Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 84

Wątek: NX2 czy CS5 ?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    czyli zostaje pojedyńcze obrabianie... :/ niedobrze, przyzwyczajony jestem do wygód z ACR, nie mówiąc już o Lr gdzie jeśli np mam serię 5 zdjęć takich samych to po kliknięciu w kolejne z serii wystarczy Previous kliknąć...

otwierałem sobie CNX2 teraz surowe rawy z przygotowań i równocześnie otwieram je w ACR, i rzeczywiście - te w ACR to troche takie małe mydlo w porównaniu do tych z CNX2, te w programie nikona są ostrzejsze, mają lepszy kolor, tak to wygląda jak by ACR usilnie dążył do odtworzenia ustawień z puszki ale mu nie wychodziło....

jeszcze jedna rzecz mnie denerwuje jak chcę ustawić balans bieli to muszę wtbrać w New WB jedną z opcji (flash daylight itd) a potem suwakiem dopieścić temperaturę bo nie widzę nigdzie suwaka ogólnego od 2000 do 8000 kelwinów, jak się wybierze jakąś opcję to tylko niewielkie zmiany suwakiem cooler warmer można zrobić.. da się to jakoś obejść żeby było ustawienie "własne" obok flash itp żeby był suwak z całym przedziałem temperatury?
    Aeon sorry, ale przeczytaj instrukcję, wszystko na co się uskarżasz możesz zrobić bardzo szybko i prosto. Jak nie lubisz czytać, są filmiki na youtubie.
    Korekta WB jest bardziej precyzyjna niż LR i szybsza tylko wymaga zapamiętania paru zwrotów po ang. i kilku wartości liczbowych
    Browser po lewej jest w pełni konfigurowalny, można mieć na prawdę duże te miniatury, korektę 200 zdjęć ogranicza się do jednego klawisza i dwóch stuknięć gryzoniem .
    Nie wiem jak macie skonfigurowane systemy, albo na jakich trupach pracujecie, że wam ten program się wywala.
    C1 ciekawie przetwarza zdjęcia nim wyświetli podgląd.
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hostman22 Zobacz posta
    Aeon sorry, ale przeczytaj instrukcję, wszystko na co się uskarżasz możesz zrobić bardzo szybko i prosto. Jak nie lubisz czytać, są filmiki na youtubie.
    Korekta WB jest bardziej precyzyjna niż LR i szybsza tylko wymaga zapamiętania paru zwrotów po ang. i kilku wartości liczbowych
    Browser po lewej jest w pełni konfigurowalny, można mieć na prawdę duże te miniatury, korektę 200 zdjęć ogranicza się do jednego klawisza i dwóch stuknięć gryzoniem .
    Nie wiem jak macie skonfigurowane systemy, albo na jakich trupach pracujecie, że wam ten program się wywala.
    C1 ciekawie przetwarza zdjęcia nim wyświetli podgląd.
    Hostman - z niemal wszystkim sie zgadzam, oprócz tego zdziwienia że NX się wywala - to jest największa bolączka tego programu że na dwóch dokłądnie takich samych komputerach potrafi stabilnie działać na jednym, a na drugim wysypywac się co zdjęcie .
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Sorry, na C2Quad z 8GB ram, wywala się średnio co 8-10 zdjęć (po 4-8 kroków obróbki na każde). Dobrze chociaż, że jest stabilny w batchu...
    - Żadnych kontaktów seksualnych
    - To znaczy, że mamy o tym nie rozmawiać? - upewnił się kierownik studiów nieokreślonych.
    - Nie, to byłby seks oralny - poprawił go Rincewind.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Hostman - z niemal wszystkim sie zgadzam, oprócz tego zdziwienia że NX się wywala - to jest największa bolączka tego programu że na dwóch dokłądnie takich samych komputerach potrafi stabilnie działać na jednym, a na drugim wysypywac się co zdjęcie .
    Robiłeś pomiary na nowo postawionych systemach operacyjnych ? Mnie się wydaję że techniczne mogą być takie same, a błędy leżą po stronie systemu. Ja próbowałem zobaczyć gdzie jest limit: 3 otwarte rawy na raz w edycji w tym jeden miał 20 stepsów i w tedy faktycznie, ale chyba ram mi się skończył .
    Problem na pewno jest, gdyż zbyt dużo osób się skarży na stabilność. Mnie w Lr czy C1 też potrafi wpienić, zastanawiające jest to że użytkownicy aperture uskarżają się na to samo co posiadacze cnx

Cytat Zamieszczone przez tomek67 Zobacz posta
    Można prosić o dokładniejsze wyjaśnienie.
    Już kilka postów wcześniej pisałem, ze mam problem z WB a dokładniej ze zbyt dużym skokiem TINT.
    Czy da się to obejść ??
    Moim zdaniem jeden punkt Nikona to ok. 7-8 pkt w Tint Adobe.
    fakt w cnx jest większy skok, raczej trzeba zmienić podejście do samej metody dobierania parametrów.
    Aby zaoszczędzić na czasie można spróbować Marquee Sample.
    W każdym programie są różnice najlepiej wybrać który najbardziej odpowiada.
    Na raz odpaliłem Lr, CNX i C1 każdy ma inny skok tint
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Dodam tylko,że NX2 ma bardzo fajny edytor profili, gdzie można zmienić istniejący profil aparatu lub utworzyć nowy. Problem w tym, że w instrukcji tego nie ma - albo czytałem niedokładnie.
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Domyślnie

Robiłeś pomiary na nowo postawionych systemach operacyjnych ? Mnie się wydaję że techniczne mogą być takie same, a błędy leżą po stronie systemu. Ja próbowałem zobaczyć gdzie jest limit: 3 otwarte rawy na raz w edycji w tym jeden miał 20 stepsów i w tedy faktycznie, ale chyba ram mi się skończył .
    Problem na pewno jest, gdyż zbyt dużo osób się skarży na stabilność. Mnie w Lr czy C1 też potrafi wpienić, zastanawiające jest to że użytkownicy aperture uskarżają się na to samo co posiadacze cnx
    Robiłem pomiary na dokładnie czystych komputerach - celowo pod NXa kupionych, zainstalowana winda + aktualizacje, nx, ps i kicha przy jednym - prawdopodobnie problemy z pamięcią, ale cholery czasem można dostać z tym że aplikacje sa pisane jak są
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Można prosić o dokładniejsze wyjaśnienie.
    Już kilka postów wcześniej pisałem, ze mam problem z WB a dokładniej ze zbyt dużym skokiem TINT.
    Czy da się to obejść ??
    Moim zdaniem jeden punkt Nikona to ok. 7-8 pkt w Tint Adobe.

Domyślnie

Obrazek z ViewNX ogólnie mi pasuje.
    jedyne z czym nie mogę sobie poradzić to zbyt duży skok suwaczka Tint w balansie bieli.
    Czasem zmiana o jeden punkt powoduje zbyt dużą różnicę. ACR jest znacznie precyzyjniejszy.
    Czy jest jakiś sposób na obejście tego ??

Domyślnie

Panowie - kto mi podpowie : jak sobie zrobić tak bym mógł mieć jeszcze raz TRIAL NX2 (podkreślam - raz). Głupia sprawa ale zainstalowałem trial i ... zapomniałem o nim
    A teraz czytam sobie różne "zachwalanki" i fajnie by było móc sprawdzić czy na moim pc-cie będzie to jako tako działać.

Domyślnie

A nie uważasz, że takie działania są niezbyt legalne? Trial ma działać przez określony czas i koniec. Wyczerpałes ten czas. Tak sobie to wymyślił producent i niestety musisz to zaakceptować.

I pamiętaj, że na forum wszelkie "piractwo" jest zakazane.
    Jacek

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów