Close

Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 212

Wątek: Krolowe Nigru

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem pierwsze zdanie…
    Mea culpa. W trakcie pisania zmieniłem trochę szyk i... nie przeczytałem po edycji Tak miało być:

Ja często odnoszę wrażenie, że zdjęcia najgłośniej krytykują osoby, które osiągnęły pewien poziom (często wysoki) techniczny. oceniają zdjęcia przez pryzmat swojej wiedzy i doświadczenia klasyfikując je jako dobre lub słabe. Niestety często ulatuje wtedy to coś czego w fotografii tak wielu poszukuje. To bliżej nie zdefiniowane coś, które jest sto razy ważniejsze niż poprawność techniczna. To coś, czego ja osobiście szukam. Bez dorabiania sztucznych teorii.
    Dalej

W takim razie te wszystkie lata, wypracowanie wszystkich zasad i reguł rządzących fotografią (mowa o aspekcie technicznym) możemy sobie wsadzić w buty, bo liczy się tylko nasz gust. Smutna konstatacja.
    I tak... i nie. Kiepskie zdjęcia (ślubne) się sprzedają, mimo rażących błędów technicznych. Doskonałe technicznie zdjęcia (łódki w krajobrazie) się nudzą. Jeden będzie lubił krajobraz, drugi protret glamour a jeszcze ktoś inny jak mu stopy śmierdzą.

Nie aspekt techniczny jest najważniejszy, ale jest integralną częścią fotografii. Bywa, że zdjęcie łamie mnóstwo reguł, a jest przefantastyczne -- ja tego nigdzie nie negowałem. Pisałem też że niekiedy sam broniłem takich prac, za co byłem jechany równo -- od góry do dołu. Ponadto nie pisałem nigdzie, że zaprezentowane zdjęcie jest absolutnie do bani, skąd taki pomysł? Ja piszę cały czas o świadomości. Choć masz rację, są osoby, którym się wydaje, że tylko idealnie naświetlone, skadrowane zdjęcie może być dobre, ale nie o tym ta dyskusja
    Wydaje mi się, że zgadzamy się w tej kwestii. Różnimy się tylko w szczegółach. Albo ja nie potrafię się logicznie wypowiedzieć. Zgubiłem się już w tej dyskusji bo zbyt wiele rzeczy mnie rozprasza

Jednego jestem pewien- ani przez chwilę nie krytykowałem Twojej krytyki Odniosłem się ogólnie do tego co JA uważam za istotne w fotografii.
    Pursue happiness with diligence

Domyślnie

Pisarze i poeci często naginają reguły rządzące językiem. Ale robią to świadomie, ponieważ te błędy do czegoś prowadzą. I o to cała dyskusja się tu rozchodzi. Błędy są ok, jeśli przez błąd ktoś chce coś powiedzieć, coś przekazać.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 23-03-2011 o 21:44 Powód: OT
    "I'll go find God, quit drinking, get in touch with myself emotionally, and we'll meet right back here at half past impossible, mm'kay?"
    moje prywatne halucynacje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistrzucieczki Zobacz posta
    Moim zdaniem to jedno z lepszych zdjęć z Twojej wyprawy. Gratuluję.

------------------------------------------------------------------

Pozwoliłam sobie 'zacytować' zdjęcie, by ułatwić życie tym, którzy trafią tu mniej lub bardziej przypadkowo i zagubią się w gąszczu dobrych rad i teoretycznych wykładów nt. "Jak to się robi".

O ile mnie pamięć nie myli - na forum jest możliwość prowadzenia bloga. To tylko pozbawiona złośliwości sugestia dla wszystkich znawców/teoretyków, aby swoją potrzebę dzielenia się wiedzą i doświadczeniem spełniali właśnie w takiej formie. Z pewnością ku pokrzepieniu serc młodych adeptów.

Jako BYŁA moderator proponuję jednocześnie wyczyścić ten wątek FOTOGRAFICZNY (?!?) z niemerytorycznych wpisów (strzelam - jakieś 90%, łącznie z moją wypowiedzią "poniżej kreski").
    Amen.

Domyślnie

(parafrazując kolegę wpkx )
    Oj Panie Moderatorze... znów czymś mi to trąci, a Ty bronisz i bronisz tych Okopów Świętej Trójcy... czyżby swoich własnych?
    Ale ja nie jestem agresywny. Agresywność zero.

Cytat Zamieszczone przez Anja_G Zobacz posta
    Moim zdaniem to jedno z lepszych zdjęć z Twojej wyprawy. Gratuluję.

------------------------------------------------------------------

Pozwoliłam sobie 'zacytować' zdjęcie, by ułatwić życie tym, którzy trafią tu mniej lub bardziej przypadkowo i zagubią się w gąszczu dobrych rad i teoretycznych wykładów nt. "Jak to się robi".

O ile mnie pamięć nie myli - na forum jest możliwość prowadzenia bloga. To tylko pozbawiona złośliwości sugestia dla wszystkich znawców/teoretyków, aby swoją potrzebę dzielenia się wiedzą i doświadczeniem spełniali właśnie w takiej formie. Z pewnością ku pokrzepieniu serc młodych adeptów.

Jako BYŁA moderator proponuję jednocześnie wyczyścić ten wątek FOTOGRAFICZNY (?!?) z niemerytorycznych wpisów (strzelam - jakieś 90%, łącznie z moją wypowiedzią "poniżej kreski").
    Amen.
    Anka - kapelusz z głowy. I nie ten z avataru. Prawdziwy.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anja_G Zobacz posta
    O ile mnie pamięc nie myli to forum służy wymianie poglądów między innymi.... Także niestety Twój komentarz jest delikatnie mówiąc nietrafiony.

Cytat Zamieszczone przez FunBoy Zobacz posta
    Moje odczucia w stosunku do tej pracy opisalem wczesniej... moge dopisac, ze po prostu mi sie podoba.
    Nadal nie wyjaśniłeś na czym polega rewelacyjność uchwyconego momentu.

Cytat Zamieszczone przez FunBoy
    W moim odczuciu Mario wyjasnil to bardzo zrozumiale.
    W moim odczuciu mistrz napisał - "Bo tak". A to raczej żadne wyjaśnienie. Napisał że stopy by zasadniczo nic nie wniosły... A czy miski coś wnoszą? A łydki ? A przesadna ilość nieba coś wnosi ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    Nadal nie wyjaśniłeś na czym polega rewelacyjność uchwyconego momentu.
    Ja odpowiem: miały stare sportowe adidasy, bez sensu. A odpowiedź na powyższe już padła, trzeba sobie przewinąć i przeczytać.
    red light, dark room...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amadeusz Zobacz posta
    Ja odpowiem: miały stare sportowe adidasy, bez sensu.
    regulamin

Domyślnie

Dyskusja w tym wątku jest beznadziejna jak polska scena polityczna - małostkowa, frustrująca, nie prowadząca donikąd, koncentrująca się na nieistotnych pierdołach, ograniczona, oderwana i nie rokująca cienia nadziei na przyszłość. Wielka szkoda, bo fotografia nie zasługuje w najmniejszym stopniu na to, by tak bezecnie zaględzić ją na śmierć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Dyskusja w tym wątku jest beznadziejna jak polska scena polityczna - małostkowa, frustrująca, nie prowadząca donikąd, koncentrująca się na nieistotnych pierdołach, ograniczona, oderwana i nie rokująca cienia nadziei na przyszłość. Wielka szkoda, bo fotografia nie zasługuje w najmniejszym stopniu na to, by tak bezecnie zaględzić ją na śmierć.
    Ale taka dyskusja nie rozwinęłaby się gdyby autor napisał choć słowo: Ok, może faktycznie macie racje… może mogłem skadrować to lepiej…, albo Tak, chciałem tak ciąć to było specjalnie zrobione -- mi się tak podoba. I czy jeśliby wszystkie te komentarze były arcypozytywne, każdy pisał: Wyśmienicie!, Tak kolego, masz rację -- wspaniałe. Wtedy to wszystko miałoby sens, na to by zasługiwała ta fotografia? Na chwalenie jest przyzwolenie, na krytyczne uwagi już nie.

Na koniec (wiem, wiem, już kończę n-ty raz ), na rozluźnienie mały rysuneczek satyryczny (żeby nie było tak śmiertelnie poważnie).

Wiecie przecież, że jestem złośliwy.

Jutro pewnie wszystkim przejdzie, w końcu tworzymy małą rodzinę i jak w każdej -- takie dyskusje się zdarzają. Śpijcie dobrze.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Wiecie przecież, że jestem złośliwy.
    Nie wiemy.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów