Close

Strona 21 z 22 PierwszyPierwszy ... 1119202122 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 211

Wątek: D5100 czy D90

Domyślnie

krzysio... weź 3 aparaty D80 > D5100 > i D90. Idź na pole pod wieczór. Usatw każdy na iso 3200 i te same czasy trzaśnij zdjęcie i później podziel się wnioskami który wypadł najlepiej.
    Zakaładając oczywiście na każde body np 18-55VR i bez statywu , bo większość amatorów i zwykłych wyjadaczy nie nosi na spacer z rozdziną torby z akcesoriami, bo są mężczyźni co wolą pod ręką mieć żone a nie 3 kg szklarni. Nie mam zamiaru nikogo obrazić , mam zamiar tylko unaocznić że każdy ma inne priorytety... jedni idą focić a inni idą na spacer z roziną. I oboje zrobią zdjęcia.
    Więc nie każdy ma aspiracje do bycia PRO .. i czy Ci się to podoba czy nie tak właśnie jest.
    Ja nie mam i wcale nie czuje się gorszy od tego co jest PRO-
    Dla mnie najlepszy zestaw to body z odchylanym 4' LCD o dobrej rozdz. , iso nalepiej by 6400 było w pełni użyteczne, oraz DR przynajmniej na poziomie D5100 , a co do szkła najlepiej 16-250mm VR f2,0- do powiedzmy f4,5<najlepiej stałe f2,0> o właściwościach 18-105VR z wyłączeniem winetowania które w tym szkle potrafi lekko dokuczyć. W takim zestawie dla mnie wygoda może zostać niezmieniona w stosunku do D3100. I będę mega happy. Ale to tylko moje majaki :PP
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 01-01-2012 o 19:22
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    krzysio... weź 3 aparaty D80 > D5100 > i D90. Idź na pole pod wieczór.....P
    Gdy miałem tyle lat co Freddie to zarabiałem kamerą VHS i zenitem na imprezach (czasy jeszcze komuny u nas), możesz mi proponować co chcesz a ja Ciebie zapewniam że sensowne zdjęcia da rady robić nawet zenitem i rolką filmu iso100 (na tym kiedyś potrafiłem zarabiać), to co pokazał Freddie może rodzić tylko pytanie które wcześniej zadałem - co to jest i czemu to ma służyć?

To co wyprawia Freddie w tym wątku to niestety totalna obora i prowokowanie pyskówek. Ty natomiast nie wiem co starasz się udowodnić. Nikt chyba nie kwestionuje tego że D5100 ma świetną matrycę, D3100 co najmniej dobrą a chyba lepszą od D90 (za to choćby lcd i sposób podświetlania pkt af o pomstę do nieba w nim woła), natomiast te puszki są nieco wykastrowane i dla innych może to byc kłopot, nie pojmuję skąd i u Ciebie to zacietrzewienie by zaklinać rzeczywistość ze jest inaczej. I niestety mamy inne priorytety, nie tylko w kwestii puszek, dla Ciebie marzeniem będzie megazoom który jak najbardziej do kastrata pasuje a mnie coraz mocniej ciągnie do solidnych stałek. Ty chciałbyś lepszy, bardziej wybajerowany lcd a ja większy wizjer i pewniejszy AF. I nie mam zamiaru dowodzić Tobie że racja po mojej stronie, że moje podejście lepsze, tyle że zrozum i Ty że to co dla Ciebie istotne dla drugiego jest tylko zbędnymi bajerami, to co Ty marginalizujesz dla drugiego może być bardzo istotne. Ty mi proponujesz jakieś nocne testy a ja to mam naprawdę gdzieś, mnie frajdę zrobi 105VR który w dobrym świetle zrobi to co jest poza całkowitym zasięgiem Dxxxx z kitem.

I ja w przeciwieństwie do Ciebie potrafię drugiemu polecić D3100 czy D5100 w pewnych sytuacjach.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

... wiesz co skoro racja jest po Twojej stronie to nie mamy o czym dyskutować... pamiętaj tylko że pan Kaczyński też tak uważa a przegrał kolejne wybory :P .
    A ostatnie zdanie jest nie wstrzelone ... bo ja nie jestem dzieckiem i wiem co piszę więc pokaż mi gdzie zawsze wciskam dxxxx ... twierdzę tylko że sporo osób na tym forum twierdzi że seriia dxxx jest syfem i nadaje się dla dzieci.
    Uważam że nie zawsze każdemu na siłe trzeba wciskać D90 bo większość go ma- tyle . Jak widzisz jest sporo zadowolonych userów Dxxxx i nie są oni gorsi od Ciebie czy mnie.
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 01-01-2012 o 21:05
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

"Ktoś mi wytłumaczy co autor chciał pokazać na tym talerzu?"

Ustawiam się w kolejce, też bym chciał wiedzieć.
    Przychodzi mi na myśl tylko opcja, że teraz gniot może zajmować
    jeszcze więcej przestrzeni dyskowej.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    "Ktoś mi wytłumaczy co autor chciał pokazać na tym talerzu?"

Ustawiam się w kolejce, też bym chciał wiedzieć.
    Przychodzi mi na myśl tylko opcja, że teraz gniot może zajmować
    jeszcze więcej przestrzeni dyskowej.
    fotka doskonale obrazuje to co chcialem wczesniej powiedziec.
    Testy ( z kitem) mizernej jakosci oraz opinie takich tworcow nie moga i mie powinny stanowic zadnego odniesienia przy szukaniu odpowiedzi czy d5100 czy d90. Doskonaly przyklad fotografii ,,kotletowej,, o ktorej wspomnialem. Oraz cudny przyklad mozliwosci w/w puszki d5100 jako zobrazowanie slow i wykonanych testow.
    Laczac zdjecie z argumentami autora fotki mamy nowy punkt widzenia na fotografie oraz sile slownych argumentow.
    Teraz dodajmy to czego d5100 nie ma, wykorzystajmy te mozliwosci. Dodajmy tez normalne szklo i zrobmy kotleta raz jeszcze. Albo od nowa, ale swiadomie na d5100.
    Po tym zdjeciu ktorym autor zobrazowal wspaniale mozliwosci puszki, osoba nowa na forum spokojnie odrzuci d5100 jako opcje zakupowa.
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 01-01-2012 o 21:39
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

nie to nie ma sensu.... wy zawsze macie racje a to formum dzięki Wam jest coraz mniej sensowne. Bo tu dobre jest tylko to i to a inne jest złe- z takim podejściem ja nie będe więcej polemizował- OT
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Racja jest jak d.u.p.a - kazdy ma wlasna... Pol biedy jesli ktos sobie aparat dobrze dobral, bo moze innym tez dobrze doradzi.

Dobrze dobrany aparat to taki, ktory umozliwia sensowne uzytkowanie. Na typowych 10x15 i tych wiekszych tez, roznice bedzie trudno wylapac. Tylko ilu z was drukuje swoje wypociny?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiozboj Zobacz posta
    Ktoś mi wytłumaczy co autor chciał pokazać na tym talerzu?

@Freddie Chopin

Widzę że wiekiem jesteś jeszcze bardzo młody i to by sporo tłumaczyło, na forum też dopiero co wszedłeś, mam prośbę do Ciebie - nie rób tutaj kompletnej obory, wyluzuj trochę.
    Jak to co? Ironię
    Czy mnie się zdaje, czy tylko ja rozumiem co autor (Freddie Chopin) miał na myśli w swoich wypowiedziach ostatnich? Może dlatego, że nie łykam wszystkiego co napisze (trzecia klasa...), a może dlatego, że "znam" go z innego jeszcze forum, na którym ma "trochę" więcej postów, jeśli to dla kogoś jest wykładnią wiedzy i doświadczenia...
    Ponadto dodam jeszcze (żeby też coś było w temacie postu), że popieram całkowicie zdanie Freddiego i powiem tak: pozwólmy amatorowi być amatorem! Ja nim jestem, nigdy nie wyjdę poza ten poziom, mam tego świadomość i wcale mi z tym nie jest źle. Mój aparat to D5000 - czyli jeszcze bardziej demonizowane body swojego czasu, które się "ośmieliło" zbliżyć do D90.

Domyślnie

No takie geniusze, profesjonaliści, zawodowcy, doświadczeni przez życie, a nie rozumieją co chciało napisać/pokazać dziecko zaraz po komunii? No bez jaj - dacie się pokonać w pyskówkach drugoklasiście? <;

Przecież specjalnie wam linki wstawiłem, które tłumaczą wszystko, a jak ktoś nie rozumie, to ja dowcipu psuć tłumaczeniem nie będę - widać nie wasz poziom (tak, tak - za niski).

Jestem rozczarowany [;

EDIT @skosiarek - wg moich obliczeń poza tobą załapało co najmniej dwóch forumowiczów, ale nie załapało co najmniej czterech... Może nie posunę się tak daleko, żeby próbować zinterpretować tą statystykę...

4\/3!!
    Ostatnio edytowane przez Freddie Chopin ; 02-01-2012 o 00:08
    -= nihil verum nisi mors =-

:: distortos - C++11 RTOS :: distortec.com :: freddiechopin.info ::

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manski Zobacz posta
    Bardzo trafna uwaga!
    Jak widać w stopce mam oba od dyspozycji (D90 wybrany niedawno zamiast D7000), a wcześniej pstrykałem na D60 który miał bardzo podobną do d5100 obsługę i tu takie moje osobiste odczucia, mianowicie:

Tyle się pisze na tym forum właśnie o niewygodzie D5100 polegającej na schowaniu pewnych funkcji w menu.
    Otóż w moim starym D60 (przy ustawieniu menu pełne, zamiast uproszczone/obrazkowe) po wciśnięciu przycisku "i" (info) na tylnym wyświetlaczu zapalały się wszystkie najważniejsze ustawienia/opcje łącznie z ustawionym dużym numerem przysłony i czasem. Wybierakiem podświetlałem odpowiednią funkcję, OK i wyświetlała mi się rozwijana lista, wybierałem odpowiednią, jeszcze raz OK i to wszystko. Po pewnym czasie niemal z zamkniętymi oczyma mogłem dokonywać zmian ISO, WB, size, expozycji, migawki, opcji lampy itp.

I po pewnym czasie stałem się szczęśliwym posiadaczem "super ergonomicznego" D90 z nieodżałowanym górnym wyświetlaczem. I powiem ze chyba przez tydzień ni cholery nie mogłem się odnaleźć w tej kultowej ergonomii...
    Po każdej chęci zmiany jakiejś opcji zerkałem na tylny wyświetlacz żeby sprawdzić co/jak zmieniłem, a na nim nic nie wyświetla się!
    oooo... jest to na górnym, ale trzeba obrócić aparat o 90st., nacisnąć ISO na tylnej ściance, kręcić wybierakiem i równocześnie patrzeć na malutki górny wyświetlacz co zmusza do wygięcia nadgarstków pod kątem 45st. i wcale nie jest to takie wygodne jakby się miało wydawać...
    Moim zdaniem lepiej zmianę opcji wykonać na tylnym wyświetlaczu, wiem, wiem - baterię zżera bardziej...
    Górny wyświetlacz przydaje się natomiast bardzo przy foceniu ze statywu bo nie musisz klękać z tyłu.
    Oczywiście doszedłem szybko do tego, że w D90 można wyświetlić również na tylnym opcje, no ale starałem się być bardziej PRO

Dalej - tylny wyświetlacz w D90 jest jednolity, ok - duży i czytelny, ale w jednakowym, u mnie ustawionym niebieskim kolorze, na którego tle są jednakowe czarne napisy/czcionki. Jest to gorsze, mniej czytelne od starego D60 w którym były to podzielone na graficzne kafelki pola, a napisy to większe bardziej czytelne białe czy chyba żółte litery na ciemno/szarym tle.

No i mam teraz obecnie służbowego D5100, i zmiana opcji jest podobnie jak w moim starym D60, bardzo podobny układ tego menu na tylnym i przyciskiem "i" i powiem że całkiem fajnie mi się go używa, trochę inaczej, ale wcale nie jest tak że coś jest zagrzebane 5 poziomów wgłąb!

Wprawdzie po już jakimś miesiącu focenia D90 oswoiłem się z nim i jego "ergonomią" i teraz też bez zastanawiania się już zmieniam ISO, czy matrycowy na punktowy, ale złego słowa nie powiem na amatorskiego D5100 bo wcale nie jest gorszy w obsłudze. Używałem nawet ostatnio obu na imprezie mikołajowej: D90+18-105+SB900 (tak na oko 1,5kg) i D5100+35mm 1,8 (0,5kg) i powiem że chyba D5100 jakoś chyba częściej pstrykał niż D90, może właśnie z racji w/w wagi, a może światła trzydziestkipiątki...

SumaSumarum:
    to moje spostrzeżenia, mam nadzieję że komuś okażą się pomocne, uważam że nie ma co się pienić że D5100 został wykastrowany z iluś opcji i sterownie z menu - wszystko zależy co kto będzie używał i co wykorzystywał, i niech każdy wybierze co dla niego akurat jest OK i co mu bardziej przypadnie do gustu....
    a przypominam tylko że szacowny kolega Fatman używał czy nawet używa D5100 i też go pytali, co jak, taki PRO jesteś i plastikowy amatorski D5100 sobie kupiłeś i po co ci to...

P.S. ISO i gotowy obrazek .jpg z D5100 są miódmalina... na D90 złego słowa nie powiem, ale lubię nikona właśnie za to że amatorom daje takie "zabawki"
    Bardzo pomocna opinia... chciało by się więcej takich postów czytać na forum.nikoniarze

A całą tą żałosną pyskówkę modracja powinna wykasować (łącznie z moim obecnym wpisem)

Strona 21 z 22 PierwszyPierwszy ... 1119202122 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów