Szukaj
No właśnie.
oj ludzie ludzie…..
Może zrobić listę, o co można się pytać na tym forum.
Jestem ciekawy ilu użytkowników wie, że faktycznie puszka nie ustawia ostrości tylko określa odległość do fotografowanego obiektu i taką informację wysyła do obiektywu i obojętnie czy obiektyw ustawi się prawidłowo czy nie, puszka nie koryguje takiego ustawienia. A w trybie Lv widać, że ustawia ostrość, a nie odległość.
Ostatnio edytowane przez Polikon ; 22-05-2011 o 17:38
D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G
Szybkie pytanie bo jestem daleko od kraju i musze jutro lyknac nowe body.
Czy 5100 jest bezpieczny pod wzgledem problemow z autofocusem trapiacych 7000?
Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)
Rozwinąć temat?
Czytając wypowiedzi odnośnie D7k napotykam się na posty odnośnie korekcji AF odnośnie różnych obiektywów. Na jednym korekcja jest jedna a na innym inna. I wywnioskowałem, że puszka określa tylko odległość i informuje układ w obiektywie o tej odległości i obiektyw powinien ustawić się na nią. Ale skoro są wprowadzane korekty, to znaczy, że obiektywy nie za bardzo poprawnie ustawiają się na podaną odległość. I teraz zakładając taki obiektyw do puszki, która nie ma możliwości korekcji AF to raczej nie uzyska się poprawnej ostrości.
Sam zauważyłem, że robiąc fotkę w normalnym trybie, czyli z użyciem wizjera. W momencie ustawiania ostrości silniczek bzyknie tylko raz, jakby wykonał konkretne polecenie. A w trybie Lv widać na monitorku, że puszka szuka ostrości kręcąc obiektywem.
A teraz odnośnie pojawiania się dodatkowych opcji w menu.
Chciałem wypróbować program Camera Control Pro 2 ale program nie widzi mojej puszki. Zerknąłem na stronę Nikona i tam piszą, że trzeba ustawić odpowiednio port USB w aparacie.
A gdzie go ustawić skoro nie ma w menu aparatu takiej pozycji. A program obsługuje puszkę D5.1k. Więc pomyślałem, że skoro Nikon pisze o takich ustawieniach to może są ukryte i pojawiają się w momencie próby połączenia programu CCP z aparatem. Ale nic z tego.
Kundzior
Dzięki, teraz jak będę się wybierał po nowe szkiełko, to puszka pod pachę i test w sklepie. A sklepy w Internecie całkowicie odpadają.
D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G
No dobra to jak działa w takim razie potwierdzenie ostrości w postaci kropki zapalającej się na wyświetlaczu? Przecież z manualnymi szkłami to też działa a puszka nie ma żadnych informacji na temat ogniskowej, przysłony czy też na jaką odległość akurat ustawiona jest skala ostrości.
MultiCam 1000 to chyba nawet wynalazek z D200Zamieszczone przez Boa
![]()
D610, V1, FM2n
camera obscura i ta i ta...
parę fotek
Skontaktuj się z nami