Close

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 212

Wątek: Krolowe Nigru

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Ja tylko zapytam - jakie sa te uznane za wlasciwe powody kiedy uciecie stop jest dopuszczalnym lub wrecz wskazanym ?
    Fotografia to nie matematyka oczywiście . Ale istnieją pewne reguły których przy tak klasycznym ujęciu tematu w większości przypadków warto się trzymać (LOMO to LOMO - a klasyczny fotoreportaż opiera się raczej na myśleniu, patrzeniu i fotografowaniu - nie odwrotnie ) . Jedną z takich reguł jest właśnie ta dotycząca kadrowania/cięcia człowieka uwiecznionego na zdjęciu (ciąć w zdecydowanych "momentach" tj. nad kolanami, powyżej pasa etc. - albo nie ciąć wcale - po to żeby nie robić wrażenia, że nam się niechcący omsknęło i ciachnęło z przypadku - lepiej pokazywać pewne i przemyślane działanie fotografa, wtedy nie będzie niewygodnych pytań i wątpliwości co do przypadkowości kadru). Klasycznych, "książkowych" reguł w fotografii jest wiele - są też takie które mówią np. o złotym podziale, trójpodziale... wiele jest na ten temat opracowań - i na papierze i w internecie. Jeśli nie chce się z nich korzystać, bazować na nich (nic złego)- to warto choćby zdawać sobie sprawę z ich istnienia - tylko po to by móc świadomie z nimi walczyć (skoro taka wola).

Cytat Zamieszczone przez Boryszuk Zobacz posta
    Mi się wydaje, że o to rozbija się cała dyskusja.
    Sama też lubię czasem pobawić się w łamanie ogólnie przyjętych norm w fotografii- z tym, że raczej staram się nie robić tego bez wyraźnego powodu. Np. takie cięcie albo musi coś do kompozycji konkretnego wnosić (autor musi mieć sprecyzowaną odpowiedź na pytanie "dlaczego?"- a na pewno nie dziwić się jeśli już ktoś takie pytanie zada), albo muszą wystąpić jakieś szczególne okoliczności o których pisano w poprzednich postach - obiekt w ruchu, wojna, okopy, drżące dłonie... - tutaj w zasadzie nie dowiedziałam się co było powodem amputacji stóp tych kobiet (dlaczego np. te z pierwszego planu mają stopy ucięte, te z drugiego i trzeciego planu - jedne mają inne nie...brak konsekwencji) - ale może jeszcze się dowiem.

Cytat Zamieszczone przez FunBoy Zobacz posta
    Uffff... ale jadu polecialo...

Mario, swietne zdjecie - rewelacyjna chwila i piekna kompozycja... przestrzen nad postaciami dodaje cudownego oddechu do calosci obrazu, wiec IMHO dolne ciecie jak najbardziej zasadne... Moze wlasnie podswiadomosc, czy tez estetyka na ktora jestes uwrazliwiony, wymusila na Tobie wcisniecie spustu migawki wlasnie w tym polozeniu aparatu?! W mojej opini zdjecie zdecydowanie udane
    A ja też nie twierdzę, ze złe - mam nadzieję że Autor źle mnie nie zrozumiał - zdjęcie dobre - poza jednym psującym mi całość akcentem...
    Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

Domyślnie

pozwole sobie na koniec zacytowac nie moje slowa

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta

W przypadku rzeczonego zdjęcia Mariusza akurat dwie główne postacie wyrastają niejako 'posągowo' z kadru, ich spódnice tworzą bardzo mocną podstawę pod postacie i pod cały obraz przedstawiony na zdjęciu. Fakt, że na trzecim planie (bo nawet nie na drugim) ktoś ma obcięte stopy niewiele tu zmienia, gdyż całe przeslanie zdjęcia opiera się na twarzach oraz tych dwóch spódnicach wbitych skrajnie w grunt.
    Road to Manila

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistrzucieczki Zobacz posta
    nie mam zamiaru nic juz wyjasniac, dla mnie dyskusja zakonczona
    przeciez ty juz wiesz ze tego typu zdjecie niczym nie rozni sie od fotki na spacerze z dziewczyna
    przejzalem pobieznie twoje portfolio i rzeczywiscie jestes autorytetem w street foto
    moze najlepiej bedzie jak administrator usunie ten watek, po co ludzie maja tak slabe zdjecie ogladac
    Ile Ty masz chłopie lat ? Zakładałem żeś dorosły ale widzę że coś jednak kuleje to moje założenie. Obraź się i zabierz szpadelek.

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Struś -- daj spokój, jesteś fotograficznym ignorantem, czepiasz się bez żadnego powodu, a do tego nie masz za grosz poczucia estetyki. Jak śmiałeś skrytykować to zdjęcie!

Zachodzę tylko w głowę gdzie byli Ci wszyscy obrońcy, jak broniłem prac ludzi mało znanych na forum, osób z kilkoma postami w dorobku, prezentujących zaszumione, krzywe, nieostre, pocięte zdjęcia… które zachwycały! Wtedy wszyscy pisali, że dziwak, co Ci się podoba w tych koszmarkach i tak samo jak wczoraj i dziś, wmawiali, że nie mam poczucia estetyki, pojęcia o fotografii… Pozostaje się uśmiechnąć.
    Teraz to Ty daj spokój. Ja wiem że niewybaczalne faux pas popełniłem i ubolewam że śmiałem. Ale Ty tu nie mieszaj pospólstwa (wybaczcie) ze sztuką i artyzmem. Co wolno wojewodzie to nie ..... i tu wersja do wyboru

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agape Zobacz posta
    Fotografia to nie matematyka oczywiście . Ale istnieją pewne reguły których przy tak klasycznym ujęciu tematu w większości przypadków warto się trzymać (LOMO to LOMO - a klasyczny fotoreportaż opiera się raczej na myśleniu, patrzeniu i fotografowaniu - nie odwrotnie ) . Jedną z takich reguł jest właśnie ta dotycząca kadrowania/cięcia człowieka uwiecznionego na zdjęciu (ciąć w zdecydowanych "momentach" tj. nad kolanami, powyżej pasa etc. - albo nie ciąć wcale - po to żeby nie robić wrażenia, że nam się niechcący omsknęło i ciachnęło z przypadku - lepiej pokazywać pewne i przemyślane działanie fotografa, wtedy nie będzie niewygodnych pytań i wątpliwości co do przypadkowości kadru). Klasycznych, "książkowych" reguł w fotografii jest wiele - są też takie które mówią np. o złotym podziale, trójpodziale... wiele jest na ten temat opracowań - i na papierze i w internecie. Jeśli nie chce się z nich korzystać, bazować na nich (nic złego)- to warto choćby zdawać sobie sprawę z ich istnienia - tylko po to by móc świadomie z nimi walczyć (skoro taka wola).
    Ja mam jedna zasade, albo mnie zdjecie rusza albo nie, reszta mnie nie interesuje I czytajac ten watek dochodze do wniosku ze cale szczescie ze nie znam sie na fotografi i tych wszystkich "zasadach" potrzebnych do tworzenia "dobrych" zdjec - nie moge sie oprzec wrazeniu ze bardziej one przeszkadzaja niz pomagaja

Nie wiem czy moja droga jest lepsza ale napewno jest prostrza - partrze na zdjecie i albo budzi uczucia jakowes we mnie albo nie. Jesli budzi to czerpie z tego przyjemnosc, jesli nie, ide dalej - nie zastanawiam sie czemu tak sie dzieje. No ale jam amator, wiec moge sie mylic co do trafnosci metody mej - ja ja lubie, wiec pomyslalem ze podziele sie z owymi co za duzo mysla a za malo czuja

Jak ktos kiedys madry (lub nie za bardzo, nie wiem) rzekl: "technika liczy sie w seksie, w fotografi wazne sa uczucia"

Domyślnie

ze cale szczescie ze nie znam sie na fotografi
    Na ortografii i interpunkcji też nie. A znanie zasad wszystkich trzech w życiu się przydaje.
    Żeby łamać reguły, warto je wcześniej poznać. Warto je oczywiście łamać, ale w konkretnym celu. Przecież ta najfajniejsza część fotografii to chęć przekazania czegoś widzowi. Mając do dyspozycji aparat, o czymś opowiadamy, coś uwypuklamy, coś chowamy. Pokazujemy coś dosadnie albo chowamy to pod warstwą metafor, prowadzimy grę.
    "I'll go find God, quit drinking, get in touch with myself emotionally, and we'll meet right back here at half past impossible, mm'kay?"
    moje prywatne halucynacje

Domyślnie

Ja mam jedna zasade, albo mnie zdjecie rusza albo nie, reszta mnie nie interesuje I czytajac ten watek dochodze do wniosku ze cale szczescie ze nie znam sie na fotografi i tych wszystkich "zasadach" potrzebnych do tworzenia "dobrych" zdjec - nie moge sie oprzec wrazeniu ze bardziej one przeszkadzaja niz pomagaja

Nie wiem czy moja droga jest lepsza ale napewno jest prostrza - partrze na zdjecie i albo budzi uczucia jakowes we mnie albo nie. Jesli budzi to czerpie z tego przyjemnosc, jesli nie, ide dalej - nie zastanawiam sie czemu tak sie dzieje. No ale jam amator, wiec moge sie mylic co do trafnosci metody mej - ja ja lubie, wiec pomyslalem ze podziele sie z owymi co za duzo mysla a za malo czuja

Jak ktos kiedys madry (lub nie za bardzo, nie wiem) rzekl: "technika liczy sie w seksie, w fotografi wazne sa uczucia"

O to to! Można patrzeć na fotografię przez pryzmat poprawności technicznej a można podchodzic do niej tylko i wyłacznie na płaszczyźnie emocjonalnej (wzbudza emocje lub nie).
    Pursue happiness with diligence

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FunBoy Zobacz posta
    Uffff... ale jadu polecialo...

Mario, swietne zdjecie - rewelacyjna chwila i piekna kompozycja... przestrzen nad postaciami dodaje cudownego oddechu do calosci obrazu, wiec IMHO dolne ciecie jak najbardziej zasadne... Moze wlasnie podswiadomosc, czy tez estetyka na ktora jestes uwrazliwiony, wymusila na Tobie wcisniecie spustu migawki wlasnie w tym polozeniu aparatu?! W mojej opini zdjecie zdecydowanie udane
    Ufff... ale wazeliny poleciało.....

No ale żeby konkretnie było - możesz mi wyjaśnić w kilku słowach rewelacyjność tej chwili ? Będę wdzięczny
    Bo autor nadal mi nie wyjaśnił dlaczego obciął nogi.
    Czyli nadal nic nie wiem. Może chociaż Ty będziesz tak łaskaw.....

Domyślnie

nie mam zamiaru nic juz wyjasniac, dla mnie dyskusja zakonczona
    przeciez ty juz wiesz ze tego typu zdjecie niczym nie rozni sie od fotki na spacerze z dziewczyna
    przejrzalem pobieznie twoje portfolio i rzeczywiscie jestes autorytetem w street foto
    moze najlepiej bedzie jak administrator usunie ten watek, po co ludzie maja tak slabe zdjecie ogladac
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 24-03-2011 o 01:09 Powód: orto. ("przejzalem")
    Road to Manila

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    No ale żeby konkretnie było - możesz mi wyjaśnić w kilku słowach rewelacyjność tej chwili ? Będę wdzięczny
    Moje odczucia w stosunku do tej pracy opisalem wczesniej... moge dopisac, ze po prostu mi sie podoba. Kilka innych osob tez tutaj tlumaczylo ich pozytywny odbior. Jesli tego dalej nie rozumiesz, widocznie ta praca nie jest przeznaczona dla Ciebie jako potencjalnego odbiorcy. I nie czuj zalu, bo nie to jest moim celem... po prostu nie kazdy jest w podobny sposob uwrazliwiony na otaczajace nas obrazy.

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    Bo autor nadal mi nie wyjaśnił dlaczego obciął nogi.
    Czyli nadal nic nie wiem. Może chociaż Ty będziesz tak łaskaw.....
    Czy ponizsze slowa nie odpowiadaja w wyczerpujacy sposob na Twoje powyzsze zapytanie?
    Cytat Zamieszczone przez mistrzucieczki Zobacz posta
    Jasne ze moglem obnizyc, wtedy by bylo poprawniej, nie przecze
    Tylko czy to by wieoe wnioslo, chyba nie
    Przyznam ze dopiero po tych komentarzach zwrocilem uwage na te ciecia
    W moim odczuciu Mario wyjasnil to bardzo zrozumiale.
    regulamin

Domyślnie

Struś -- daj spokój, jesteś fotograficznym ignorantem, czepiasz się bez żadnego powodu, a do tego nie masz za grosz poczucia estetyki. Jak śmiałeś skrytykować to zdjęcie!

Zachodzę tylko w głowę gdzie byli ci wszyscy obrońcy, jak broniłem prac ludzi mało znanych na forum, osób z kilkoma postami w dorobku, prezentujących zaszumione, krzywe, nieostre, pocięte zdjęcia… które zachwycały! Wtedy wszyscy pisali, że dziwak, co Ci się podoba w tych koszmarkach i tak samo jak wczoraj i dziś, wmawiali, że nie mam poczucia estetyki, pojęcia o fotografii… Pozostaje się uśmiechnąć.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 24-03-2011 o 01:09 Powód: pis. (Ci------>ci)
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów