Close

Strona 86 z 104 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 851 do 860 z 1040

Wątek: D5100

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brzózek Zobacz posta
    Mam z tym nadmiarem niebieskiego podobnie.
    Pokaż jakieś zdjęć z "tym problemem z niebieskim"...
    Cytat Zamieszczone przez Polikon Zobacz posta
    Jest jeszcze jedna sprawa. Kalibracja kolorów monitora.
    Kalibracja i profilowanie... To podstawa by się bawić kolorami na komputerze. A jak ktoś jeszcze myśli o np wywoływaniu odbitek w labie - to po prostu mus.
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polikon Zobacz posta
    Jest jeszcze jedna sprawa. Kalibracja kolorów monitora. Powiecie, że macie dobrze ustawione kolory, ja też tak sądziłem do póki dopóty kupiłem sobie przyrządzik do kalibracji kolorów. Po skalibrowaniu białe na monitorze jest białe. A nie białe w jakimś odcieniu, a fotki wyglądają całkiem inaczej. Teraz fotki są takie same jak na monitorku w puszcze.
    I wydaje mi się że w tym tkwi problem u ludzi którzy narzekają na kolorystykę, ja na swoim starym monitorze u rodziców też mam wszystkie zdjęcia skopane pod względem odwzorowania barw i jasności zdjęć, na swoim nowym monitorze nie mam tego problemu i wszystko jest ładnie odwzorowane... Pobawcie się też programami w swoim monitorze i zobaczycie jak inaczej mogą wyglądać fotki gdy mamy coś poprzestawiane w monitorze...
    Nikon

Domyślnie

dokładnie. Ja też mam<miałem> wrażenie że nikon oziębia... troszkę na pewno ale canon skolei zbyt ociepla. U mnie wyglądało to tak wywołałem sobie z nefów i dociepliłem by u mnie było ok... poszedłem do kolegi na monitor CRT i kurcze niemal wszystkie były za ciepłe... więc to na czym oglądaszma znaczenie. Ale generalnie zgadzam się nikon robi lekko zniebieszczone zdjęcia ale naturalniejsze...
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    dokładnie. Ja też mam<miałem> wrażenie że nikon oziębia... troszkę na pewno ale canon skolei zbyt ociepla. U mnie wyglądało to tak wywołałem sobie z nefów i dociepliłem by u mnie było ok... poszedłem do kolegi na monitor CRT i kurcze niemal wszystkie były za ciepłe... więc to na czym oglądaszma znaczenie. Ale generalnie zgadzam się nikon robi lekko zniebieszczone zdjęcia ale naturalniejsze...

Proponuje kalibracje monitora skoro Canon ociepla Ci zdjęcia )
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Z kalibracją jest jeden problem. Jak się oddaje to labu to ok. Z tym, że 99% oglądających zdjęcia w sieci nie ma skalibrowanych monitorów. Różne typy monitorów, różnie ustawione temperatury barwowe. Jak ktoś ma TN, to 5 cm w górę lub w dół i różne kolory. Jak ktoś daje zdjęcia do sieci tylko to zabawa w kalibrację nie ma sensu. Bo to przypomina jedno z praw Murphego - odmierzyć suwmiarką, zaznaczyć kredą, uciąć siekierą.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Bo to przypomina jedno z praw Murphego - odmierzyć suwmiarką, zaznaczyć kredą, uciąć siekierą.

Dobre, dobre )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Jak ktoś daje zdjęcia do sieci tylko to zabawa w kalibrację nie ma sensu.
    Nie zgodzę się. To dyskryminuje tych co mają skalibrowane monitory i przeglądarki (tak - przeglądarki!) obsługujące CMS.
    O wiele lepszym podejściem jest skalibrować u siebie i na sieć wrzucać w sRGB albo... nigdzie swoich prac nie wrzucać.
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

Dodam jeszcze, że wiele osób pisze o złych kolorach jakie mają ze swoich puszek, ładują sporą kasę w filtry i inne cuda. A zapominają o swoich monitorach. Takie urządzenie można kupić poniżej 400zł. Ja osobiście mam Spyder3 w najniższej konfiguracji i z możliwością instalacji na jednym komputerze, ale zainstalował się na trzech komputerach i powiem szczerze, że kolorystyka na każdym komputerze była skopana a po kalibracji jest o niebo lepiej.
    Nie wiem czy ktoś jest w sanie tak na oko wyregulować monitor. Biorąc pod uwagę złudzenia, jakich doznajemy, gdy patrzymy na jakieś przedmioty. Znalazłem w necie taką fotkę. http://www.kruszon.com/poziomszarosc...omszarosci.jpg i wystarczy porównać sobie odcień szarości obydwu kwadratów a następnie zasłonić palcem połączenie tych kwadratów, oczywiście tło też odrywa swoją rolę.
    I jak tu wyregulować prawidłowo poziom bieli ma monitorze.
    Jest jeszcze problem przelania fotek na papier. Ostatnio wysłałem około 200 fotek do wywołania ( bez jakiejkolwiek modyfikacji ) i to, co zobaczyłem było straszne. I teraz szukam firmy, która ma poprawnie skalibrowane swoje urządzenia.
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

No tak ale jak byś kupił prawdziwy kalibrator + dobry monitor, bo Spyder to imitacja kalibratora, był byś w 7 niebie.

Przykładem niech będzie to co było straszne po odebraniu zdjęć. No chyba że ewidentnie ta firma zawiniła.

Strona 86 z 104 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów