Close

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 84

Wątek: NX2 czy CS5 ?

Domyślnie

U Pointy? Najlepiej to zobaczyć.

http://www.youtube.com/watch?v=iCXSrzPRUPU
    http://www.youtube.com/watch?v=_tshO9oRUjw

http://imaging.nikon.com/lineup/software/capturenx2/ - tu jest broszurka do pobrania z przykładami.

Moim zdaniem jeden z najlepszych wynalazków w CNX2.
    Ostatnio edytowane przez KS ; 13-07-2011 o 10:28
    D200 plus graty...

Domyślnie

u-pointy są faktycznie super. ale ja zamiast wykladaś nawet 800pln na studenckiego cs5, wolałbym tandem CN2 + PSE 7,8,9
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    ja od bardzo dawna opracowałem tylko w ACR i PS. Próbowałem LR - wkurzały mnie biblioteki, importy i takie tam. Teraz wypróbowałem NX2 - fantastyczne upointy, mozliwości bardzo fajnej, prostej ingerencji lokalnej w zdjęcie. I chyba pozostanę w tandemie - zaczynam NX2 potem jak mam potrzebe zaawansowanego rzeźbienia to zdecydowanie PS. Aczkolwiek do takiej podstawowej obróbki NX by wystarczył.
    Nono czyżbym Cię przekonał? U mnie dokładnie taki sam tryb pracy : otwarcie w CNX ze względu na znacznie lepszy kolor, dopasowanie WB i ekspozycji (też znacznie lepiej niż w ACR), dopiero potem 'open with photoshop' i dalsza obróbka tiffa w ACR czy na warstwach.
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    mnie w cnx2 denerwuje to że nie mam wszystkich zdjęć pod ręką jak w ACR tylko trzeba otwierać każde i zamykać pokolei zapisując do jpg co chłonie sporo czasu. Macie jakiś sposób na to żeby otworzyć np 1000 zdjęć naraz, klikać sobie w nie pokolei obrabiając każde z osobna a na końcu jakoś zaznaczyć wszystkie i wyeksportować do JPG? Myślę że tak można tylko ja jestem zbyt zielony w CNX2 żeby o tym wiedzieć
    oczywiście że można edytować, zapisywać, otwierać dowolną ilość zdjęć (tzn. tyle ile uciągnie twoja maszyna
    )
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hostman22 Zobacz posta
    oczywiście że można edytować, zapisywać, otwierać dowolną ilość zdjęć (tzn. tyle ile uciągnie twoja maszyna
    )
    jak?

ja jak wchodze w CNX2 to mam browser i tam wybieram zdjęcie, to mi się otwiera jedno, jak wybiorę dużo to wywala komunikat że CNX może otworzyć tylko 20 naraz mam wersję trial, może to jest powodem? w ACR ładowałem do wtyczki po 1500 zdjęć naraz i sprzęt czy program ani śmiał odmówić a tu co, po 20 fotek trzeba robić?
    ;]

Domyślnie

W CNX2 do grupowego eksportu do JPG albo TIFF możesz sobie utworzyć sekwencję działań i potem tego batcha puścić na zbiór wstępnie obrobionych zdjęć w browserze. A większej niż dziesięć ilości zdjęć się boję otwierać w CNX2, bo jeszcze się wysypie :/
    - Żadnych kontaktów seksualnych
    - To znaczy, że mamy o tym nie rozmawiać? - upewnił się kierownik studiów nieokreślonych.
    - Nie, to byłby seks oralny - poprawił go Rincewind.

Domyślnie

czyli zostaje pojedyńcze obrabianie... :/ niedobrze, przyzwyczajony jestem do wygód z ACR, nie mówiąc już o Lr gdzie jeśli np mam serię 5 zdjęć takich samych to po kliknięciu w kolejne z serii wystarczy Previous kliknąć...

otwierałem sobie CNX2 teraz surowe rawy z przygotowań i równocześnie otwieram je w ACR, i rzeczywiście - te w ACR to troche takie małe mydlo w porównaniu do tych z CNX2, te w programie nikona są ostrzejsze, mają lepszy kolor, tak to wygląda jak by ACR usilnie dążył do odtworzenia ustawień z puszki ale mu nie wychodziło....

jeszcze jedna rzecz mnie denerwuje jak chcę ustawić balans bieli to muszę wtbrać w New WB jedną z opcji (flash daylight itd) a potem suwakiem dopieścić temperaturę bo nie widzę nigdzie suwaka ogólnego od 2000 do 8000 kelwinów, jak się wybierze jakąś opcję to tylko niewielkie zmiany suwakiem cooler warmer można zrobić.. da się to jakoś obejść żeby było ustawienie "własne" obok flash itp żeby był suwak z całym przedziałem temperatury?
    ;]

Domyślnie

A instrukcję czytałeś?

Może czasem warto wrócić do starych sprawdzonych rozwiązań i trochę poczytać, zamiast poznawać takie narzędzie "na czuja".
    Jacek

Domyślnie

Obrazek z ViewNX ogólnie mi pasuje.
    jedyne z czym nie mogę sobie poradzić to zbyt duży skok suwaczka Tint w balansie bieli.
    Czasem zmiana o jeden punkt powoduje zbyt dużą różnicę. ACR jest znacznie precyzyjniejszy.
    Czy jest jakiś sposób na obejście tego ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    czyli zostaje pojedyńcze obrabianie... :/ niedobrze, przyzwyczajony jestem do wygód z ACR, nie mówiąc już o Lr gdzie jeśli np mam serię 5 zdjęć takich samych to po kliknięciu w kolejne z serii wystarczy Previous kliknąć...

otwierałem sobie CNX2 teraz surowe rawy z przygotowań i równocześnie otwieram je w ACR, i rzeczywiście - te w ACR to troche takie małe mydlo w porównaniu do tych z CNX2, te w programie nikona są ostrzejsze, mają lepszy kolor, tak to wygląda jak by ACR usilnie dążył do odtworzenia ustawień z puszki ale mu nie wychodziło....

jeszcze jedna rzecz mnie denerwuje jak chcę ustawić balans bieli to muszę wtbrać w New WB jedną z opcji (flash daylight itd) a potem suwakiem dopieścić temperaturę bo nie widzę nigdzie suwaka ogólnego od 2000 do 8000 kelwinów, jak się wybierze jakąś opcję to tylko niewielkie zmiany suwakiem cooler warmer można zrobić.. da się to jakoś obejść żeby było ustawienie "własne" obok flash itp żeby był suwak z całym przedziałem temperatury?
    Aeon sorry, ale przeczytaj instrukcję, wszystko na co się uskarżasz możesz zrobić bardzo szybko i prosto. Jak nie lubisz czytać, są filmiki na youtubie.
    Korekta WB jest bardziej precyzyjna niż LR i szybsza tylko wymaga zapamiętania paru zwrotów po ang. i kilku wartości liczbowych
    Browser po lewej jest w pełni konfigurowalny, można mieć na prawdę duże te miniatury, korektę 200 zdjęć ogranicza się do jednego klawisza i dwóch stuknięć gryzoniem .
    Nie wiem jak macie skonfigurowane systemy, albo na jakich trupach pracujecie, że wam ten program się wywala.
    C1 ciekawie przetwarza zdjęcia nim wyświetli podgląd.
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów