Close

Strona 22 z 348 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 3475

Wątek: Nikon D4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez śwMikołaj Zobacz posta
    kiedys wkladalo sie w puszke 36 klatek, iso400 i przez tydzien lub dwa tkwilo to w aparacie. w tej chwili wybrzydzaja, ze iso 25600 szumi
    Placac 15-20 tysiecy (x2) co kilka lat, chyba mozna miec takie skromne wymagania, prawda?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

ale Kadak tmax 3200 był całkiem niezłym negatywem jak sie go dobrze wywołało

Domyślnie

szczerze powiem ze na tle konkurencji 1Dx ta premiara jakoś mnie niezachwyca. niech jeszcze wypuszczą D800 z 16mpx i naprawde Canon bedzie liderem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebod Zobacz posta
    szczerze powiem ze na tle konkurencji 1Dx ta premiara jakoś mnie niezachwyca. niech jeszcze wypuszczą D800 z 16mpx i naprawde Canon bedzie liderem
    Takiej bzdury to dawno nie słyszałem. Korpusy D700 i D3 już w ogromnej mierze przekroczyły to, czego *potrzeba*. D3x dobił resztę w studio, a D3s w reportażu. Kolejne puszki to ewolucja, dodanie tu, odjęcie tam, usprawnienie ergonomii. D800 z 36MPix załatwi krajobrazowców i studyjniaków kochających dużo pikselków, ale u których trochę gorzej z kasiorką. Oferta już jest kompletna, a będzie po prostu odświeżona.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez śwMikołaj Zobacz posta
    kiedys wkladalo sie w puszke 36 klatek, iso400 i przez tydzien lub dwa tkwilo to w aparacie. w tej chwili wybrzydzaja, ze iso 25600 szumi
    Bill Gates powiedział 20 lat temu "640 KB pamięci wystarczy każdemu".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebod Zobacz posta
    naprawde Canon bedzie liderem
    Ktoś musi nim być a użytkownicy drugiej firmy jakoś będą musieli to przeżyć. Straszne to
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Niestety schodzenie z natywnym ISO coraz niżej to głupota. Zawsze łatwiej jest światło przyćmić niż je wygenerować. Ja bym wolał natywne ISO400, lecz z kolei pewność, że około 12KISO będzie w porządku. Wiadomo, że są ludzie, którzy z różnych względów fotografują na niskiej czułości, lecz przecież można sobie przyciemnić czymś obiektyw. Ja parę razy musiałem użyć przysłony 1.4 w pełnym słońcu, więc dałem najniższą czułość (100) i przed obiektyw nałożyłem filtr polaryzacyjny. Nie miałem po prostu filtra ND przy sobie, ale wolałbym kupić sobie dwie sztuki ND 77mm niż mieć na stałe aparat z pogorszoną jakością przy wysokich czułościach.

No i będziecie się śmiać, ale do szybkiego kupna D4 popchnie mnie możliwość kręcenia filmów HD. Jak mi się pierwszy syn urodził to kupiłem kamerę, licząc na to, że po prawie 20 latach technologia pójdzie znacznie do przodu. Niestety okazało się, że kamery nadal mają kiepskie obiektywy, nadal nie mają dedykowanych przycisków do migawki i przysłony i nadal nie można operować ręką ustawiania ostrości. Po prostu sprzęt dla idiotów. W dodatku małe matryce powodują to, że filmuję syna z odległości metra a w tle mega wyraźnie widzę śmietnik lub inny nieciekawy obiekt oddalony o 300m. Po prostu wszystko jest ostre jednocześnie. Ciągle chodzę z D3, a gdy coś się dzieje, to nerwowo szukam kamery i najczęściej jej nie mam. Nie plujmy więc na filmy, bo są one mega fajnym dodatkiem i właśnie fotograficy to najbardziej docenią, nawet jeśli (jak u mnie) ma to być kręcenie filmów rodzinie na spacerach.

Slot na QXD to może brutalny sposób, ale w sumie jedyny na wprowadzenie nowego standardu. Gdyby były 2xQXD to aparat by się nie sprzedał dopóki karty by nie wyszły. Natomiast teraz można spokojnie fotografować na CF i jak pojawi się QXD to pewnie większość kupi jedną sztukę (domyślam się, że minimalny rozmiar to będzie 32GB) i ona będzie zawsze robiła jako backup (lub kopia JPG lub overflow itd.). Ten slot na QXD wcale nie ogranicza pracy, a zanosi się, że to jednak będzie profesjonalny standard przyszłości.

Ja tam wymagający nie jestem i mi się podoba wszystko w D4. Oby tylko cena była znośna.

No i cena D3 nie spadnie, bo dołączam do licznego grona, które nie sprzeda starego korpusu. Mój D3 już od dłuższego czasu przyrósł żonie do rąk, więc mogę zapomnieć o sprzedaży.

Domyślnie

jaaasne moSAs. Ja kupuje nikona tylko dlatego że jest ładniejszy i dlatego że nigdy mi się nie zepsół. A nie pamietam od kiedy się tym zajmuję. Dla mnie rewolucja to canon 5d i nagrywanie filmów iso50 i jeszcze moze coś tam. Nie wiem w jakim oni świecie w tym nikonie żyją. Dzisiaj jedyny ekwiwalent w studio dla ambitnego fotografa to 5D bo przeciez nie kupi sobie d3X za trzy razy tyle nie wspominając już o hasellbladzie. Wiecie tak naprawdę to uważam że jedną fajną zeczą w nikonie jest lub moze lepiej zdarzyło się to że udalo mi się nowiutkiego D300s kupić za niecałe 4500zl co też jest niebagatelną kwota. Bo w posrózy czy reporterce zawsze uważałem że w pociągu śpisz dokładnie odwrotnie proorcjonalnie do wartości sprzetu jaki wieziesz w plecaku. A ten aparacik jeszcze nie był az taki drogi fajnie działa i da się znim jeszszcze przekimać gdziekolwiek.

Domyślnie

Podobne może być rozczarowanie gdy wejdzie d800 na którego posiadacze 700-tek czekali a tu nawalą megapixeli i d700 wróci do łask tylko że już go mogą nie produkować a jeśli spekulowana cena d800 to 12 /13 tys to za używkę "siedemsetkę" przyjdzie zabulić z 8 tys. Ale tak jak pisaliście jeszcze za wcześnie na rewolucje tylko kosmetyka i ewentualnie ergonomia aaa no i tryb video :P
    Oszczędny w słowach...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Takiej bzdury to dawno nie słyszałem. Korpusy D700 i D3 już w ogromnej mierze przekroczyły to, czego *potrzeba*. D3x dobił resztę w studio, a D3s w reportażu. Kolejne puszki to ewolucja, dodanie tu, odjęcie tam, usprawnienie ergonomii. D800 z 36MPix załatwi krajobrazowców i studyjniaków kochających dużo pikselków, ale u których trochę gorzej z kasiorką. Oferta już jest kompletna, a będzie po prostu odświeżona.
    Kolego, tutaj trafiłeś w sedno. Nie wiadomo o czym Wy ludzie gadacie. W kontekście obrazka już niczego puszkom nie brakuje. Gdzie nie poradzicie sobie z D3s, gdzie kolejne 1EV zrobi jakąkolwiek różnicę? Tutaj może chodzić jedynie o ergonomię i zakres tonalny. Na pewno nie ma co się rozdrabniać na temat czułości. Mówicie o reporterce? Przecież ten zawód na całym świecie umiera bo.... jakość, przy oglądaniu zdjęć w necie, nie ma już dla nikogo znaczenia. Mało osób ogląda zdjęcia na jakimkolwiek medium innym niż monitor komputera. Na bilboardy można wykorzystać coś innego, rynek ślubny na swoje życzenie zepsuliście, bo parom nie robi to większej różnicy. Nie onanizujecie się trochę na wyrost? To raczej nie jest sprzęt, który ma zastąpić D3 dla osób, które już go posiadają. Dużo bardziej uderzające zdjęcia można zrobić lepiej panując nad kompozycją i światłem. Czy McNally zrobił te sample w znacząco inny sposób niż by to zrobił za pomocą D200?
    Teksty, że zaraz ludzie uciekną do Canona są już wyjątkowo zabawne. Jaki świadomy człowiek, posiadający już spore wyposażenie systemowe zamieni całość dla puszki, gdzie będzie musiał wypracować zupełnie nowy zestaw przyzwyczajeń? Czy będzie to taka przepaść, że warto tracić kasę odsprzedając posiadany sprzęt? A co, jeśli Nikon zaraz stworzy jednak lepsze body? Ehh.....

Strona 22 z 348 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów