Szukaj
wywołując na domyślmnych ustawieniach te rawy z d4 i d3 z internetu za pomocą viewNX i po minimalnej obróbce w NX2, iso25600 z d4 jest na poziomie używalności iso6400-8000 z d3 (biorę cały odbiór obrazka a nie poszczególne jego składnieki). Także wysokie iso z pewnością nie będzie mniej używalne niż w d3s (nie wypowiadam się o 102400 bo to dla mnie marketingowe wartości). Natomiast przy forsownym wywoływaniu RAWów poprawę widać już na iso200 - wreszcie cienie będą do końca płynne jak w d3x i d7000 (podobnie jest na iso400 czy 800)
W każdym razie zanosi się niskie iso jak d3x, wysokie jak d3s, rozdzielczość wypośrodkowana, super AF i fajne video i genialny bufor![]()
też zbieram kasę![]()
Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 20-01-2012 o 13:24
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Dokładnie. Na wyśmiewanym tu filmie Wiktor mówi, że puszka jaka przed nimi leży to nie jest finalny produkt. Więc ci w Rumunii też puszczają w sieć nie wiadomo co, ale raczej nie ostateczną wersję.
Do tego co napisałeś należy dodać ISO 100 i joystick do pionowych kadrów. Nie rozumiem rozczarowania tą puszką. Nie bije rekordów w czymś tam? To nieistotne. W tym co jest praktyczne i codziennie stosowane zrobiono postęp. Duży.
Powtórzę do znudzenia - D3s to dla mnie taka sobie puszka, ma 2 wady jakie wyeliminowano w D4. D4 jest przez to zdecydowanie uniwersalniejszym aparatem. Sprawdzi się nie tylko w reporterce (choć do tej reporterki jest predysponowany).
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
A ja nigdy nie zrozumiem, dlaczego Ty sie tak kleisz do reporterskich body... Dla Ciebie jest D3X (ze swietnym DR, ISO 100 i duza iloscia pikseli) albo D800 (z jeszcze gestsza matryca). Jeden ma uchwyt, a do drugiego bedzie grip. Roznica w cenie -- miedzy D3X a D4 -- bedzie raczej niewielka (rekompensujaca roznice w ilosci MPx).
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Po prostu kolejna ewolucja body dla profi, nie rozczarowuje. Rewolucją byłoby gdyby Nikon wsadził matrycę FX do plastikowego body wielkości D3100, ważącego 500 gramów. To byłoby coś.. D4 będzie robić dobre zdjęcia, jeszcze bardziej dopieszczone niż poprzednicy, a przy okazji ktoś nakręci porządny film 10x taniej niż jakimś red'em![]()
Pomińmy mnie. Mi chdzi o to, że jest tu fala krytyki D4 jako puszki, której nie warto kupować bo niby nic nie wnosi w stosunku do D3s. Otóż wnosi całkiem sporo nawet dla reporterów, a i dla innych "branż" jest bardzo ciekawym narzędziem.
Dla studyjniaków może będzie przegrywała z zagripionym D800, ale ja bym na pewno wolał D4 od D3x (zakładam podobne niskie ISO - DR itp). 16 a 24 Mpx to wbrew pozorom nie tak duża różnica.
Nie wiem po co Sobolewski mówi o parze topowych D4 i D3x, bo szczególnie po ukazaniu się D800 sprzedaż D3x spadnie do zera.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Dobrą sprawą w takim profesjonalnym aparacie (zresztą później mogłoby to trafić do niższych modeli) byłby wbudowany szybki wywoływacz RAW - taki w pełni funkcjonalny Capture NX2 zamknięty w aparacie. Idąc dalej to aparat możnaby podłączyć przez wyjście typu hdmi np. do monitora 30 calowego i bezpośrednio obrobić zdjęcie, np. myszką bluetooth. Czyli wyeliminowanie komputera - z aparatu zgrywamy lub wysyłamy przez wifi na serwer lub drukarkę gotowy JPG wywołany z RAWa tak jak chcemy. Szybko i łatwo - po co reporterowi laptop w terenie, na wyprawie itd. gdy w aparacie miałby np. 4 calowy wyświetlacz o dużej rozdzielczości i w pełni funkcjonalny program graficzny do wywoływania RAW.
Inaczej zobrazowane niż dotychczasowe prezentacje:
cz.1 http://www.youtube.com/watch?v=I9_pOg1tKnA
cz.2 http://www.youtube.com/watch?v=002DP...feature=relmfu
Chętnie poczytałbym instrukcję obsługi (ok.400 stron). Jak to bywało dotychczas ? Możliwość ściągnięcia dopiero po rozpoczęciu sprzedaży ?
Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8
Skontaktuj się z nami