Close

Strona 18 z 22 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 211

Wątek: D5100 czy D90

Domyślnie

wątek ma już miesiąc, jest szansa, że ilość kasy na sprzęt zmiększyła sie. Może tak pogodzić jedno i drugie i pomyśleć o D7000
    parametry są, uchwyt też nie gorszy niż w D90, matrycę nawet nową dalii
    to tak by trochę zamącić, ale jeżeli przez miesiąc nie wybrałeś body - to może właśnie ten.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soja Zobacz posta
    pomyśleć o D7000
    parametry są, uchwyt też nie gorszy niż w D90, matrycę nawet nową dalii
    nie............ nie myśleć.........dali...........ale............pro blemy z AF.......olejem......itd..............powinni dodać jeszcze......... pieniądze na tabletki uspokajające i zniszczone nerwy ..................... z powodu ................udowadniania usterki naszemu wspaniałemu serwisowi który twierdzi ,że wszystko jest ok.................jednym słowem nie polecam lepiej żyć spokojnie i cieszyć się życiem....

a co do wątku tak konkretnie:
    ergonomia -każdy kto biega z ciężkimi szkłami typu 70-200 wie co to bolący nadgarstek itd i d90 z gripem to minimum w tym temacie
    funkcjonalność - każdy kto choć raz miał do czynienia z reporterką bądz szybką akcją wie ,że 2 kółka i przyciski funkcyjne na body to coś nie do przecenienia
    kasa - każdy kto boryka się z pieniędzmi a chce mieć dobre szkła wie ,że jest sporo tańszych dobrych szkieł na śrubokręt (tańszych od AF-S)

Tyle co przyszło mi do głowy , niestety przedstawicieli kastratów przybywa i zawzięcie bronią swych puszek , jednak gdyby dłużej popracowali z serią dxx i dxxx zdanie szybko by zmienili

Co do "leciwości " sprzętu , zawsze mnie to zastanawia jak człowiek ulega marketingowi bo skoro 3 lata temu ludzie robili świetne zdjęcia np takim d90 czy jeszcze dawniej d70,80 to czemu te puszki już zdjęć nie robią , rozumiem iso itd, ale jakoś dało się , rozumiem ,że ocieplenie klimatu ale czy to ma znaczenie w robieniu zdjęć , czy słońce słabiej świeci i potrzebujemy aż takich wartości aby stare puszki nie wyrabiały..........
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Lordzie... mam rozumieć że jeździsz "maluchem" bo przecież 20 lat temu jeździł... i ludzie go kochali. Skoro można mieć coś lepszego to nie rozumiem.... a jeszcze jak jest tańsze.... Lepsze oczywiście nie dla wszytkich- bo jak napisałem każdy ma inne priorytety.
    Innymi słowy nie uważam że stare aparaty zdjęć nie robią lub robią gorsze- nie robią to samo co kilka lat temu , ale dziś tańsze puszki pod kilkoma wzg. są dużo lepsze . Więc jeżeli komuś zależy własnie na tych kilku ulepszeniach to wybór jest oczywisy- a gloryfikowanie sprzętu sprzed kliku lat ok, ale bez "samouwielbienia" bo naprawdę dziś najtańszy nikon pod każdym wzg. <obrazka> bije D80, który swego czasu brylował i to zasłużenie. Ale nawet po wejściu D60 okazało się że tańszy pod wzg. obrazka nie znaczy gorszy.
    Co do AF-s... tańszych ok ale są przykłady szkieł z AF-s o lepszych parametrach optycznych, więc wraz z cena i silnikem idzie też lepsza optyka. Oczywiście wszystkiego nie da się zastąpić i jak ktoś ma spory bagaż szkieł bez napętu to wybór jest oczywisty.
    I ostatecznie by nie wyjść na potwora niemal się z Tobą zgadzam, ale w tym że przybywa userów kastratów nie widze nic złego. A ja wierz mi gdybym miał kase i nie było szumu wokół D7000 brałbym jego. Ale niestety cena dwa razy wyższa... i do tego kupa problemów więc wybrałem najtańszy sprzet. I szkoda tylko że DR ma kiepski i dlatego troszku żałuje że dołożyłem tych 500zł do D5100. Bo miałbym ciut lepsze iso i DR dużo lepszy oraz kilka innych pierdułek... Jedyne ale D5100 to układ przycisków i tu akurat D3100 jest dużo lepsze oczywiście to moje subiektywne odczucie.
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 31-12-2011 o 14:33
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    Lordzie... mam rozumieć że jeździsz "maluchem" bo przecież 20 lat temu jeździł... i ludzie go kochali. Skoro można mieć coś lepszego to nie rozumiem.... a jeszcze jak jest tańsze.... Lepsze oczywiście nie dla wszytkich- bo jak napisałem każdy ma inne priorytety.
    Innymi słowy nie uważam że stare aparaty zdjęć nie robią lub robią gorsze- nie robią to samo co kilka lat temu , ale dziś tańsze puszki pod kilkoma wzg. są dużo lepsze . Więc jeżeli komuś zależy własnie na tych kilku ulepszeniach to wybór jest oczywisy- a gloryfikowanie sprzętu sprzed kliku lat ok, ale bez "samouwielbienia" bo naprawdę dziś najtańszy nikon pod każdym wzg. <obrazka> bije D80, który swego czasu brylował i to zasłużenie. Ale nawet po wejściu D60 okazało się że tańszy pod wzg. obrazka nie znaczy gorszy.
    Co do AF-s... tańszych ok ale są przykłady szkieł z AF-s o lepszych parametrach optycznych, więc wraz z cena i silnikem idzie też lepsza optyka. Oczywiście wszystkiego nie da się zastąpić i jak ktoś ma spory bagaż szkieł bez napętu to wybór jest oczywisty.
    Waść nie jeżdżę nawet maluchem tylko piechotom chodzę (nie ma to jak zdrowy tryb życia) i zapewniam cię ,że wbrew pozorom jest to b tani środek lokomocji a średnio robię 10km dziennie (ale ja jestem z innej epoki ) , co do lepszości tych waszych obrazków to tak między nami napiszcie mi ile Wy wykorzystujecie tą "lepszą " matrycę czy ślęczycie nad rawami czy możje jednak jpg , ja użytkuję d80 kiedyś teraz d90 body zarobiły na siebie i na mnie zarabiają troszkę tam coś dłubie niestety tylko RAW i zapewniam ,że poziom d90 jest dla amatora wystarczający a i dla tzw semi -pro będzie

Domyślnie

Zgadzam się i popieram łazengowanie<ja rower :P> Do d90 nic nie mam ale podpinanie D70/80.... to już jednak nie to. A co do raw - masz racje i jak napisałem dlatego też dziwię się jak ktoś czepia się że D5100 nie ma balansu na body... skoro leci raw to po co mi to wogóle . Jeszcze rozumiem ustawiać później łatwiej obrobić , ale skoro leci się w programie ...??? Mówię dla mnie wysokie iso ma duże znaczenia i wolę w body mieć dobre iso 3200 niż dodatkowo kupować jasne szkło i żąglować... no zostaje sławny 17-55 f2,8 ale cena poraża -przynajmniej mnie .
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Zgadzam się i popieram łazengowanie<ja rower :P> Do d90 nic nie mam ale podpinanie D70/80.... to już jednak nie to. A co do raw - masz racje i jak napisałem dlatego też dziwię się jak ktoś czepia się że D5100 nie ma balansu na body... skoro leci raw to po co mi to wogóle . Jeszcze rozumiem ustawiać później łatwiej obrobić , ale skoro leci się w programie ...??? Mówię dla mnie wysokie iso ma duże znaczenia i wolę w body mieć dobre iso 3200 niż dodatkowo kupować jasne szkło i żąglować... no zostaje sławny 17-55 f2,8 ale cena poraża -przynajmniej mnie .
    hmmm iso trzeba też umieć używać nieraz robiłem ślub starym d80 gdzie poza iso 800 oj było b ciężko oczywiście wszystko z lampą ale dało się , co do WB dla mnie nie ma kompletnie znaczenia bo tego przycisku nie używam ale 2 kółka oj tu mnie nikt nie przekona nawet amator robiący zdjęcie ptaka nie musi odrywać oka aby przestawić czas i przysłonę a grzebać w menu to już czas który możne zmarnować ujęcie bo ptak poleci to samo górny wyświetlacz dla mnie nie do przecenienia , radzę sobie wszystko przemyśleć po obcować trochę ze sprzętem i innymi szkłami a wszystko się wyjaśni , po prostu Kolega nie miał jeszcze do czynienia z cięzkimi szkłami i reporterką gdzie wygoda ( taszczenie przez 10 i więcej godzin ciężkiego szkła) oraz szybkość ma decydujące znaczenie i wcale nie chodzi mi tu o klatki/sec

Domyślnie

masz rację i dlatego wybrałem co wybrałem bo wiem że taich szkieł używać nie będę. Leczz odrywaniem oka od wizjera by wchodzić w menu, po co, tym bardziej do zmiany przesłony/czasu. Wszystko mam pod ręką- nie rozumiem kręcę jedym kółkiem i zmieniam oba parametry. Do "menu" to wchodzę by skomensować błys co wbrew pozorom też jest szybkie bo mam pod ręką jednyk klikiem mam wszystkie parametry tylko wybieram i zmieniam. A tak naprawdę strikte w menu to są inne ustawienia typu auto iso , odszumianie itp ... wszystkie ważne parametry zmienia się po naciśnieciu jednego przycisku. Wiadomo lepiej by kilka więcej opcji było na wierzchu ale bez przesady z tym da się żyć i generalnie do zmiany ekspozycji nic nie trzeba grzebać.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    ..a co do wątku tak konkretnie:
    ergonomia -każdy kto biega z ciężkimi szkłami typu 70-200 wie co to bolący nadgarstek itd i d90 z gripem to minimum w tym temacie ..
    Naprawdę sądzisz, że uzytkownicy D5100 to grupa fotografów podpinająca 70-200 do body? Tak może jest w pojedyńczych przypadkach, fotografów którzy są już bardziej wyrobieni i przeskakują na półkę wyżej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

masz rację i dlatego wybrałem co wybrałem bo wiem że taich szkieł używać nie będę. Leczz odrywaniem oka od wizjera by wchodzić w menu, po co, tym bardziej do zmiany przesłony/czasu. Wszystko mam pod ręką- nie rozumiem kręcę jedym kółkiem i zmieniam oba parametry. Do "menu" to wchodzę by skomensować błys co wbrew pozorom też jest szybkie bo mam pod ręką jednyk klikiem mam wszystkie parametry tylko wybieram i zmieniam. A tak naprawdę strikte w menu to są inne ustawienia typu auto iso , odszumianie itp ... wszystkie ważne parametry zmienia się po naciśnieciu jednego przycisku. Wiadomo lepiej by kilka więcej opcji było na wierzchu ale bez przesady z tym da się żyć i generalnie do zmiany ekspozycji nic nie trzeba grzebać.
    Nie wiem jak jest w D3100, ale w D5000 kompensację błysku też się robi kombinacją klawiszy i kółka, bez wchodzenia do "menu" i bez odrywania oka od wizjera. Kompensację ekspozycji też. Czas i przysłonę w M również jednym kółkiem z tym, że przysłonę zmienia się kółkiem z naciśniętym klawiszem. Owszem może to nie jest tak wygodne jak dwa kółka i więcej klawiszy na body, ale po co od razu do menu? Widać, że też nie wszyscy krytykujący serię Dxxxx mieli którykolwiek z nich w ręku dłużej niż dwie minuty w sklepie

Domyślnie

Czytam i czytam któryś już z kolei serial o wyższości d90 nad d5100 i na odwrót i końca jak nie było widać tak nie widać. Prawie rok temu miałem ten sam dylemat chciałem D7000, wachałem się pomiędzy D90 a D5100 a wybrałem D5100 co dla mnie czyli fotografującego amatorsko i dla swoich potrzeb było strzałem w 10. D90 miałem przez krótki czas i powiem że nie powaliła mnie jakoś ta ergonomia i górny wyświetlacz i powiem wam dlaczego - bo amator tego nie potrzebuje, a na dowartościowanie się znam lepsze sposoby . A idąc z drugiej strony D90 wybrałbym gdybym robił zdjęcia dla kogoś w celach zarobkowych i tutaj trafiają do mnie wszystkie te argumenty o dodatkowych przyciskach i innych takich. Więc chyba najwłaściwsze byłoby postawienie sobie przed wyborem pytania , do czego mi będzie potrzebny ten aparat ?. Najlepiej by było połączyć te dwa aparaty w jeden ..... aaa zapomniałem juz jest taki... D7000

Strona 18 z 22 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów