Szukaj
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Pomijając fakt że pewnie w 99% masz rację to masz świadomość że takim tekstem na swój sposób pozycjonujesz użytkowników D5100? A sporo krzyku jest właśnie o to w którym segmencie leży D5100 i do kogo adresowane.
Ja jeśli napiszę że naturalne przejście z D90 do przodu dla kogoś kto chce czegoś więcej to D300s, D7000 czy D700 a nie D5100 to ... podniesie się znów jazgot.
D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią
Błagam... nikt nie oczekuje nazywania użytkowników D5100 "profesjonalistami" czy "zawodowcami"... "Jazgot" to był (i będzie zawsze) za szczeniackie teksty o "prezencie dla dziecka na komunię" i o fotografowaniu "2x w roku kotleta". Niemniej jednak ja tym aparatem nie zarabiam i zarabiać nigdy nie będę, raczej nigdy nie kupię sobie obiektywu 2x droższego niż ten aparat i mało mnie interesują opisy sesji ślubnych, których robić nigdy nie zamierzam. Tak jak pozostałe 99% użytkowników D5100 i 95% użytkowników D90.
4\/3!!
sprawdziłem [kontrolnie] czy fobia na D7K jest nadal, widzę że tak. Mam tylko nadzieję, że jest to poparte doświadzczeniem z tym body, a nie zasłyszanymi opwieściami.
Mój kupiony ponad rok temu przeszedł wraz z firmą Nikon długa drogę by dojść do bezawaryjne pracy. Ale to już inny wątek.
czy d5100 bedzie wspolpracowal np. z samyangami umc 85 czy 14mm?
Trochę tego...trochę tamtego...
W jakim segmencie jest D5100 jest jasne jak słońce. Krzyk jest o to, czy to ta sama półka co D90.
Niby dlaczego. Wiadomo, że tak właśnie jest. Co nie znaczy, że D5100 jest gorszy od D90.
D5100 ma niektóre parametry (wynikające z lepszej matrycy) ciekawsze od D90/D300/D300s/D700/D3/D3s. Czy to sie komu podoba czy nie.
Co to znaczy współpracował? Nie będzie AF
Nikon ma bagnet F - więc pasuje o ile samyang z tym mocowaniem. Jak samyang będzie z chipem to będą pomiary światła.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Cenowa ta sama, różnią się bzdetami które sprawiają że dla jednych jedno lepsze a dla drugich coś innego.
I mnie nie pisz że D5100 nie jest gorszy od D90 bo ja tego nie napisałem nigdzie i generalnie mam to gdzieś gdzie D5100 jest pozycjonowany (tu zwróciłem uwagę Tobie że takie pozycjonowanie zrobiłeś), czasem tylko nieco niesmak czuję kiedy robi się ze mnie jakiegoś "sekciarza" czy wyznawcę teorii że "to co mam jest najlepsze w całym wszechświecie".
Wkurzające też jest nieco to ze różnice między tymi zabawkami można zebrać w kilka zdań, są one dość oczywiste, na podstawie tych różnic można innym zostawiać wybór bez roztrząsania "ważniejszy drugi lcd i srubokręt czy wysokie iso" a robi się z tego tutaj prawdziwe wojny. Ten wątek to zwyczajny burdel, przepychanki słowne a nie żadne rozstrzyganie która puszka lepsza i w czym.
Na miejscu moda ja pojechałbym solidnie kartkami po biorących udział w takich pyskówkach, nawet sobie bym wlepił bo też miejscami nie odstawałem od innych.
D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią
Skontaktuj się z nami