Szukaj
"Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"
I wydaje mi się że w tym tkwi problem u ludzi którzy narzekają na kolorystykę, ja na swoim starym monitorze u rodziców też mam wszystkie zdjęcia skopane pod względem odwzorowania barw i jasności zdjęć, na swoim nowym monitorze nie mam tego problemu i wszystko jest ładnie odwzorowane... Pobawcie się też programami w swoim monitorze i zobaczycie jak inaczej mogą wyglądać fotki gdy mamy coś poprzestawiane w monitorze...
Nikon
dokładnie. Ja też mam<miałem> wrażenie że nikon oziębia... troszkę na pewno ale canon skolei zbyt ociepla. U mnie wyglądało to tak wywołałem sobie z nefów i dociepliłem by u mnie było ok... poszedłem do kolegi na monitor CRT i kurcze niemal wszystkie były za ciepłe... więc to na czym oglądaszma znaczenie. Ale generalnie zgadzam się nikon robi lekko zniebieszczone zdjęcia ale naturalniejsze...
D5100//// 18-105VR
Z kalibracją jest jeden problem. Jak się oddaje to labu to ok. Z tym, że 99% oglądających zdjęcia w sieci nie ma skalibrowanych monitorów. Różne typy monitorów, różnie ustawione temperatury barwowe. Jak ktoś ma TN, to 5 cm w górę lub w dół i różne kolory. Jak ktoś daje zdjęcia do sieci tylko to zabawa w kalibrację nie ma sensu. Bo to przypomina jedno z praw Murphego - odmierzyć suwmiarką, zaznaczyć kredą, uciąć siekierą.
D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.
"Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"
Dodam jeszcze, że wiele osób pisze o złych kolorach jakie mają ze swoich puszek, ładują sporą kasę w filtry i inne cuda. A zapominają o swoich monitorach. Takie urządzenie można kupić poniżej 400zł. Ja osobiście mam Spyder3 w najniższej konfiguracji i z możliwością instalacji na jednym komputerze, ale zainstalował się na trzech komputerach i powiem szczerze, że kolorystyka na każdym komputerze była skopana a po kalibracji jest o niebo lepiej.
Nie wiem czy ktoś jest w sanie tak na oko wyregulować monitor. Biorąc pod uwagę złudzenia, jakich doznajemy, gdy patrzymy na jakieś przedmioty. Znalazłem w necie taką fotkę. http://www.kruszon.com/poziomszarosc...omszarosci.jpg i wystarczy porównać sobie odcień szarości obydwu kwadratów a następnie zasłonić palcem połączenie tych kwadratów, oczywiście tło też odrywa swoją rolę.
I jak tu wyregulować prawidłowo poziom bieli ma monitorze.
Jest jeszcze problem przelania fotek na papier. Ostatnio wysłałem około 200 fotek do wywołania ( bez jakiejkolwiek modyfikacji ) i to, co zobaczyłem było straszne. I teraz szukam firmy, która ma poprawnie skalibrowane swoje urządzenia.
D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G
No tak ale jak byś kupił prawdziwy kalibrator + dobry monitor, bo Spyder to imitacja kalibratora, był byś w 7 niebie.
Przykładem niech będzie to co było straszne po odebraniu zdjęć. No chyba że ewidentnie ta firma zawiniła.
Skontaktuj się z nami