Jeżeli od paru dni, to zaczekaj z zakupem aku jeszcze kilka ładowań i wtedy sprawdź.
Szukaj
Jeżeli od paru dni, to zaczekaj z zakupem aku jeszcze kilka ładowań i wtedy sprawdź.
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Tak powinno być, oczywiście nie spodziewaj się 100% przyrostu, ale coś tam drgnie![]()
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
A to psikus
Ostatnio zauważyłem ciekawy objaw w swoim obiektywie nikkor 18-105 VR. Podczas gdy mam włączony VR i nacisnę spust do połowy to cały obraz w wizjerze podnosi się nieznacznie do góry. Jak pstryknę zdjęcie i puszczam spust obrazek wraca na „swoje” miejsce. Podczas gdy VR jest wyłączony tego efektu nie ma. Ciężko zauważyć ten efekt trzymając puszkę w ręku, ale na statywie jest to zauważalne. I tak się zastanawiam czy to normalne czy zacina się VR.
D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G
Normalne.![]()
hej mam pytanko do Was - właśnie zakupiłem d5100 z kitowym 18-55 vr. Z tym szkłem w trybie LV dość szybko i w miarę precyzyjnie ustawiana jest ostrość na wybranym obiekcie, natomiast gdy do puszki podepne sigme 10-20 to w trybie LV w zasadzie wcale nie może ustawić ostrości - gdy strzelam w obiekt nieco oddalny po czym coś znacznie bliżej to nie potrafi on ustawić ostrości - jeśli wyłącze LV to ostrość jest ustawiana szybko i prezycyjnie.
Dlaczego w trybie LV na sigmie jest taki problem z ustawianiem ostrości?
nikon
Witam.
Do tej pory robiłam tylko zdjęcia D5100. Dziś chciałam nagrać film i mój aparat wogóle nie łapie ostrości przy zmianie ogniskowej. Co robie źle? Najpierw (wg. instrukcji) naciskam spust migawki do połowy, żeby złapał ostrość a potem guzik nagrywania. Podczas kręcenia fimu nie łapie ostrośći. Jedynie ostrzy gdy nacisnę do połowy spust migawki. Czy coś jest z moim aparatem czy coś źle robię?
D7000 + N AF-S 35 + AF-S 18-105 + N AF-S 70-300 + N 50 AF 1.4 + N 180 AF 2.8 + N 105 AF 2.8 + tokina 11-16 2.8 + SB800 + tripod, monopod, plecak i inne duperele.
Dzięki Luke210. Już działa jak należy. Mój błąd był taki, że przed ustawieniem AF nie włączałam trybu live view a bez tego to nawet nie ma AF-F tylko są AF-A, AF-S, AF-C i MF. W trybie live view są AF-S,AF-F i MF.
Jeszcze raz dzięki wilelkie.
D7000 + N AF-S 35 + AF-S 18-105 + N AF-S 70-300 + N 50 AF 1.4 + N 180 AF 2.8 + N 105 AF 2.8 + tokina 11-16 2.8 + SB800 + tripod, monopod, plecak i inne duperele.
Skontaktuj się z nami