% trafień.
    A tu wytypowałem aż w 100% dobrze.
    Oczywiście jak chce się kogoś zmylić to mozna "spreparować" pliki jak sie chce. Też bym potrafił sam się oszukać
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Kolekcjoner, czytaj uważnie - nie ja pisałem o kolorach tylko Jacek_Z, więc nie odstawiaj szopek w stylu optycznych (...)
    Tego stwierdzenia nie rozumiem jak i Twojej emocjonalnej reakcji z nim związanej. Nie wiem w takim razie w jakim celu są emotion-ikony? Czyżbym trafił w czuły punkt ? Acha i żadne specjalne zabiegi ani preparowanie nie są potrzebne - kilka ruchów w Ps-ie .

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Tak, to ja pisałem o kolorach. Fakt to stereotypy.
    Jacku nie miałem oczywiście na celu Cię urazić jeśli tak się stało to przepraszam .

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Oczywiście jak chce się kogoś zmylić to mozna "spreparować" pliki jak sie chce. Też bym potrafił sam się oszukać
    Masz całkowitą rację .
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzejek Zobacz posta
    Nie za bardzo chciałbym, bo takie uwagi są różnie odbierane przez różne osoby. Generalnie każdy z aparatów ma swoje wady i zalety, i każdym można zrobić dobre zdjęcia, jak też te do kitu

edit: A odnośnie tego co Erie napisał - ja go rozumiem doskonale, bo chodziło raczej o to, co puszka wypluwa z siebie niejako default'owo, bez obróbki. Nie odkryję ameryki, jak napiszę, że Nikon (D80) ma troszkę zimniejsze barwy niż Canon (30D), bardziej doświetla, domyślnie ma większy kontrast, itp. A to że z każdego ze zdjęć można tak zrobić, aby było nie do rozpoznania (tj. z której puszki wyszło) - jak najbardziej się zgadzam. Jedyne o co można się ewentualnie zahaczyć to crop lub jego brak - fotkę z 5D znacznie łatwiej odróżnić od D200 ze względu na choćby perspektywę i GO, niż próbować odróżnić zdjęcie z D50 i 350D.
    Ostatnio edytowane przez Zbigniew ; 16-04-2007 o 23:16

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów