ja także mam D7000 i mam takie pytanko bo używam tylko jednej dłoni, czy ktoś pracował na głowicy Manfrotto 322RC2 ? czy joystick nie jest za mocny do naciskania? i jaki najlepszy nie za ciężki statyw pod nią?
Szukaj
ja także mam D7000 i mam takie pytanko bo używam tylko jednej dłoni, czy ktoś pracował na głowicy Manfrotto 322RC2 ? czy joystick nie jest za mocny do naciskania? i jaki najlepszy nie za ciężki statyw pod nią?
O ile mi się dobrze wydaje, to w 322 rc2 masz możliwość ustawienia oporu przy naciskaniu, więc nie powinno być z tym problemu. Ile kasy możesz przeznaczyć na statyw?
Nie chwaląc się też mam Manfrotto 055XPPROB i zastrzeżeń brak. Jak już wcześniej wspomniano głowica to podstawa, dobrze sobie przetestować w sklepie przed zakupem pod aparatem według własnych preferencji i zastosowań.
Jak wyżej.
Ale jedną śrubkę (z tych 3-ch luźnych) już zgubiłem. Ciekawe gdzie można dokupić.
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Z tego co dziś widziałem, to na alledrogo był 055xprob po 400 pln. Dobry statyw, chociaż dość ciężki i czasami można go przeklnąć (2,1 kg). Może lepszy byłby MT293A3, waży tylko 1,5 kg, ale ma mniejszy udźwig (4 kg).
Jedno jest już dla mnie oczywiste, na pewno kupię głowicę kulową.
Teraz pytanie tylko jaką? Dzisiaj bawiłem się dwoma i na bank kupię właśnie jedną z nich:
- Manfortto 498RC2 (365 zł) - http://www.cyfrowe.pl/aparaty/manfro...ca-kulowa.html
- Triopo B3 (205 zł) - http://www.cyfrowe.pl/aparaty/triopo...ca-kulowa.html
Ciekawie prezentuje się ta głowica Triopo. Mam wrażenie,
że chodzi troszkę lepiej niż Manfrotto ale może mi się tylko
wydaje. Może ta cena mnie po prostu zmyla.
Ktoś jest w stanie je porównać?
Jest tutaj ktoś kto ma Manfrotto albo Triopo?
NORTHPHOTO.PL // PROFIL NA FACEBOOK'U // BLOG
Podepnę się do tematu. Też muszę kupić statyw i chciałbym, żeby to był ostatni raz. Widzę, że polecany jest 055XPROB i wziąłbym go bez wahania - szczególnie podoba mi się opcja przełożenia kolumny do położenia poziomego, odpowiada mi też nośność - będzie używany m.in. z MF. Jest tylko jedno ale - masa. Wydaje mi się, że 2,4 kg bez głowicy to troszkę za dużo. Czy możecie polecić statywy o podobnej funkcjonalności a niższej masie?
Pozdrawiam,
Marcin
Do czego ten statyw? Do studia masa nie jest bardzo istotna, ale w plener już tak. Fizyki nie przeskoczysz. Lekki statyw jest bardzo podatny na warunki atmosferyczne. Wierz mi, że moją frotką nawet niezbyt silny wiatr miota jeżeli podpięty jest dłuższy obiektyw, a co dopiero lżejszym![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Skontaktuj się z nami