Dobra jestem w domu. Zaraz sie zabiore za sample (przebiore i zrobie paczke, wrzuce na serw i dam linka).
Wrazenia ogolne - fajnie lezy w lapiechociaz lepiej lezy mi D3s bo jest odrobinke ciezszy
![]()
Zmiana punktow (wybor punktu af - czyli caly obszar, dynamicznie, pojedynczy) teraz robi sie naciskajac przelacznik AF/M obok szkla i krecac kolkami (kciuk zeby wybrac af-s/af-c, a wskazujacy zeby wybrac ilosc punktow, albo sledzenie 3d). Fajne jest to ze przy obrocie do pionu sam przerzuca punkt mniej wiecej tam gdzie byl wczesniej w poziomie, mozna wybrac inny (np. dajac na skrajny) i przy nastepnym obrocie od razu na ten skrajny przerzuci (przynajmniej tak zrozumialem).
Co jeszcze - sledzenie 3d zapiernicza jak zly, korzystam z tej funkcji sporo robiac boks i porownujac np do D700 bo tym glownie robie to jest spora roznica na korzysc D4.
Obsluga po wifi - bardzo przyjemna, chociaz nie mam ajpadaIPTC do wpisania w aparacie, ale o tym kazdy wiedzial ze specyfikacji, menu przejrzyste jak zawsze, sporo opcji do pogrzebania.
Wizjer jakis taki przyjemniejszy, ekranik odrobinke wiekszy, sam sie sciemnia/rozjasnia dzieki czujnikowi swiatla, mozna to wylaczyc na szczescie![]()
I to co najwazniejsze dla D4 - czyli krecenie filmow. Obejrzelismy troche sampli z przedwczorajszych i wczorajszych krecen bo filmowcy ogladali D4ki i wyglada to naprawde dobrze... pytanie ile to zasluga swiatla itd, a ile zasluga samej puszkiale to kazdy musi sam ocenic. W trakcie krecenia mozna zmieniac czas, przyslone, iso itd (choc przy szybkiej zmianie widac to na filmie czyli pomiguje ciemniej/jasniej). AF dziala nawet ok przy kreceniu, ale wiadomo ze jak ktos chce byc pro to followfocus i manual. D4ka byla przypieta do Zacuto wiec smigalo to calkiem milo
Nakrecilem jakis sampel ale na 1/30s
wiec sie rozmazuje wszystko
ale jak ktos chce to dorzuce do paczki
![]()
To tak na szybko, z pierwszych wrazen na goracoide przebierac sample.
EDIT: 2gb sampli... troche zajmie wyslanie tego bo mam slaby upload8h wysylania
![]()
EDIT: Mam tez pare sampli z nowej 85/1.8g. Fajne szkielko, chociaz mocno plasticzane
Sample sa z 3 miejsc - jedno oswietlone wielka parasolka broncolora, dwa w zastanym korytarzowym (stad takie dlugie czasy). Z d3s jest mniej sampli, ale powinno dac jakis poglad na to co sie zmienilo. Sa JPG i NEF, nie wiem jakie byly ustawienia JPG w obu aparatach, wiem tylko ze wylaczylem dlajting, zeby nie bruzdzil. Charakterystyka szumu jest inna - i to widac nawet na wyswietlaczu... czy lepsza czy gorsza - sami to ocenicie![]()
Male wybieraki troche niewygodne, ale pewnie to kwestia przyzwyczajenia.
Tryby cichy i bez dzwieku - nawet to dziala, ale sa jakies obwarowania w stylu bezszelestny strzal tylko w 1080p itd![]()
Wykrywanie twarzy - dziala, chociaz raz sie pomylil i pokazal ze znalazl twarz, a bylo to nieostre mocowanie statywowe od tlaale jakos sie tak ulozylo w bokehu ze byly dwie ciemniejsze kropki i pewnie uznal, ze to czyjas geba
![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami