Close

Strona 7 z 22 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 212

Wątek: Krolowe Nigru

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta

To może teraz powiesz mi w jaki sposób omawiane zdjęcie mistrzaucieczki się różni od tej spacerowej fotki? Jaka tu jest różnica w kontrolowaniu tych warunków? Dziewczyna/żona/kochanka Ci nie ucieknie z kadru a 6 afrykanek ucieknie ?
    straszne glupoty piszesz

znowu mamy sytuacje do ktorej jestes przyzwyczajony czyli jedna pozujaca, ktora wykonuje twoje polecenia
    vs 6 obcych osob ktorym nie w glowach pozowanie
    Road to Manila

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    Nie powiedziałem że nie było czasu, tylko ze mnie tam nie było, a jaka była sytuacja na podstawie zdjecia nie wywnioskuję.
    Ale właśnie na podstawie zdjęcia da się to wywnioskować. Poniżej fotografia, klasyka klasyki:

Po tym kadrze widać, że Cartier-Bresson nie miał wiele czasu na złapanie tego momentu.

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Od Moderatora?
    A to też zależy. Zależności są wysoce skomplikowaną formą.

Dla Ciebie tak, dla mnie nie - potencjał jest i nic mu nie dolega... Może wręcz przeciwnie?
    Czyli obcięte stopy, nic nie wnosząca góra zdjęcia -- stały się atutem zdjęcia. To mnie zaintrygowało, nie powiem.

A to już... demagogia? Przecież wiesz, o co mi chodziło.
    Demagogia to zdecydowanie złe słowo. Gdyby fotografia wylądowała w reportażu, kobiety były wraz ze stopami i ktoś by zarzucił tą wstrętną aranżację… gdyby babcia miała wąsy…

W każdym razie ja dziękuje za dyskusję, krążymy w kółko, mnie już się w głowie kręci.

PS.
    Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Co do zdjęcia. Mi nie tyle kadrowanie przeszkadza, co aureolki wokół postaci.
    Nauczyciel się znalazł.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 22-03-2011 o 22:32
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cartier-Bresson powiadasz? Prosze, oto inny jego klasyk (Rue Mouffetard, 1954) - ucięte nogi i krzywo na dodatek! A wystarczyło w dół dać obiektyw

Völkchlor

Domyślnie

nie zawsze uchwycimy moment tak jak byśmy sobie tego życzyli, nie zawsze jest czas na dokładne kadrowanie...

Cartier-Bresson powiadasz? Prosze, oto inny jego klasyk (Rue Mouffetard, 1954) - ucięte nogi i krzywo na dodatek! A wystarczyło w dół dać obiektyw
    bo dla niego nie było ważne to czy nogi będą ucięte czy całe, chciał uchwycić moment...
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 24-03-2011 o 01:08 Powód: proszę nie mnożyć postów.
    Nikon D90|N 18-105|N 50-1.8|N 70-300|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowakor Zobacz posta
    bo dla niego nie było ważne to czy nogi będą ucięte czy całe, chciał uchwycić moment...
    Gdzieś już to dziś czytałem... O mam:

Cytat Zamieszczone przez mistrzucieczki Zobacz posta
    dla mnie wazne jest uchwycenie emocji, chwili, wyrazu twarzy, tego jednego jedynego momentu
    Völkchlor

Domyślnie

mysle ze obie strony powinny byc zadowolone z tego zdjecia
    ja bo uchwycilem chwile, wy bo nie obciete sa nogi

Road to Manila

Domyślnie

Na tym zdjęciu sytuacja jest jednak inna. Podejrzewam, że chłopczyk szedł żwawym krokiem, na dodatek w jego kierunku -- czasu było naprawdę mało, tyle co podnieść aparat do oka i strzelić, z tego zdjęcia wyłazi dynamika. Zresztą… złapana mina dzieciaka rekompensuje mi te ucięte nogi i walący się horyzont. Dodatkowo w lewym górnym roku zyskaliśmy w dalszych planach rzut na całą sytuację (inni ludzie, budynki), tło w jakim scena się rozegrała -- nie jest to nic nie wnosząca pustka. Nie wiem czy był to zabieg celowy czy też przypadek, w każdym razie wyszło na dobre. Natomiast na fotografii z pierwszego postu, niestety nie dostaję nic w zamian za brak dolnej części. Co więcej sam autor przyznał się, że nie zauważył tego wcześniej (dopiero jak ktoś mu wytknął w wątku), co oznacza, że nie przyłożył odpowiedniej uwagi do skomponowania ujęcia.

A jeszcze tak marginesie, nie każde zdjęcie mistrza fotografii musi być dobre, czy trafiać akurat w nasze poczucie estetyki -- podobać się. Także równie dobrze ktoś o tym zdjęciu może napisać, że jest do chrzanu. Mnie się akurat podoba.

Cytat Zamieszczone przez nowakor Zobacz posta
    Gdzieś już to dziś czytałem... O mam:
    Tylko, że na tym zdjęciu (z pierwszego postu) nie ma „uchwyconego momentu”. I jak pisałem wcześniej -- łapanie pięknych, zaskakujących momentów nie zwalnia z kadrowania i starania się o jak najlepszą jakość techniczną.

Cytat Zamieszczone przez mistrzucieczki Zobacz posta
    I to zdjęcie jest bardzo dobre! Kadr, kompozycja… tutaj takie cięcie pasuje -- stopy są tematem zdjęcia. A w poprzednim zdjęciu tematem były Królowe Nigru, a nie Bezstope Królowe Nigru.

Miałem już skończyć… Teraz czynię to już poważnie. Dobrej nocy.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 23-03-2011 o 00:06
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

wszystko pieknie ale czemu obciales nogi?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    (...)
    Jako portret - nie, jako zdjęcie reportażowe - tak.
    Dokładnie. Portretu - przynajmniej w moim rozumieniu tego terminu - jest mało. Reportaż za to ciekawy.

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Ale właśnie na podstawie zdjęcia da się to wywnioskować. Poniżej fotografia, klasyka klasyki:

Po tym kadrze widać, że Cartier-Bresson nie miał wiele czasu na złapanie tego momentu.
    (...)
    Z tego co pamiętam odnośnie tego konkretnego kadru to czasu miał aż nadto Ze stykówek wynika, że stał tam całkiem długo

Domyślnie

Wkleiłem to zdjecie w odpowiedzi na to które dałeś ty i gdzie pisałeś o tym, ze jednak się da dobrze skadrować mimo dynamicznej sceny - a przyznasz ze skaczący przez kałużę człowiek jest duzo szybszy niz żwawo idące dziecko

Cytat Zamieszczone przez Nemeth Zobacz posta
    Z tego co pamiętam odnośnie tego konkretnego kadru to czasu miał aż nadto Ze stykówek wynika, że stał tam całkiem długo
    Ja pamiętam że on czegoś nie przyuwazył na tym zdjeciu i zobaczył to dopiero na negatywach/odbitkach czy tez ten człowiek mu tam wskoczył, ale co to dokladnie bylo nie pamietam.
    Völkchlor

Strona 7 z 22 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów