Close

Strona 9 z 22 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 211

Wątek: D5100 czy D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Comret Zobacz posta
    Tu trzeba się zastanowić... po jakiego grzyba lustrzanka
    A znasz kompakty, które nie kosztują prawie tyle co lustrzanki i dają takie możliwości i taką jakość obrazu? Innymi słowy - mające dobrą optykę i dużą matrycę, cena poniżej 2000zł.

Moim skromnym zdaniem te aparaty są dla innych użytkowników i jeśli ktoś wybierający popełni bład nie będzie zadowolony.
    Z drugiej strony - gdy ktoś jest początkujący i tak naprawdę nie ma sprecyzowanych wymagań, to może się okazać, że z obydwóch będzie tak samo (bardzo) zadowolony.

Gdybym obecnie stał przed takim wyborem nie brałbym w ogóle tych aparatów pod uwagę.
    A jakie byś rozważał?

4\/3!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Freddie Chopin Zobacz posta
    ... jednak na tym forum dostrzegam bardzo duży zachwyt D90. ....

4\/3!!
    A ja pomijając różnice techniczne dostrzegam kilka innych rzeczy.
    1. D90 broni się jak mało która puszka przed upływem czasu, ma już prawie 3,5 roku i nadal jest polecana, chyba najpopularniejsza w nikonie, przynajmniej forumowa ankieta to sugeruje. Gdybym miał wskazać drugą puszkę która równie mocno broni się przed nowinkami to byłaby to pewnie D300(s) ... z równie "kiepską" matrycą co D90.
    2. Jakaś dziwna agresja posiadaczy D5(3)xxx w stosunku do tych co polecają D90, chyba innych sekciarzami się tutaj nie nazywa.
    3. Jest bzdurą teza jakoby użytkownicy D90 nie widzieli świata poza swoją zabawką, masz choćby mój post z przed kilku godzin.

Dla mnie takie dyskusje są mocno głupawe, to bardzo porównywalne zabawki różniące się kilkoma drobiazgami, obie bardzo fajne, obie zdecydowanie warte swojej ceny, obie bardzo udane, te drobne różnice sprawiają ze jeden weźmie jedną a drugi drugą.

Wspomnę jeszcze o śrubokręcie, co prawda nadal nie posiadam zadnego szkła na śrubokręt (gdyby nie trafiła się nieco okazyjnie 105 którą mam pewnie coś ze śrubokrętem już miałbym) ale jesli ktoś zamierza wyjść poza kit to nie lekceważyłbym tego, raz słynna już portretówka 85/1.8 a dwa sporo tańsze starsze szkła o dobrej optyce, choćby do macro 55/3.5, 60/2.8, 105/2.8 - są szkła z silniczkiem ale ... co najmniej kilka stówek droższe.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

Jest jeszcze jeden aspekt o którym zapomniałem - czy gdyby D7000 nie było "problematyczne", to czy duża cześć osób nie zafundowałaby sobie właśnie tego aparatu?

No i ja nie jestem agresywny w stosunku do posiadaczy D90, jak pisałem na samym początku rozchodzi mi się o tą ergonomię - dla mnie mały rozmiar i mała waga są zaletą, a "trzymaniu" D5100 nie mogę nic zarzucić, gdyby nie podnoszenie co chwila kwestii ergonomii, to bym się nie odzywał, bo temat tego typu w istocie bezsensowny.

Jedynie warto by pamiętać, że osoby początkujące czasem nie wiedzą czego będą potrzebować, bo niby skąd, skoro nie mają doświadczenia?

4\/3!!

Domyślnie

Dlaczego od razu do 2k. Poszukałbym może jakiegoś bezlusterkowca lub hybrydy w tej samej cenie. Kupno innego aparatu niż lustrzanka w tej cenie to nie wstyd. Aparat to narzędzie do robienia zdjęć i nic więcej.

Myślę, że osoba olewająca budowę/funkcjonalność D90 po kupnie tęskniłaby jednak za matrycą z D5100 i nagrywaniem filmów.

Miałem kiedyś Canona G5 i o ile obrotowy ekranik był mi zbędny o tyle dodatkowy wyświetlacz już nie. Nie było innej opcji cena/jakość jak D90.

Po 2 latach używania wiem, że dobrze zrobiłem. Mam frajdę z robienia zdjęć, uczę się to robić i po poznaniu tej puszki wiem, że łatwość ustawień, górny ekranik i dodatkowe pokrętło to jest to co muszę mieć w kolejnym aparacie.

Po czasie okazało sie, że i śrubokręt jest potrzebny, mam dwa obiektywy które go potrzebują i nie wykluczam kolejnych.

To dość subiektywne moje zdanie, pomimo wszelkich opinii realnie rozważałbym zakup D7000 lub D300s. Teraz
    jestem mądrzejszy o doświadczenie z D90 i opinie mojego kolegi o D5000. Wiem poprostu, że gdybym wtedy dokonał innego wyboru, w chwili obecnej rozglądałbym się za zmianą puszki. A tak D90 w pełni mi wystarcza, leprza matryca nie jest w mojej opinii warta straty kasy i nie zawracam sobie głowy aparatami tylko bawię się w robienie zdjęć.
    D7100 | S 70-200 f 2.8 OS HSM | N 18-105 VR | N 50 f 1.8 | N 35 f 1.8 | T 11-16 f 2.8 | Slik pro 330dx | sb 700 | yn-560 II |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Comret Zobacz posta
    Dlaczego od razu do 2k. Poszukałbym może jakiegoś bezlusterkowca lub hybrydy w tej samej cenie. Kupno innego aparatu niż lustrzanka w tej cenie to nie wstyd. Aparat to narzędzie do robienia zdjęć i nic więcej.
    Nie sądzę, aby kompakt był w stanie dać lepszy obraz niż lustrzanka, stąd moje ograniczenie kwoty do 2000zł - powyżej tego lepiej kupić lustrzankę, poniżej można kierować się względami ekonomicznymi i zakupić kompakt czy coś inszego (bo ciężko kupić lustrzankę tak tanio). Narzędzie narzędziem, ale cokolwiek byśmy tu nie pisali JEST różnica jakościowa między lustrzanką a kompaktem, z prostego fizycznego powodu rozmiarów matrycy i obiektywu. Tu nie chodzi o wstyd, ale jak masz do wydania jakieś pieniądze to ja biorę gorszą lustrzankę niż lepszego kompakta za tą samą cenę - jestem gotów się założyć, że jakość obrazu będzie lepsza w lustrzance.

4\/3!!

Domyślnie

Hmm to już będzie daleko idący off top. Tu polecam popatrzeć nawet na tym forum jak wyglądają efekty pracy takich aparatów. Odnośnie efektów lustrzanki warto zastanowić się nad momentami gdzie chcemy uzyskać dużą głębię ostrości, przy nie najlepszym oświetleniu, bez statywu .

Wracając do tematu należy pomyśleć jakie zdjęcia robimy, do czego nam potrzebny aparat, czy będzie to narzędzie do uwieczniania rzeczywistości, czy może rozwinie w użytkowniku chęć bardziej kreatywnego zastosowania (to na początek i koniec z amatorskiego punktu widzenia).
    D7100 | S 70-200 f 2.8 OS HSM | N 18-105 VR | N 50 f 1.8 | N 35 f 1.8 | T 11-16 f 2.8 | Slik pro 330dx | sb 700 | yn-560 II |

Domyślnie

Ja myślę czy w wakacje by nie przejść na Panasnonica GH2 Niezły sprzęt tylko póki co szkiełek mało (chodzi mi o dedykowane a nie manuale). Zadziwiły mnie możliwości takiego mikrusa.

Ale póki co jestem szczęśliwym posiadaczem D90 i tego nie żałuję, a jeżeli miałbym zmieniać na wspomnianego Panasonica to ze względu na gabaryty całego zestawu jaki noszę w torbie/plecaku
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

Jest jeszcze jedna opcja, używany D90.

Z racji popularności tego modelu i wejścia nowych propozycji jest sporo dobrych ofert.
    W porównaniu do D5100 zostaje nam przynajmniej 1000 zł na... cokolwiek, np. 35/f 1.8 i coś jeszcze.

Jeśli ktoś ma sztywne założenia finansowe to moim zdaniem jest to rozsądna propozycja.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    podKraków

Domyślnie

Jałowa ta dyskusja :/
    coraz bardziej mam wrażenie że nasila się
    Jakaś dziwna agresja posiadaczy D5(3)xxx w stosunku do tych co polecają D90, chyba innych sekciarzami się tutaj nie nazywa.
    jak już było napisane - jak się kupuje aparat, powinno się wiedzieć czego się chce. Ja mam D90 i jest jak ma być. Wiadomo, chciałbym mieć matrycę z D7k (która ponoć jest w D5100), ale śrubokręt, drugi wyświetlacz wygoda przebijają tą chęć. Trzeba popatrzeć na aspekt techniczny, pomyśleć czego się chce i już. Jeśli ma to być aparat do zabawy na wycieczkę i 'okazjonalne' pstrykanie, bez perspektyw bardziej zaawansowanego (choć może wciąż amatorskiego) użycia to D5100, ale jeśli chce się bawić w fotografię, używając różnych szkieł, także tych bez SWM, używać systemu CLS (bod dodatkowych inwestycji w lampę na przykład), mieć wyświetlacz z szybkim dostępem do ustawień manualnych i sporo możliwośći ustawień - D90. Koniec tematu.
    aparat i towarzysze patrząco - błyskający. W szufladzie wiekowy A400

Domyślnie

Argumenty się kończą i trzeba odciąć się od dyskusji zarzutami agresji i nazywaniem sekciarzami? Kto tu jest agresywny? Kto mówi, że D90 jest beznadziejne? W drugą stronę zaś ciągle można przeczytać, że D5100 to "plastikowa i za droga zabawka, D90 najlepsze, koniec tematu"...

Moje pytanie jest takie - jak ktoś początkujący może określić "czego potrzebuje"? Skąd ma wiedzieć czy będzie robił portrety, krajobrazy czy coś innego? Skąd ma wiedzieć, czy będzie chciał innych szkieł (i jakich), czy zakupi jedną lampę czy trzy i będzie potrzebował bardziej zaawansowanych modeli? Gdyby to wiedział, to chyba nie byłby początkującym ani amatorem, no nie? Ktoś kto miał całe życie kompakta raczej będzie miał problem z określeniem takich rzeczy... Jak może wiedzieć, czy potrzebne mu dwa kółka czy jedno, dodatkowe LCD czy jego brak, skoro w kompaktach nie ma zwykle nawet jednego kółka, ani żadnego dodatkowego LCD poza tym tylnym? Za to w wielu kompaktach jest obrotowy wyświetlacz, który się przydaje (w kompakcie częściej niż w lustrzance, skoro tak czy siak wizjer jest beznadziejny albo nie ma go wcale). Wczujcie się w rolę początkującego amatora, który powodowany ambicjami chce mieć lepszy sprzęt - skąd on ma to wszystko wiedzieć? O ile jeszcze może mieć preferencje dotyczące tematyki zdjęć, to już wszystkie pozostałe rzeczy są "nowościami" o których raczej osoba taka pojęcia nie ma. Ja nie miałem [;

Ile lustrzanek ma dwa kółka? Chyba wszystkie Canony (1D, 5D, 60D, ...) mają jedno dla przykładu, Pentax K-R tak samo. Czy są one nie-ergonomiczne i beznadziejne, podobnie jak D5100?

Jestem wciąż pewny, że dyskusja ta byłaby wielokrotnie krótsza, gdyby D7000 nie było "problematyczne"... Wtedy wszyscy zostalibyśmy pogodzeni - D5100 musiałoby trochę stanieć żeby się dobrze sprzedawać, dla bardziej ambitnych byłby D7000, którego wiele zalet przekonałoby użytkowników D90... W zasadzie w D7000 brakuje tylko obrotowego ekranu [;

4\/3!!

Strona 9 z 22 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów