Close

Strona 35 z 104 PierwszyPierwszy ... 2533343536374585 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 1040

Wątek: D5100

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonioo Zobacz posta
    tak, głosowa. . .

oj ludzie ludzie.....
    ale tylko w Erze
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

tak, głosowa. . .

oj ludzie ludzie.....
    No właśnie.
    oj ludzie ludzie…..
    Może zrobić listę, o co można się pytać na tym forum.

Jestem ciekawy ilu użytkowników wie, że faktycznie puszka nie ustawia ostrości tylko określa odległość do fotografowanego obiektu i taką informację wysyła do obiektywu i obojętnie czy obiektyw ustawi się prawidłowo czy nie, puszka nie koryguje takiego ustawienia. A w trybie Lv widać, że ustawia ostrość, a nie odległość.
    Ostatnio edytowane przez Polikon ; 22-05-2011 o 17:38
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

Szybkie pytanie bo jestem daleko od kraju i musze jutro lyknac nowe body.
    Czy 5100 jest bezpieczny pod wzgledem problemow z autofocusem trapiacych 7000?
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaelius Zobacz posta
    Szybkie pytanie bo jestem daleko od kraju i musze jutro lyknac nowe body.
    Podobno D5100 nie ma już tego problemu inny czujnik
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polikon Zobacz posta
    Jestem ciekawy ilu użytkowników wie, że faktycznie puszka nie ustawia ostrości tylko określa odległość do fotografowanego obiektu i taką informację wysyła do obiektywu i obojętnie czy obiektyw ustawi się prawidłowo czy nie, puszka nie koryguje takiego ustawienia. A w trybie Lv widać, że ustawia ostrość, a nie odległość.
    Hmmm... bardzo ciekawe to co napisałeś.
    Możesz rozwinąć temat?
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    A to psikus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaelius Zobacz posta
    D7000 ma zupełnie nowy czujnik AF, D5100 z tego co mi się wydaje ma stary, sprawdzony układ pochodzący jeszcze z D90.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    A to psikus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Staff Zobacz posta
    Pewnie odliczy sobie vat
    Wiem jak się to robi, ale skoro będzie to Jego pierwsza lustrzanka to przypuszczam że fotografia nie ma nic wspólnego z profilem działalności, ale może się mylę

Domyślnie

tak, głosowa. . .

oj ludzie ludzie.....
    Rozwinąć temat?
    Czytając wypowiedzi odnośnie D7k napotykam się na posty odnośnie korekcji AF odnośnie różnych obiektywów. Na jednym korekcja jest jedna a na innym inna. I wywnioskowałem, że puszka określa tylko odległość i informuje układ w obiektywie o tej odległości i obiektyw powinien ustawić się na nią. Ale skoro są wprowadzane korekty, to znaczy, że obiektywy nie za bardzo poprawnie ustawiają się na podaną odległość. I teraz zakładając taki obiektyw do puszki, która nie ma możliwości korekcji AF to raczej nie uzyska się poprawnej ostrości.
    Sam zauważyłem, że robiąc fotkę w normalnym trybie, czyli z użyciem wizjera. W momencie ustawiania ostrości silniczek bzyknie tylko raz, jakby wykonał konkretne polecenie. A w trybie Lv widać na monitorku, że puszka szuka ostrości kręcąc obiektywem.
    A teraz odnośnie pojawiania się dodatkowych opcji w menu.
    Chciałem wypróbować program Camera Control Pro 2 ale program nie widzi mojej puszki. Zerknąłem na stronę Nikona i tam piszą, że trzeba ustawić odpowiednio port USB w aparacie.
    A gdzie go ustawić skoro nie ma w menu aparatu takiej pozycji. A program obsługuje puszkę D5.1k. Więc pomyślałem, że skoro Nikon pisze o takich ustawieniach to może są ukryte i pojawiają się w momencie próby połączenia programu CCP z aparatem. Ale nic z tego.

Kundzior
    Dzięki, teraz jak będę się wybierał po nowe szkiełko, to puszka pod pachę i test w sklepie. A sklepy w Internecie całkowicie odpadają.
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polikon Zobacz posta
    No właśnie.
    oj ludzie ludzie…..
    Może zrobić listę, o co można się pytać na tym forum.

No dobra to jak działa w takim razie potwierdzenie ostrości w postaci kropki zapalającej się na wyświetlaczu? Przecież z manualnymi szkłami to też działa a puszka nie ma żadnych informacji na temat ogniskowej, przysłony czy też na jaką odległość akurat ustawiona jest skala ostrości.

Cytat Zamieszczone przez Boa
    D7000 ma zupełnie nowy czujnik AF, D5100 z tego co mi się wydaje ma stary, sprawdzony układ pochodzący jeszcze z D90.
    MultiCam 1000 to chyba nawet wynalazek z D200
    D610, V1, FM2n

Domyślnie d5.1k dla niedzielnych...

Cytat Zamieszczone przez robber Zobacz posta
    No czyli to, co niedzielni fotografowie lubia najbardziej - uchylny ekranik, jak najmniejsze parametry :] a ergonomia kwestia bardzo osobista.
    Zajrze tu czasem,widzę przybywa d5.1k ale mocna grupa d90 "walczy" (poco?).Doszedl epitet "niedzielny fotograf". I tak na okrągło ochwalisz d5.1k narazisz sie na atak/wyśmianie ad personam,baaaardzo rzadko ad rem.No coż,niech nam żyje śrubokręt -znowu ad rem
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Strona 35 z 104 PierwszyPierwszy ... 2533343536374585 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów