Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 84

Wątek: NX2 czy CS5 ?

Domyślnie NX2 czy CS5 ?

Co kupić ? NX2 za 600zł, czy CS5 dla studenta za 800zł ?
    Może ktoś zna oba programy z autopsji ?

Domyślnie NX

Ja walczę przy pomocy NX2 i jestem bardzo zadowolony
    Księżak

D3s Nikkor 50/1.4, 24-70/2.8, 200 2.0 VR sabinka 900

Domyślnie

Osobiście pracuję w tandemie NX2 i CS5. Softem Nikona wywołuję NEFy, dalsza obróbka to Adobe.

Domyślnie

Wisa, a czy próbowałeś doprowadzić do końca obróbkę w każdym z programów z osobna i porównać rezultaty ? Rozumiem, że NX2 jest kompletny i nie wymaga uzupełniania innym programem.
    A gdybyś mógł sobie pozwolić tylko na jeden z nich, to który byś wybrał ? I dlaczego ?

Domyślnie

To jest pytanie podobne do tego - co Ci się bardziej przyda na budowie: betoniarka, czy taczki? Albo: co Ci się bardziej przyda w domu: umywalka, czy zlewozmywak?

To są dwa programy o zupełnie innej filozofii pracy i o zupełnie innych przeznaczeniach, aczkolwiek oba służą do - ogólnie mówiąc - obróbki fotografii. Oboma można zrobić rzeczy podstawowe: wziąć NEFa (czy jpga) i wywołać, a potem podrasować materiał. ALe oba robią to w sposób tak różny, że nawet nie wiem, jak to porównać...

Dobrze Ci radzę - zgromadź dużo materiału, zainstaluj po trialu tego i tego i próbuj dojść z tym do ładu. Może się okazać, że wbrew temu co Ci tu poradzą akurat Ty masz jakieś inne priorytety i najlepiej będzie, jak to sam obadasz...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Używam obu programów.
    Wg mnie jest blisko by sam NX2 wystarczył, ale dal mnie ma jedną niewybaczalną wadę: stempelkowanie/kolonowanie działa tylko w trybie automatycznej inteligencji - niestety nie zawsze się to sprawdza.
    Natomiast niezaprzeczalną zaletą NX2 jest dal mnie uwzględnianie ustawień z aparatu jako wyjściowych parametrów obróbki pliku RAW i dlatego nigdy z kolei nie zrezygnuje z CN2 jako "pierwszego kroku wywoływania".
    Dominik
    Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
    flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez uppersilesian Zobacz posta
    Co kupić ? NX2 za 600zł, czy CS5 dla studenta za 800zł ?
    Może ktoś zna oba programy z autopsji ?
    Przy tak ogólnikowo postawionym pytaniu - zdecydowanie Szopa. Ma 50 razy większe możliwości. Ale czy Ty z nich skorzystasz, to pojęcia nie mam.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Wisa, a czy próbowałeś doprowadzić do końca obróbkę w każdym z programów z osobna i porównać rezultaty ?
    Raczej trudno bedzie to zrobic. W samej kwestii dekodowania RAW (glownie balansu bieli, kontrastow, etc.) ACR z Shopa i NX2 -- roznia sie od siebie. W im trudniejszych warunkach oswietleniowych wykonane jest zdjecie, tym bardziej te roznice widac (w ogromnej wiekszosci sytuacji -- IMHO -- na korzysc NXa -- rzecz jasna). Druga sprawa jest nieco odmienna filozofia pracy i wykorzystanie narzedzi, ktore w pewnym stopniu nawet ukierunkowuje sama obrobke. Genialne u-pointy NXa, sa nie do pobicia przez ich zalosne namiastki obrobki lokalnej w CameraRAW. M.in. dlatego wlasnie, w ACRze do niektorych detali nawet nie podejdziesz i trzeba je zostawic do pracy w Shopie, a to juz z kolei wydluza czas pracy i mnozy ilosc plikow do zarchiwizowania.

Rozumiem, że NX2 jest kompletny i nie wymaga uzupełniania innym programem.
    Zalezy co rozumiesz pod okresleniem kompletny... Mimo, ze prace nad praktycznie wszystkimi zdjeciami reporterskimi koncze juz w NXie (Shop sluzy mi wtedy tylko do dolozenia watermarka), to jednak w przypadku innego typu zdjec nie wyobrazam sobie skonczyc na tym etapie. Praktycznie brak narzedzi do korekcji geometrii, stempelek bardzo ograniczony, nie mowiac juz o braku warstw -- nie pozwala (w moim przypadku) nazwac go kompletnym.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Przyłączę się: to dwa programy, które łączy to, że potrafią wywołać NEFy i coś z nimi zrobić. Filozofia pracy i przeznaczenie obu jest inne. NX to narzędzie do pracy na jednej "warstwie", którą jest wywoływany RAW - daje całkiem sporo możliwości i często pliki wychodzą "ładniejsze", niż z CameraRAW (w końcu Nikon jest autorem, więc potrafi więcej "wycisnąć" z tych plików). Natomiast PS jest programem ogólnego przeznaczenia, a CameraRAW jest tak naprawdę dodatkiem (choć z wersji na wersję rozbudowywanym, to do NX nie ma na razie startu). To Photoshop stanowi główną siłę tego pakietu i to w nim robi się "rzeczy niemożliwe", za pomocą warstw, masek, filtrów itd. Warunek jeden - trzeba mieć odpowiednią wiedzę i dużo czasu.
    Jak radzą koledzy wyżej - zainstaluj triale obu programów. Oba są dobre i jeśli robisz porządne technicznie zdjęcia dobrymi obiektywami, NX spokojnie Ci wystarczy. Jeśli bardzo dużo rzeczy (przynajmniej na razie) zostawiasz na czas obróbki, PS ma większe możliwości prostowania, deformowania, klejenia itd.

Domyślnie

Ja stosuję inną parę: CNX2 i Photoshop Elements. Nie jestem już, niestety, studentem i dla mnie pełny shop jest za drogi zdecydowanie. Poza tym, większość obróbki NEFów i tak robię w CNX2, rezultat jest znacznie lepszy. A Photoshop jest tylko jako uzupełnienie (stempelkowanie i inne takie).
    Jest jeszcze ViewNX, niekiedy jest on wystarczający do wywołania NEFa, zwłaszcza od czasu, kiedy ma prostowanie.

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów