Close

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 84

Wątek: NX2 czy CS5 ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hostman22 Zobacz posta
    Aeon sorry, ale przeczytaj instrukcję, wszystko na co się uskarżasz możesz zrobić bardzo szybko i prosto. Jak nie lubisz czytać, są filmiki na youtubie.
    Korekta WB jest bardziej precyzyjna niż LR i szybsza tylko wymaga zapamiętania paru zwrotów po ang. i kilku wartości liczbowych
    Browser po lewej jest w pełni konfigurowalny, można mieć na prawdę duże te miniatury, korektę 200 zdjęć ogranicza się do jednego klawisza i dwóch stuknięć gryzoniem .
    Nie wiem jak macie skonfigurowane systemy, albo na jakich trupach pracujecie, że wam ten program się wywala.
    C1 ciekawie przetwarza zdjęcia nim wyświetli podgląd.
    Hostman - z niemal wszystkim sie zgadzam, oprócz tego zdziwienia że NX się wywala - to jest największa bolączka tego programu że na dwóch dokłądnie takich samych komputerach potrafi stabilnie działać na jednym, a na drugim wysypywac się co zdjęcie .
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Sorry, na C2Quad z 8GB ram, wywala się średnio co 8-10 zdjęć (po 4-8 kroków obróbki na każde). Dobrze chociaż, że jest stabilny w batchu...
    - Żadnych kontaktów seksualnych
    - To znaczy, że mamy o tym nie rozmawiać? - upewnił się kierownik studiów nieokreślonych.
    - Nie, to byłby seks oralny - poprawił go Rincewind.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    w ACR ładowałem do wtyczki po 1500 zdjęć naraz
    Szczerze Ci radzę; zostań przy ACR. Jesli Ty chcesz 1500 zdjęć na raz obrabiać, to NX nie jest dla Ciebie -- żaden człowiek tak długo bez snu nie wytrzyma.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Korekta WB jest bardziej precyzyjna niż LR i szybsza tylko wymaga zapamiętania paru zwrotów po ang. i kilku wartości liczbowych
    Można prosić o dokładniejsze wyjaśnienie.
    Już kilka postów wcześniej pisałem, ze mam problem z WB a dokładniej ze zbyt dużym skokiem TINT.
    Czy da się to obejść ??
    Moim zdaniem jeden punkt Nikona to ok. 7-8 pkt w Tint Adobe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Szczerze Ci radzę; zostań przy ACR. Jesli Ty chcesz 1500 zdjęć na raz obrabiać, to NX nie jest dla Ciebie -- żaden człowiek tak długo bez snu nie wytrzyma.
    heh, nawet w ACR bym chyba zwariował zanim bym obrobił 1500 zdjęć mimo że tam to się robi w miarę przyzwoicie jeśli chodzi o szybkość (oczywiście jeśli ma się dobre zdjęcia, bo te zrobione w ciemnicach... szkoda gadać ) z tych 1500 zdjęć 1000 idzie do kosza na dzień dobry później jak mi coś na drugi dzień nie spasuje to też jeszcze wywalę.

A co do funkcji CNX o które pytałem, oczywiście przeczytam instrukcję, liczyłem tylko na odpowiedź czy coś takiego się wogóle da czy nie, odpowiedź dostałem więc dziękują

PS. to może i dobrze że w CNX nie można do podglądu załadować 1000 zdjęć i pokolei obrabiać a potem zapisać wszystko bo jak by mi sie tak wysypał przy 9xx zdjęciu.... chyba by mnie szlag trafił
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 13-07-2011 o 18:57
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Hostman - z niemal wszystkim sie zgadzam, oprócz tego zdziwienia że NX się wywala - to jest największa bolączka tego programu że na dwóch dokłądnie takich samych komputerach potrafi stabilnie działać na jednym, a na drugim wysypywac się co zdjęcie .
    Robiłeś pomiary na nowo postawionych systemach operacyjnych ? Mnie się wydaję że techniczne mogą być takie same, a błędy leżą po stronie systemu. Ja próbowałem zobaczyć gdzie jest limit: 3 otwarte rawy na raz w edycji w tym jeden miał 20 stepsów i w tedy faktycznie, ale chyba ram mi się skończył .
    Problem na pewno jest, gdyż zbyt dużo osób się skarży na stabilność. Mnie w Lr czy C1 też potrafi wpienić, zastanawiające jest to że użytkownicy aperture uskarżają się na to samo co posiadacze cnx

Cytat Zamieszczone przez tomek67 Zobacz posta
    Można prosić o dokładniejsze wyjaśnienie.
    Już kilka postów wcześniej pisałem, ze mam problem z WB a dokładniej ze zbyt dużym skokiem TINT.
    Czy da się to obejść ??
    Moim zdaniem jeden punkt Nikona to ok. 7-8 pkt w Tint Adobe.
    fakt w cnx jest większy skok, raczej trzeba zmienić podejście do samej metody dobierania parametrów.
    Aby zaoszczędzić na czasie można spróbować Marquee Sample.
    W każdym programie są różnice najlepiej wybrać który najbardziej odpowiada.
    Na raz odpaliłem Lr, CNX i C1 każdy ma inny skok tint
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Dodam tylko,że NX2 ma bardzo fajny edytor profili, gdzie można zmienić istniejący profil aparatu lub utworzyć nowy. Problem w tym, że w instrukcji tego nie ma - albo czytałem niedokładnie.
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T&T Zobacz posta
    Dodam tylko,że NX2 ma bardzo fajny edytor profili, gdzie można zmienić istniejący profil aparatu lub utworzyć nowy. Problem w tym, że w instrukcji tego nie ma - albo czytałem niedokładnie.
    jest str. 131, edytor fajny szkoda tylko że skopany . Nie mówię aby był pokroju dng profile editora, ale jak już zmiany wprowadzamy także na curve, to mógłby być większy niż znaczek pocztowy.
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Robiłeś pomiary na nowo postawionych systemach operacyjnych ? Mnie się wydaję że techniczne mogą być takie same, a błędy leżą po stronie systemu. Ja próbowałem zobaczyć gdzie jest limit: 3 otwarte rawy na raz w edycji w tym jeden miał 20 stepsów i w tedy faktycznie, ale chyba ram mi się skończył .
    Problem na pewno jest, gdyż zbyt dużo osób się skarży na stabilność. Mnie w Lr czy C1 też potrafi wpienić, zastanawiające jest to że użytkownicy aperture uskarżają się na to samo co posiadacze cnx
    Robiłem pomiary na dokładnie czystych komputerach - celowo pod NXa kupionych, zainstalowana winda + aktualizacje, nx, ps i kicha przy jednym - prawdopodobnie problemy z pamięcią, ale cholery czasem można dostać z tym że aplikacje sa pisane jak są
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

To zazwyczaj nie są samodzielne aplikacje. One korzystają z wielu różnych dziwnych systemowych wynalazków typu Net Framework, itp.. Są to najprzeróżniejsze biblioteki klas, procedur, albo wręcz gotowe części softu, które zrobił kiedyś ktoś inny, a współczesne aplikacje tylko to z konieczności wywołują. Niby można programować pod Windows bezpośrednio w API, unikając tego całego chłamu, ale kto dziś umie to robić? W dzisiejszych czasach podstawowym zadaniem programisty jast prawidłowe wywołanie tych różnych cudaków i obsłużenie tysięcy wyjątków, które toto generuje, w warunkach praktycznego braku pełnej dokumentacji. Niby jest tej pseudo-dokumentacji tyle, że praktycznie nie da się tego wszystkiego dogłębnie opanować i przemyśleć, ale jak by się dokładnie wczytać, to jest to wszystko dziurawe i kiepsko napisane. Moim zdaniem, większość błędów związanych z gospodarowaniem zasobami komputera wynika dziś z błędnego wywołania lub błednego działania tych "systemowych wynalazków", a programisci końcowych aplikacji (np. NXa) mają na to stosunkowo niewielki wpływ.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 14-07-2011 o 08:33
    Jacek

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów