Close

Strona 15 z 56 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 557

Wątek: Nikon 1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grimes Zobacz posta
    Spokojnie. To nie jest sprzęt dedykowany fotografom, tylko amatorom, a myślisz, że jakikolwiek amator spojrzy na rozmiar matrycy? Dla niego będzie ważne ile ma megapiksli (...)
    Jeśli te megapiksele są dla amatora naprawdę takie ważne, to z pewnością jedynka odniesie oszałamiający sukces w walce z dwudziestopięcio-megapikselowymi Soniaczami.

Jak mu się pokaże, że wymienia szkła jak w luszczance, że ma filmy (...)
    A w innych bezlusterkowcach mu się nie pokaże wymiennych szkieł i filmów?

Domyślnie

Elektrycznie przyciskiem t/W na obiektywie. Manualna korekta ostrości przyciskami na korpusie.
    Newtonek- masz rację, że inne systemy też to maja, ale żaden się nie nazywa Nikon, a to jednak lans mieć Najkona
    Marka się sprzeda, nawet najbrzydsze na świecie buty z napisem Adidas znajdą amatorów.
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Domyślnie

Odbiegając na chwilę od tych konkretnych "super" aparatów zastanawia mnie jedna rzecz. W tego typu aparatach nie stosuje się lustra lub/i zmniejsza matryce po to aby zmniejszyć gabaryty sprzętu, ale jakoś nie widać efektów bo obiektywy strasznie powiększają cały zestaw niszcząc idee kompaktowości. Pytam się gdzie tu sens i logika?
    D700, D300, S20/1.8, N35/1.8, N50/1.8, N85/1.8, SB-600, SB-800.

Domyślnie

TU - $$$ -znowu będzie co sprzedawać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez newtonek Zobacz posta
    A w innych bezlusterkowcach mu się nie pokaże wymiennych szkieł i filmów?
    Nikon musiałby zrobić najpierw dobrą akcję promocyjną pośród sprzedawców w sklepach stacjonarnych, żeby Ci uznali, że lepiej sprzedać nikona, niż nexa lub nx odblaskowe kule na sprzęt w witrynach czy inne breloczki nie wystarczą
    że jakby coś - to nic

rx100 blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Na samplach ze strony Nikona jest wyraźna przewaga jakości względem matrycy 1/1.7" z LX5/XZ1.

Nie czuję się kompetentny porównywać do u4/3.
    Mam podobne odczucie - w stosunku do 1/1.7" widzę powiedsziałbym przepaść. Odnoszę wrażenie że wysokie iso jest lepsze niż to które pamiętam z d200. W sumie najbardziej nie widzi mi się DR, zwłaszcza światła, ale nie wiadomo ile z tego winy lezy po stronie samego JPGa. W każdym razie nie widzę problemu żeby z nikich iso wydrukować nawet sporej wielkości powiększenie z dobrą jakością. Jak na taką gęstość (odpowiednik 74mpix w FX) uwazam że poziom szumów jest niski.

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    @Paweł Pawlak - nadal zainteresowany po obejrzeniu sampli?

Bo ja się zawiodłem, liczyłem, że jednak nikon da chociaż znośny obrazek z tego czegoś... A tak? Do neta będzie ok...
    Tak jak napisałem najbardziej niepokoi mnie DR. A co do reszty ja mam takie założenie, że ten aparat miałby służyć jako mój najdłuższy zestaw tele + rodzinne cykadełko. Z obiektywu 400/2.8 robi się z ta "jedynką" 1080/2.8. czyli zmiasty D300+tc17+400/2.8 i iso 1100 mogę używać "jedynki" +400 i iso 400/2.8. Wydaje mi się że "jedynka" gorszej jakości obrazka bym nie dostała - a może lepszą ? w końcu sam obiektyw bez tc ma leszą ostrość, kontrast, kolory, mniejszą CA, AF powinie mimo wszystko lepiej działać przy 2.8 niż przy 4.8. Do tego 10FPSów i video. A całość za cenę TC20e3
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

(...) to jednak lans mieć Najkona
    Wśród zupełnych amatorów Nikon to nie lans. Chyba, że lustrzanka, bo duża i czarna. Dla lansu to zupełny amator kupuje PENa, bo ładny, albo Soniacza, bo dużo megapikseli (i też nie najbrzydszy). Albo iPhone'a, też zdjęcia robi (tyle że nie ma wymiennych obiektywów, więc lans ciut mniejszy).

Rozmowny Awatar McSimus
    Miasto
    Międzyrzec Podlaski / Wejherowo

Domyślnie

No z tym ajpkiem to bym tak do końca się nie zgodził
    A to co ? http://komorkomania.pl/2008/02/25/sz...tyw-dla-iphona
    Albo to ? http://applemania.pl/2010/07/08/ipho...m-z-lustrzanki

Ale to nowe "cudo" ... nie, to nie dla mnie.
    Kliknij, nic nie stracisz www.pajacyk.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Z obiektywu 400/2.8 robi się z ta "jedynką" 1080/2.8. czyli zmiasty D300+tc17+400/2.8 i iso 1100 mogę używać "jedynki" +400 i iso 400/2.8.
    Jeśli w jedynce ISO 400, to w D300 w takiej konfiguracji raczej ISO 680. Więc przewaga obrazka z jedynki może być co najmniej dyskusyjna.

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    w końcu sam obiektyw bez tc ma leszą ostrość, kontrast, kolory, mniejszą CA, AF powinie mimo wszystko lepiej działać przy 2.8 niż przy 4.8.
    Tylko że w jedynce wycinasz mały kawałek ze środka pola obrazowego, a potem rozciągasz do takich samych rozmiarów odbitki/wydruku/wyświetlacza, co w przypadku fotki z D300. Co do tej ostrości nie byłbym więc taki pewny. Kontrast - może owszem, odrobinę, o ile nie zepsuje tego trzy razy gęściej upakowana matryca. A AF ciężko porównywać na papierze, bo to zupełnie inne systemy (chociaż, nie wiedzieć czemu, cudów po jedynce bym się nie spodziewał).

Domyślnie

Przypinanie obiektywów wielkości kabaczków dla mnie jest na tyle karkołomne, że w ogóle tym tematem bym się nie zajmował.

Mnie zajmują w tej chwili dwie rzeczy - czy 1) przyrost IQ nad innymi kieszonkowymi systemami (LX5/XZ1, EX1, S95) wart jest dopłaty oraz 2) czy mam jakiś zysk względem podobnie kompaktowych gabarytowo u43/NX/NEX z szerokimi naleśnikami.

Przepraszam, że nie wpisuje się w ogólny ciąg żalów i skarg, ale za mało dzisiaj jeszcze wypiłem. Może później.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Strona 15 z 56 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów