Close

Strona 84 z 104 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 831 do 840 z 1040

Wątek: D5100

Domyślnie

Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum. 25go wrz zakupiłem nikona D5100. Zakup poprzedziłem dogłębnym studiowaniem wszelakich testów i opinii w necie. Wahałem się między D90 a właśnie D5100. Zadecydowało to, że aparatu używa również żona i jej bardziej "pasił" 5100.
    Od pierwszych zdjęć okazało się, że fotki są jakby "chłodne" czyli z przewagą niebieskiego (w IrfanWiev trzeba zdjąć ok20 pkt niebieskiego żeby zdjęcie miało w miarę normalne kolory).
    Sprawdzałem w różnych ustawieniach, ustawiałem kilkakrotnie balans bieli. Nic - dalej "sino - niebieskie".

https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink

Poprzednio używałem kompaktu canon sx20IS i miał "normalny" balans bieli więc sądziłem, że "lustro" to bedzie dopiero "żyleta" a tu taka niespodzianka
    Chciałem po 5 dniach aparat zwrócić lub wymienić na D90. Okazało sie to niemożliwe - znany sklep FOTOJ...
    Z wielką łaską pani przyjęła reklamację ale jako usterkę aparatu. Czekam na odpowiedź serwisu.
    Czytałem na forach, że ten typ "tak ma" i nie wiem co z tym zrobić jak wróci z serwisu i okaże się że "sprawny".

Dodaję fotkę.
    Ostatnio edytowane przez sabol72 ; 06-10-2011 o 20:47

Domyślnie

mój tak nie ma, nie widze takiego dziwnego zafarbu

Domyślnie

W moim egzemplarzu nie widzę żadnego problemu, fotki wychodzą piękne i nie mam powodów do narzekań.
    A robię fotki na vivid-zie

I dodaj jakieś normalne zdjęcie, a nie z efektem miniatury, najlepiej kilka różnych zdjęć bo po tym jednym ciężko ocenić.
    Nikon

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sabol72 Zobacz posta
    Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum. 25go wrz zakupiłem nikona D5100. Zakup poprzedziłem dogłębnym studiowaniem wszelakich testów i opinii w necie. Wahałem się między D90 a właśnie D5100. Zadecydowało to, że aparatu używa również żona i jej bardziej "pasił" 5100.
    Od pierwszych zdjęć okazało się, że fotki są jakby "chłodne" czyli z przewagą niebieskiego (w IrfanWiev trzeba zdjąć ok20 pkt niebieskiego żeby zdjęcie miało w miarę normalne kolory).
    Sprawdzałem w różnych ustawieniach, ustawiałem kilkakrotnie balans bieli. Nic - dalej "sino - niebieskie"
    Moim zdaniem to niepotrzebnie wysłałeś aparat do serwisu, obejrzałem zdjęcie i wszystko jest ok.
    Faktem jest że dominuje kolor niebieski, ale taki urok Nikonów. Z mojego doświadczenia z Canonem A610, S3 IS, S5 IS wynika że Canon daje cieplejsze kolory, natomiast Nikon ma kolory chłodniejsze. Z danych EXIF Twojego zdjęcia wygląda że w opcji przetwarzanie obrazu miałeś ustawione "VIVID" czyli kolory żywe, a to jeszcze bardziej poteguje efekt kolorów chłodnych. Ja w swoim Nikonie przetwarzanie obrazu mam ustawiane " STANDART", zmiana balansu bieli niewiele pomoże, popracuj nad ustawieniami w opcjach przetwarzanie obrazu i wybierz takie które najbardziej będą Ci odpowiadały. Miałem ten sam dylemat po przesiadce z Canona na Nikona ale teraz już się do tego przyzwyczaiłem. Miałem kiedyś trzy egzemplarze Canona A610 i każdy oddawał kolory w innych odcieniach, więc każdy egzemplarz może mieć minimalne odchyłki.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Faktem jest że dominuje kolor niebieski, ale taki urok Nikonów.
    Ale żeby aż tak?? Syn ma D90, brat D5000 i jakoś mają inne, lepsze foty. Robiłem z bratem test:
    On D5000, ja 5100.
    Identyczne ustawienia, to samo miejsce. U niego foto normalne u mnie "zniebieszczone"
    Po kilku zdjęciach postanowiłem z twardymi dowodami zanieść do sklepu. Był ze mną właśnie brat ze swoim D5000 (szkło mamy to samo - 18-105 a nawet robiliśmy test z tym samym szkłem żeby nie było wątpliwości). Babka w sklepie też robiła klika porównawczych foto, moim i tym brata aparatem z różnymi szkłami i... się poddała - serwis.

Domyślnie

Wg mnie moj d5100 nie wyrzuca z siebie takich smurfowych fotek

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sabol72 Zobacz posta

zdecydowanie zbyt dużo tego niebieskiego, serwis to jedyne wyjście. Będzie dobrze .... relax
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Faktem jest że dominuje kolor niebieski, ale taki urok Nikonów.
    Skąd wziąłeś takie informacje
    Moim zdaniem z aparatem kolegi jest coś nie tak.
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Balans bieli przestawic.

Strona 84 z 104 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów