Close

Strona 1 z 23 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 262

Wątek: D 3100

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D 3100

Powiem szczerze, nie wiem jak temat ugryźć. Szukam aparatu mało skomplikowanego, lecz w miarę przyzwoitego z myślą o rozwoju. Budżet 2500. Mam pytanie jak spisuje się w amatorskich rekach ten korpus? To znaczy czy na pierwszy kontakt jest przyjazny i nie zniechęci? czy wypluwa ciekawy obrazek? Obiektyw o jakim myślę to 18-105.
    proszę tylko nie pisać że mały, i że d 90 lepszy bo to już przeczytałem. Bardzo proszę osoby, które miały styczność z tym aparatem jako nazwijmy to dziewicze doświadczenia lub "moje pierwsze lustro" Parametry znam, tylko proszę o uczucia.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Powiem że jak dla mnie to D3100 to rewelka - lubie w nim ISO 3200, mam do niego KIT 18-55 VR, robie fotki małej w mieszkaniu a jakoś nie za bardzo lubie foty z lampą, autoiso i lecę 1/30 i ISO 3200 - miałem D60,D5000,D90. ACR 6.3 z elementsa9 idealnie pasuje NEF z niego. jedynie taki deko chiński wyświetlacz LCD, D90 miała bardziej szczegółowy, klapnięcie lustrem z tego D3100 jest takie bardziej plastikowe, D90 miał takie bardzie pro ale to szczegóły. pozatym jak sie doczytałem to lustra D3100 posiadają matrycę nikona a nie sony http://chipworks.force.com/catalog/P...ate=DetailView
    Jak za cenę z kitem do 2k - warto
    D3100|18-105 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToM78 Zobacz posta
    klapnięcie lustrem z tego D3100 jest takie bardziej plastikowe, D90 miał takie bardzie pro
    No nie! Znowu mam opluty monitor
    Nie ma to jak PRO kłapnięcie lustrem

Zapomniałeś dodać, że dioda wspomagania AF też bardzie PRO świeci ;P

Poprawiłeś mi humor od rana, dzięki!
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Stargard Szczeciński

Domyślnie

Uważam, że na pierwsze lustro jest w sam raz - jeśli nie przeszkadza mały rozmiar. Ja mam duże łapska, ale mimo to na D3100 moich znajomych nie miałem problemów z obsługą Polecam, bardzo dobry sprzęt na początek i nie tylko

Domyślnie

Ja sobie kupiłem i tego samego dnia oddałem - autofokus w moim to pomyłka była. Raczej nie autofokus a loteria ustawiania ostrości. Gdzieś to nawet opisałem. Gdyby nie to, aparat bardzo sympatyczny. JPG z puszki lepszy od d700, ładniejsze kolory i lepszy Auto WB. Zastanawiam się czy jeszcze raz go nie kupić bo mnie korci ten aparacik. Może ten AF to był problem tylko tamtego egzemplarza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artko Zobacz posta
    No mnie na przykład wcale nie dziwi, że kolega tak uważa i pewnie tak jest, że dla kogoś kto nie chce się bawić w wołanie rawów ten aparacik robi lepsze jpeg-i prosto z puchy, a że to tani aparat to nie ma to nic do rzeczy (przykład d50 i d80- świetne kolory i WB prosto z puchy ) .
    Mnie też nie dziwi.
    Zwłaszcza, że w dzisiejszych czasach rok czy dwa w elektronice to bardzo dużo. Pomijając funkcjonalność (guziki, wyświetlacze, uszczelnienia, funkcje) cechy obrazka z puszki entry level AD2011 mogą być obiektywnie lepsze od obrazków z puszki semi/profi sprzed kilku lat. Pozornie wydaje się absurdalne, ale możliwe. Przecież producentom zależy na tym, abyśmy wymieniali puszki przynajmniej co 2 lata, napakowanie puszek elektroniką daje realnie takie możliwości.
    W ogóle wydaje mi się, że we współczesnych aparatach wyznacznikiem profi/amator w większym stopniu są właśnie funkcje (lub ich brak) niż jakość obrazka.

Nie mam d3100, ale miałam go przez chwilę w rękach oraz widziałam kilka sampli w realu (kitem popełnionych) -szczerze mówiąc nic tym obrazkom nie brakuje, mam porównanie z d300s oraz d700. Jpg na pewno jest lepszy, wysokie iso imponujące.
    Dla osób przywykłych do obsługi puszek d90 z górę, sama obsługa wyda się niewygodna, najbardziej dla tych z dużym łapkami ale to jest funkcjonalność, a nie jakość obrazka.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Ja również mogę śmiało polecić D3100. Kupiłem go żonie przed dwoma tygodniami, ponieważ małżonce zachciało się wciągnąć w fotografię. Dla osoby kompletnie zielonej w temacie robienia zdjęć jest to dobry wybór, pozwalający stopniowo wgryzać się w arkana fotografii a nie rzucający od razu na głęboką wodę. W moich dużych łapach leży zaskakująco pewnie, jest leciutki, obsługa bardzo intuicyjna. Bardzo dobra jakość obrazka i ciekawy ficzer w postaci filmów HD. Jedyne do czego nie mogę się przyzwyczaić to ustawianie przysłony w trybie "A" kciukiem (a nie palcem wskazującym jak w F100 i D300) ale to drobiazg
    flickr dużo gratów

Domyślnie

Fajnie dziękuję za szybką odpowiedz. Właśnie o ładne jpg i prostotę chodzi. Tylko ten AF czy to ta jedna puszka czy seria?
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ADAS Zobacz posta
    Tylko ten AF czy to ta jedna puszka czy seria?
    Ja żadnych problemów z AF przy robieniu zdjęć nie stwierdziłem, testując korpus z kilkoma różnymi obiektywami. Działa szybko i celnie, nawet przy fotografowaniu na ulicy w nocy.
    Nie wiem jak ocenić działanie AF w trybie filmowania bo nigdy wcześniej nie miałem styczności z lustrzanką kręcącą filmy.
    flickr dużo gratów

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Stargard Szczeciński

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ADAS Zobacz posta
    Tylko ten AF czy to ta jedna puszka czy seria?
    Myślę, że to akurat wadliwy egzemplarz. Na jednej imprezie bawiłem się dwiema takimi puszkami moich znajomych na różnych obiektywach (kitowych) i oba były celne

Strona 1 z 23 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów