poczytaj sobie to
http://staw.bieleccy.com.pl/str4_foto_ogniskowa.html
Już prościej tego się nie da wytłumaczyć...
Szukaj
poczytaj sobie to
http://staw.bieleccy.com.pl/str4_foto_ogniskowa.html
Już prościej tego się nie da wytłumaczyć...
I tak się tworzą "kilometrowe" wątki o d3100. Niby na temat a rozmowie raczej bliżej do działu optyka.
camera obscura i ta i ta...
parę fotek
Czy ktoś z Was oddawał do serwisu sigmę 30mm f1.4 aby wgrali nowy soft. Niestety sprawdzałem w sklepie i z tym obiektywem d3100 nie ostrzy w trybie LV. Dzwoniłem do sigmy i podobno nie ma najmniejszego problemu z ostrzeniem po wgraniu nowego softu. Czytałem na forum o różnych szkłach i z jednymi AF w LV działał ok a z innymi niestety nie.
Czy wystarczy wgranie nowego softu? Sprawdzał ktoś?
Jasne, jako osoba znająca się "bardziej na rzeczy" możesz mieć rację. (nie ma tu cienia złośliwości, piszę szczerze)
Jednakże nie jestem pewna czy każdy amator mając w rękach aparat zaczyna od obliczeń..
ktoś tu napisał, że dla amatora liczą się piksele i zoom. Kurcze, ale to prawda poniekąd. Sama słyszałam rozmowę sprzedawcy w jednym z większych sklepów- sieciówka swoją drogą- z klientem. Pierwsze pytanie: ile ma pikseli ten aparat i jaki zoom.. bo właściwie na czym swoją wiedzę ma opierać ktoś kto słowo fotografia kojarzy z robieniem zdjęć na działce przy grillu albo z pstrykaniem fotek podczas wakacji ? Cóż.. nie każdemu od razu przychodzi do głowy, że może warto by do książek zerknąć..
a żeby się nikt nie czepiał, że od tematu głównego odbiegamy. Zaczynam filtra chyba szukać do mojego.. cudeńkaidę wątek o filtrach poczytać.
A swoją drogą, zostawić Facetów na chwilę samych, a już wywołują spory..
![]()
D3100 + N18-55vr | i co(ś) dalej?
Owszem.
A teraz z innej mańki. Zepsuł mi się aparat... rewelka po prostu, biorąc pod uwagę fakt, że niedługo majowe lenistwo się zbliża...
Ale o co chodzi. O to, że po zrobieniu zdjęcia, na podglądzie miga mi takie.. właściwie nawet nie wiem jak to nazwać.... takie czarno-białe plamy. Migają cholerstwa na każdym zdjęciu. To wygląda mniej więcej jak... hm.. Jak w programie (jakimkolwiek) klikamy sobie "odwróć kolory". Wtedy bodajże zdjęcie jest takie biało-czarne. Wiecie o co mi chodzi..? To właśnie takie coś mi miga... takie biało-czarne.. najczęściej na jasnych obszarach typu niebo...
Nie wiem skąd się to wzięło, ale na razie wkurza mnie to. Nie wiem o co chodzi i czy mam do serwisu lecieć....
Czy miał ktoś z was taki problem ?
D3100 + N18-55vr | i co(ś) dalej?
Skontaktuj się z nami