Johanan - PSa używam intensywnie - nie korzystam z ACRa przy wołaniu NEFów. W/g mnie - nie jest to żadna ekstrawagancja.
Szukaj
Johanan - PSa używam intensywnie - nie korzystam z ACRa przy wołaniu NEFów. W/g mnie - nie jest to żadna ekstrawagancja.
no i skończy studia i będzie chciał tego PSa komercyjnie wykorzystać i tak będzie musiał te 3000 zapłacić (czyli zapłąci 800 + 3000), poza tym Adobe już tak mieszało z tymi licencjami studenckimi, że za cholerę w pewnym momencie nie wiadomo było co można, czego nie, komu można, a komu nie - mam nadzieję że przynajmniej już teraz wiedzą
szkoda, że to już nie to samo forum...
No właśnie, podobno studenckiego PSa można używać nawet w celach komercyjnych do końca swoich dni.
Ty stig narzekałeś na korekcję geometrii, zaraz po Tobie kkokosz napisał, że PS ma większe możliwości prostowania.
Rozumiem, że obu wam chodziło o ewentualną korekcję/prostowanie krzywej wieży w Pizie, a prostowanie linii horyzontu to dla NX2 pikuś?
Czy tak?
Dokladnie. Narzekanie na mozliwosci prostowania czy korekcji geometrii, nie oznacza jednoczesnie, ze w NXie nie mozna wyprostowac linii horyzontu (obrocic zdjecia o wybrany kat). Niestety -- nie tylko nie da sie wyprostowac krzywej wiezy, ale tez proste bledy perspektywy, czy znieksztalcenia cylindryczne, sa nie do przeskoczenia przez NXa. Tutal trzeba sie wesprzec Shopem a czasami nawet czyms bardziej zaawansowanym.
PS. Cytuj tresci, do ktorych odnosza sie Twoje przemyslenia -- bedzie jasniej...![]()
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
czy ktokolwiek z Was z zakupioną siedemsetką miał w pudle pełną wersję CNX2? Miałem D300 i program był, mam dwie siedemsetki i do żadnej nie dołożyli softu. (oczywiście jest view ale to nie to samo...) To normalne?
bardzo zauważalna jest ta różnica? osobiście używam PS CS5 z ACR 6.4.1 do wywoływania rawów i program odczytuje mi dane z puszki D700 (poprzednie wersje szopa tego nie potrafily bo miałem kiedyś chwile CS3) ale zastanawia mnie fakt o którym piszesz bo bardzo często mam do wywołania rawy z ciężkich oświetleniowo miejsc i jeśli różnica byłaby bardzo duża i można by było lepsze jakościowo zdjęcie uzyskać z CNX2 to pewnie bym chcial go zakupić.
PS.jest coś bardziej profesjonalnego do obróbki zdjęć od pakietów Adobe i CNX? pewnie pytanie laikowskie ale jakoś nigdy mi nie przyszło do głowy że może być jakiś bardziej zaawansowany i lepszy od nich program w tych sprawach...
Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 13-07-2011 o 08:06
;]
ja od bardzo dawna opracowałem tylko w ACR i PS. Próbowałem LR - wkurzały mnie biblioteki, importy i takie tam. Teraz wypróbowałem NX2 - fantastyczne upointy, mozliwości bardzo fajnej, prostej ingerencji lokalnej w zdjęcie. I chyba pozostanę w tandemie - zaczynam NX2 potem jak mam potrzebe zaawansowanego rzeźbienia to zdecydowanie PS. Aczkolwiek do takiej podstawowej obróbki NX by wystarczył.
mnie w cnx2 denerwuje to że nie mam wszystkich zdjęć pod ręką jak w ACR tylko trzeba otwierać każde i zamykać pokolei zapisując do jpg co chłonie sporo czasu. Macie jakiś sposób na to żeby otworzyć np 1000 zdjęć naraz, klikać sobie w nie pokolei obrabiając każde z osobna a na końcu jakoś zaznaczyć wszystkie i wyeksportować do JPG? Myślę że tak można tylko ja jestem zbyt zielony w CNX2 żeby o tym wiedzieć
I co to są te upointy i do czego służą/gdzie się przydają?
PS. również czekam na odpowiedź od stiga czy różnica jest spora przy dekodowaniu, w poprzednim poście napisałem ocb.
;]
Skontaktuj się z nami