Close

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 122

Wątek: Auto -- dylemat

Red face

Cytat Zamieszczone przez wywar Zobacz posta
    A skąd wiesz ,że samochód w Niemczech z mobile.de był nie klepany? Z Twojej opowieści wynika ,że albo Twój sąsiad nawija Ci makaron na uszy, albo Twój przyjaciel. Ja bym obstawiał ,że obydwoje Ludzie z tej branży nie mają sentymentów
    Rzadko używam słowo przyjaciel, ja mu wiele zawdzięczam a on mnie jeszcze więcej. W ogóle była rozpatrywana opcja, że mi samochód sprowadzi z zagranicy ( ze mną ). Sprawa się przeciągała gdyż miał duży problem / ból przy chodzeniu, 2 nogi szwankowały.

Sąsiad - napisałem, że jestem jego słów pewien. Znam jego stosunek do mnie, w komisie spotkałem go przypadkowo, tam był tylko pracownikiem.

Portal mobile.de ( jeśli nie pokręciłem nazwy ) jest ciekawy i warto tam pogrzebać. Z chwilą kupna 5 lat temu przestałem grzebać, bo i po co. Portal ten jest wyraźnie podzielony na 2 części : całe i rozbite. Kolega nie zajmował się sprowadzaniem samochodów tylko pilnował swojego biznesu, nie miał na to czasu. Póżniej jak go podreperowali, to sprowadził ok. 4-ech samochodów dla b. bliskich kolegów, gratisowo. Mówił, że w Niemczech bardzo, bardzo się zmieniło. Handel samochodami opanowali Turcy i jest takie dziadostwo, że z tą hołotą nie chce mieć więcej nic wspólnego. Liczniki przestawiane nagminnie itd. Muszę dodać, że jest b. inteligentny o b. szerokich horyzontach i nadzwyczaj wysokiej kulturze osobistej, był kiedyś pracownikiem naukowym na uczelni. Teraz mnie rozumiecie gdy napisałem, że z ta hołotą nie chce ...
    Twierdzi, że nieprawdą jest jakoby policja niemiecka nie brała łapówek, trzeba tylko umieć z nimi rozmawiać. Umieć tzn. znać ich mentalność. On język jak i mentalność zna super ! Nieraz mówi : Wyobraż sobie Krzysztof, mój przyjaciel szwab ... " który ?" nie ten, nie ten, ten o którym Ci tyle razy opowiadałem ...

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Krokusowi chodzilo zapewne o to, ze takie samo auto w Niemczech po stluczce (czyli jeszcze niewyklepane) mialo taka cene, jak w Polsce podobno nie tluczone.
    Powtórzę. Samochód nie klepany w Niemczech miał tą samą cenę co dokładnie porównywalny samochód w komisie w Polsce. 2,5 letni A6 to jest kupę forsy. Podatki kwotowo to było bardzo dużo, + koszty transportu + jakiś tam zysk dla komisu, ok ale z czego jeśli ceny były te same. Właściciel komisu musiał by do tego dopłacić ! Wniosek nasuwał się tylko jeden, samochód w komisie był klepany mimo iż w papierach nie było śladu.

Nie można w żaden sposób porównywać cen samochodów klepanych. Na portalu były zdjęcia samochodów rozbitych, ich stan był bardzo różny; pomijam w tym przypadku rocznik, przebieg km, itd. Mówię samochody rozbite czyli klepane., bo później będą klepane.

Czy na portalu samochodów całych były samochody wcześniej rozbite, wyklepane i pokazane jako całe ? Teoretycznie tak, ale tylko teoretycznie. Samochody były z całych Niemiec, z różnych komisów jak również bezpośrednio od osób prywatnych. Przy b. dużej ilości samochdów całych, porównując np. A6 z tym samym wyposażeniem, przebiegiem nadal wybór był naprawdę b. duży i ceny % tak bardzo się nie różniły. Czyli wstawienie wyklepanego za cały praktycznie nie wchodziło w rachubę. Przy każdym samochodzie była informacja : metryka i do kiedy był ważny TUV.
    Samochody niebieskie, całe, nawet dwulatki zawsze były w zależności od wieku 10 - 15 % tańsze od innych kolorów.
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 04-03-2011 o 13:03
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krokus66 Zobacz posta
    Powtórzę. Samochód nie klepany w Niemczech miał tą samą cenę co dokładnie porównywalny samochód w komisie w Polsce. (..)
    Napisz wyraźnie co masz na myśli pisząc "nieklepany". Co to znaczy? Czy nieklepany oznacza bezwypadkowy ,a może nieklepany w sensie ,że rozbity po wypadku ,ale jeszcze nie naprawiony?

(..)Mówił, że w Niemczech bardzo, bardzo się zmieniło. Handel samochodami opanowali Turcy i jest takie dziadostwo, że z tą hołotą nie chce mieć więcej nic wspólnego.(..)
    Hehe, to nowość odkrył bez kitu To tak jakbyś wszedł na dawny stadion 10lecia i był zaskoczony ,że pełno tam handlujących vietnamców
    Ostatnio edytowane przez wywar ; 04-03-2011 o 05:28

Domyślnie

Z taką kasą i wymaganiami to szukałbym tylko i wyłącznie Subaru Outback. Dobrze wyposażonego, z dużym szyberdachem. Najlepiej H6 z gazikiem, manual. Nowoczesny diesel w Polsce, gdzie na większości stacji handlują gnojówką? Nie ma mowy.
    Zapłaciłbym jakiemuś handlarzowi żeby z nim jechać do Szwajcarii i tam bym coś wybrał. Znajomek, który mieszka na dużej górze od lat tłucze Subaru. I nie ma zamiaru zmieniać marki. Co one przechodzą...
    Subarynki z lat 2003-2004 nie muszą być serwisowane u autoryzowanych.

Będziesz miał autko szybkie, ponadczasowe, wszędzie wjedziesz.

Domyślnie

wziąść
    eh.. wziąć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    Znajomek, który mieszka na dużej górze od lat tłucze Subaru. I nie ma zamiaru zmieniać marki. Co one przechodzą... Subarynki z lat 2003-2004 nie muszą być serwisowane u autoryzowanych.
    Będziesz miał autko szybkie, ponadczasowe, wszędzie wjedziesz.
    Tyle, ze w tej cenie to tylko benzyniaki. A i w porownaniu do Audi AllRoad -- ceny praktycznie te same.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Stig będzie ci ciężko coś znaleźć. Ja osobiście nienawidzę szukać auta dla siebie, bo to kosztuje sporo nerwów i pieniędzy czasami. Allroad należy do chodliwych aut a ja osobiście nie lubię się zastanawiać czy moje auto jeszcze stoi czy już je rąbnęli - nawet jak masz ac to i tak są problemy. Jeepy nie są aż tak pakowne z tyłu jak się wydawać może. Jak chcesz przewieźć z tyłu ludzi i sprzęt w bagażniku, to może być ciężko. Z ciekawości warto poczytać opinie rzeczoznawców samochodów poleasingowych sprzedawanych na aukcjach. To jest dopiero ciekawa lektura.
    FX był i się zmył...

Domyślnie

Stig
    Ja mam audi a6 quattro limuzynę z silnikiem 2,8 w tipie - ********* samochód - wygląda bardzo klasycznie, jest pakowny i wygodny a do tego ostatnio poszalałem nim sobie w śniegu i też jest fenomenalny.
    Kupiłem zadbaną sztukę od kolegi. Mój jest zagazowany - ten silnik doskonale chodzi na gazie, masz 193 konie, lekko ponad 8 sekund do setki, biegi w kierownicy a przy tym jadąc do klienta to auto po prostu dobrze wygląda
    Spala przy płynnej jeżdzie na trasie 11 litrów gazu - to kosztowo jak 5,5 litra bezołowiowej Po mieście nawet do 20 litrów ale to i tak koszty niższe niż desel z podobnymi osiągami.

ps. Nie ma wadliwych sprzęgieł w foresterach! Po prostu są za małe do uzyskiwanego momentu ale to nie znaczy że są wadliwe... i jest to problem tylko nowej wersji. Forester 1 wygląda jak polonez atu zwlaszcza w srodku, forester 2 to juz kasa ponad 30 tysi
    D750X2 /FM/ dużo gratów

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Domyślnie

Ze swojej strony, z autopsji polecam VW Passata (B5) 4x4 z silnikiem TDI 1,9 - broń boże z nowszym 2,0.
    Używałem ten samochód przez 5 lat ( od 2003) - spisywał się rewelacyjnie. Nie jest to samochód typowo terenowy i nie posiada automatu. Ale , wygodny , piekielnie szybki (miałem wersję 130KM, ale na hamowni wyszło mu fabrycznie 146KM, a został jeszcze zchipowany - tak, że miał 188KM ), spalanie na poziomie 6-8 litrów. Pakowny (to był sedan) , z dwóją małych dzieci dawał radę i nad morze i w góry. Szczególnie byłem zadowolony z jazdy właśnie w górach, napęd dawał radę.
    Jeżdziełm i Jeepem 2,5TD - porażka, jeżeli już to tylko benzyna i Grand Cherokee.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Tyle, ze w tej cenie to tylko benzyniaki. A i w porownaniu do Audi AllRoad -- ceny praktycznie te same.
    Jest jeszcze jedna rzecz - Audi jest o wiele bardziej chętnie kradzione niż subaru :P
    Ja osobiście jak bym wybierał z tych dwóch, to wolałbym subaru właśnie ze względu na benzynowego boxera.
    Pozdrawiam Piotr

Talking

Cytat Zamieszczone przez login_87 Zobacz posta
    eh.. wziąć
    Oczywiście masz rację. Niemniej przy tak długim wywodzie mogło się każdemu trafić. Dziękuję za uwagę i cieszę się, że dzięki Tobie mogę docenić swoich nauczycieli. Oni byli bardziej wyrozumiali a to jest tylko czeski błąd.

Cytat Zamieszczone przez wywar Zobacz posta
    Napisz wyraźnie co masz na myśli pisząc "nieklepany". Co to znaczy? Czy nieklepany oznacza bezwypadkowy ,a może nieklepany w sensie ,że rozbity po wypadku ,ale jeszcze nie naprawiony?

Hehe, to nowość odkrył bez kitu To tak jakbyś wszedł na dawny stadion 10lecia i był zaskoczony ,że pełno tam handlujących vietnamców
    1. " Odkrył nowość bez kitu ... "
    Wybacz ale nie rozumiem Twojej ironii i sarkazmu.

2. Swoim pytaniem chyba żartujesz ze mnie. Niemniej powtórzę. W portalu są 2 działy samochodów całych i rozbitych. Rozbity po naprawie będzie klepany. Stosowałem pewien skrót myślowy.

cd.

Możesz mi nie wierzyć ale ja na stadionie X Lecia nie byłem ani razu.
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 04-03-2011 o 12:58
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów