Close

Strona 17 z 22 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 211

Wątek: D5100 czy D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    ...jesli chcesz porownywac te dwie puszki, MUSISZ wziac pod uwage jak lataja na obiektywach za trzy lub piec tysiecy. Na tym polega porownanie.
    ......
    Jesli nie miales w rekach jednego z aparatow, nie uzywales obiektywow a tylko kity, chocby pozlacane to jednak kity, nie sil sie na porownania.
    Możesz mi wyjasnic co do tego mają obiektywy? Pomijając oczywistą kwestię AF-S, ale te za pare tysięcy mają AF-S i pracują na obu tych body.

Takie argumenty jak twoje niestety mozna sobie w buty wsadzic. Motasz ludziom ktozy szukaja porad i opinii.
    .... mam porownanie o ktorym ty nie mozesz np ze mna pogadac.

Jesli chcesz nadal kontynuowac dyskusje z innymi, mow o wlasnych doswiadczeniach tak jak to robie ja.

Jesli chcesz wierzyc ze kit i lampa za dwadziescia zlotych zrobi za ciebie cuda, to nie ma sprawy

Teraz dyskusje i swoje argumenty zobrazuj fotografiami na ktore spojrzymy i powiemy....Ooooo....i wszyscy jak ty znowu kupimy kity i zapniemy je do nowiuskich d5100. Ale najpierw sie ogarnij...bo ludzie sie z ciebie smieja. Sam zobacz....
    Ja bym prosił spuścić z takiego tonu. Drugi raz prosić nie będę. I to się dotyczy kilku innych dyskutujących tu osób. Bez wywyższania się proszę.

Z mojego doswiadczenia z obcowania z d90 oraz d5100 wynika ze ten drugi to zwykla zabawka. Doskonale focaca, z super iso, ale nadal to tylko zabawka z plastiku.
    Z lepszym DR, mająca trochę więcej Mpx. W kilku zastosowaniach będzie więc lepszym narzędziem od D90 czy ... D300/D300s.
    Odwieczny dylemat - co ważniejsze body czy matryca. Dla róznych osób co innego jest istotne. Dla reporterów - body. Dla studyjniaków - matryca.

Cytat Zamieszczone przez ad2122 Zobacz posta
    Pomijając fakt, iż ta cała dyskusja jest bezsensowna, to chciałem się zapytać: dlaczego niby D5100 miałoby się gorzej dogadywać z droższymi szkiełkami? Jeśli będą to af-s'y, to w czym miałby być problem?

matryca na korzyść D5100, DR lepszy w 5100 (wg recenzji).. więc o co chodzi?
    Wiesz, ja tez nie wiem o co tu ludziom chodzi. Chyba co niektórzy się trochę zapędzili i każdy chce pokazać czyje na wierzchu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    krzysiozbu... idąc tą drogą rozumowania megazoomy powinno się podpinać pod conajmniej 4kg body... by było wygodnie. I jaby nie było znowu argument ergonomi w nawiązaniu do szkieł jakie używa jakby nie było mniejsza część ludzi posiadająca lustrzanki. Pomijam ludzi , którzy fotografią zajmują się zawodowo.
    Piszesz w tym momencie głupotę bo megazoomy to zazwyczaj ... tania, plastikowa i lekka ciemnica. To po pierwsze, po drugie nie pisze o wadze a o gabarytach puszki i ja akurat doskonale będę rozumiał ludzi którzy dokładają gripa do np D300 jeśli podpinają pod niego 70(80)-200/2.8 a to akurat szkło(a) dość popularne w tym systemie, szczególnie u portretujących ślubniaków.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

mi tu nie chodzi o szukanie guza, o wytykanie innym, o podteksty itp
    chodzi o to, ze jesli szukamy dziury w calym, jesli sa proby porownan dwoch puszek...
    ... to moze niech krytykuja ci, ktorzy mieli obie puszki w rekach, ale dluzej niz dwie minuty w sklepie,
    lub czytajac testy na necie.

Nie jest wazne jak beda d90 i d5100 latac na szklach nikona z afs. Mozna focic w manual af i tez sie da, i tez warto.
    Ale pozostaje ergonomia. Ciezar. Trzymanie w lapkach. Grip z kabelkiem...itp...
    Nie ma co pisac. Moderator nie lapie o sssooo chodzi.
    ps
    Chcesz mnie zbanowac? Bardzo prosze. Nic zlego nie powiedzialem ani nie zrobilem.
    Moze udzial w tej dyskusji jest zarezerwowany tylko dla waskiego grona.
    To sorki. Nie wiedzialem. Zamilkne.
    Ale nie strasz mnie.
    Zrob swoje.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

1. Moderator łapie o co chodzi.
    2. Ergonomia nie jest najwazniejsza w sprzęcie. Jedna z cech, dla jednych ważniejsza, dla drugich drugorzędna. Całkiem sporo bdb sprzetu ma kiepską ergonomię (większość MF)
    3. Przed zbanowaniem najczęciej pierw sie daje kartki. Choc ty już kiedyś dostałeś za wypowiedź podobnej "jakości".
    Ja prosiłem. Nie kontynuuj wypowiedzi w tym tonie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Freddie Chopin Zobacz posta
    O czym Ty w ogóle piszesz?

4\/3!!
    Ja z kolei zupełnie nie rozumiem tego pytania (przesłania, kontekstu, czy co tam kto sobie życzy).

Wkręcacie sobie (niektórzy), że MY chcemy WAS zjeść, a jest to paranoidalne nieporozumienie.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

A ja dorzuce swoje "3 grosze" do tej dyskusji.

Jestem nowy na tym forum, bo to mój pierwszy post. Jeśli chodzi o doświadczenie fotograficzne to jest ono tylko nieznacznie lepsze od tego forumowego.

Kilka tygodni temu stałem przed tym własnie dylematem...czy na pierwszą lustrzankę wybrać d90 czy d5100 i muszę przyznać, że to forum bardzo mi pomogło.

Ale do rzeczy. Nie bardzo rozumiem panującą w tym wątku atmosferę...po tym co tu przeczytałem czuje, że jestem komunijnym dzieckiem, które nie ma zamiaru wydawać tysięcy na sprzęt dlatego kupiłem d5100. A ja tak nie uważam.

Wybrałem tą puszkę ponieważ zawsze byłem zwolennikiem nowych modeli...wychodzę z zalożenia, że gdyby stare modele były pozbawione wad to nikt nie wypuszczałby nowych...stąd też moja decyzja o zakupie d5100 bo jest lepszy.

Poza tym, uważam że wypowiedzi w stylu "nie masz 126 obiektywów to się nie odzywaj" są nie na miejscu. Nigdzie nie znalazłem wzmianki, że go forum profesjonalistów, tylko użytkowników nikona...więc każdy żółtodziub taki jak ja ma prawo do wygłaszania własnych opinii nawet jeżeli są one merytorycznym bełkotem

A już kończąc ten niezbyt ciekawy post chciałbym dodać, że jestem bardzo zadowolony z mojej puszki, miałem możliwość testowania d7000, które jest budową bliskie d90, i jak dla mnie wygodniejsze jest d5100.

Domyślnie

Jacku_Z- dkładnie to mam na myśli- jeden lubi Body a drugi woli lepszą matryce ... i każdy z nich ma prawo żyć obok siebie w zgodzie, bo każdy ma to na czym mu zależy .
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiozboj Zobacz posta
    Trzymanie w łapie, 105/2.8VR do gigantów nie należy a już dłużej go ponosić z D90 to zaczyna gabarytów puszki brakować (z mniejszą puszką zdjęcia da rady robić ale o dużym komforcie trzymania puszki mowy być nie moze) by solidniej złapać, dokładając cokolwiek większego czy lampę będzie jeszcze gorzej. I tu wszelka dyskusja z tymi którzy ciężkich szkieł nie podpinali na nieco dłużej jest ... jałowa. Jak zapnę 35/1.8 to jest spora puszka z malutkim szkłem i tu gabarytu D5100 nie braknie by wygodnie tym operować, zapiąć np 18-105 to moim zdaniem D90 wygodniej ale żadnego dramatu przy D5100 nie będzie, zapiąć coś o masie powiedzmy kg czy więcej to się zaczyna ...

Przy tych szkłach z ciut wyższej półki jest jeszcze ten dowcip że sporo bardzo fajnych optycznie wymaga śrubokręta, te z AFS są ale różnica cenowa spora.

edit
    a szkieł nikona które wagowo podchodzą pod okolice 1 kg i są mocno kuszące trochę jest, w zasadzie wszystkie jasne zoomy i sporo ciekawych stałek.
    krzysiozboj, wydaje mi się, że nie ma potrzeby nikogo przekonywać, a mnie na pewno, że dobry uchwyt w body, to b. ważna cecha. Jest tylko mały problem ze zdefiniowaniem, co to znaczy dobry uchwyt. Wydaje mi się, że próbuje się tu na siłę opisać coś, co jest iście subiektywnym odczuciem i z góry skazane jest na niepowodzenie. Może niektórym użytkownikom D5100 nie będzie stanowiło problemu bieganie cały dzień z zapiętym Nikkorem AF-S 70-200 mm f/2.8G ED VR II - skąd nam to wiedzieć? Ostatecznie można podpiąć battery packa za 120 zł i po problemie (przetestowane). Wydaje mi się, że najlepszą metodą oceny body pod siebie jest po prostu macanka - leży lub nie, klasyfikowanie body wg ceny podpinanych szkieł jet IMO śmieszne.
    Inna sprawa, że nie każdy będzie "latał" z ciężkim obiektywem, a wówczas może się właśnie okazać, że mniejsza masa zestawu, to zaleta.

Moim zdaniem, jest wiele innych zalet D90, które pozycjonują ją jako bardziej zaawansowaną puszkę niż D5100 - co nie znaczy lepszą. Przykładowo: obsługa CLS, synchro lamp z krótkimi czasami, wizjer oraz styki pod gripa - to jest to, czego mi osobiście brakuje w D5000 i zapewne brakowałoby w D5100. Dlatego w konfrontacji ww puszek wybrałbym D90.
    Z drugiej strony: lepsza matryca, bardziej dopracowany LV, natywne ISO 100, wyższe użyteczne ISO, lepsze DR mogą przekonać do D5100 innych.

A swoją drogą powtórzę to jeszcze raz: dyskusja w tym wątku zaczyna sięgać dna i już dawno stała się bezsensowną okładanką w celu udowodnienia czyjejś tam mojszości na inną mojszością
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

Zamiast siedzieć i wypisywać tony tekstu zabirzcie swoją puszkę na spacer i zapolujcie na ciekawą ekspozycję.

To działa dużo lepiej niż argumenty na forum .

Za to Ci co właśnie wybierają będą mieli czas na przemyślenia.
    Jeżeli wybieracie z tych 2 modeli to pozostaje mi tylko zapewnić, że oba aparaty robią zdjęcia :P.
    D7100 | S 70-200 f 2.8 OS HSM | N 18-105 VR | N 50 f 1.8 | N 35 f 1.8 | T 11-16 f 2.8 | Slik pro 330dx | sb 700 | yn-560 II |

Domyślnie

"klasyfikowanie body wg ceny podpinanych szkieł jet IMO śmieszne."

Naprawdę nie widzisz związku...?
    Chodzi o skrót myślowy drogie = jasne = duże = ciężkie.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Strona 17 z 22 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów