Close

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 94

Wątek: internet

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eskimos Zobacz posta
    Ano właśnie, czy piractwo radiowe i nagrywanie kaset do zx spectrum podchodzi pod internet? W koncu to był jakiś przesył danych
    Pamiętam atari czy commodore. Wszystkie programy to były piraty. Miałem masę kaset głownie z grami, pirackimi.
    O ile pamiętam nie było innych. Jakieś użytkowe programy były na tzw cartrigach, które chyba tez były pirackie, a przynajmniej na takie wyglądały. W chacie mam gdzieś jeszcze pierwsze numery bajtka.
    nic...

Domyślnie

O internecie miało być pil74
    Pierwszy modem 300kbps...(albo bps ) dostęp do BBS-ów, chyba PC Kurier miał, Bajtek i Chip. Wdzwaniany dostęp to był szał po latach dopiero
    Chyba założę wątek konkurencyjny 'Mój Pierwszy PC'
    Albo tu się pochwalę - pewnie jak wielu mój pierwszy PC (sic!) to był ZX81 ... kurde co za maszyna!
    Potem XE65 i C64 a po nochach śnił mi się C128, a potem jak Amigi weszły... uuu!
    Ostatnio edytowane przez matyjasz ; 28-01-2011 o 17:00

Domyślnie

Ja tez mam pierwszy numer, wydany na mieszance papieru toaletowego i maszynowego. Ale był.
    Zaś moje pierwsze boje z siecią i internetem, to była sala terminali w centrum komputerowym politechniki łódzkiej, terminal alfanumeryczny bursztynowy i pine, czyli sosenka - program do odbioru poczty. Zapisałem się na listę dyskusyjną Pecet i musiałem pilnowac, żeby mi się quota nie przepełniła. Kolejnym etapem była sala terminali w Instytucie, gdzie na terminlach Unixowych (graficznych!) był gopher i pojawiałą się Mozilla 1.0. Potem było połaczenie w domu, za pomocą firmy oferującej dostęp modemowy - wtedy już mogłem na "Pececie" szaleć do woli, bo miałem klienta pocztowego w domu. Oprócz rachunków płaciło się za dostęp modemowy. Potem pojawił się 020... wiecznie zajęty. CO ja się ludziom modemów nakonfigurowałem .... po zajęciach na korepetycje, prace zlecone i dopiero do domu. Potem było już coraz lepiej, w miarę powiekszania puli modemów. "Pecet" w międzyczasie urósł tak, że czytać 1200 mail dziennie nie dawąłem rady. Z racji zamieszkania w duzym mieście, ominęły mnie takie przyjemności TPSA jak SDI i sztywne łacze. Długo wisiałem na ISDN, gdzie po 2 minutach urywał się transfer. A dziś trzeba tylko podpisać umowę i poczekac dwa dni...
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 28-01-2011 o 19:48 Powód: orto! ("urusł")
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Domyślnie

Dla mnie pierwszy internet to był Gopher na studiach
    Mailowałem z takim jednym doktorantem którego moja polibuda wysłała do Japonii. A do domu dzwoniłem z budki telefonicznej
    Pierwszą stroną www jaką zobaczyłem było Yahoo. To był szok

Domyślnie

Moje poczatki z win95 i laczylem sie przez modem 56kb/s... Nie zapomne jak sie na mnie zawsze w domu darli zebyl wylaczyl neta bo chca gdzies zadzwonic.... i wiecznie czlowiek patrzyl jak w szybkim tempie uciekaja impulsy. "Bankrut" byl wtedy nieocenionym programem

Domyślnie

Nigdy nie zapomnę zapachu sprzętu C64 po wyciągnięciu z pudełka. Sam zakup w Baltonie to już była mała uroczystość. Potem była A 1200 i przejście na PC. Ale to już nie to. Kumpel mi opowiadał, że jak siostra przywiozła mu z Francji A4000, to z pudełkiem po kompie dwa razy przeszedł przez miasto, żeby ludzie widzieli.

Jakoś kiedyś mniejsze rzeczy cieszyły bardziej.

A pierwszy kontakt z netem miałem chyba jak wszyscy, przez 020 ppp.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    Początki - pamiętam jak szlag mnie trafiał podczas konfiguracji modemu zoltrix czy jakoś tak pod win95. Jedno gorsze od drugiego Raz działało raz nie i za cholerę nie było wiadomo dlaczego.
    A dostęp to chyba było coś w loginie ppp i numer 0202122 albo jakoś tak
    Tak, wszyscy się wbijali na 0202122 ale też był inny numer, na który kto się wpychało i był w miarę luz.. jakiś taki 0202324

Po za tym ja szybko wszedłem na linie ISDN ,która śmigała ....
    Mężczyźni rozwijają się do 5 roku życia, a później TYLKO rosną..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    Wszystkie programy to były piraty.
    Wtedy, to chyba były legalne, bo jeszcze nie istniało u nas prawo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcl Zobacz posta
    Wtedy, to chyba były legalne, bo jeszcze nie istniało u nas prawo.
    No. Przecież Junior, montowany w szkolnych pracowniach komputerowych to też był pirat
    --------------------
    Mimo wszystko miło wiedzieć, że są na forum osoby dla których DOS i kilka innych zabytkowych słów coś znaczy.
    Ma ktoś 100Mb w domu?
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amirez Zobacz posta
    Mimo wszystko miło wiedzieć, że są na forum osoby dla których DOS i kilka innych zabytkowych słów coś znaczy.
    Ja jeszcze piszę programy działające pod DOSem.
    Krzysztof Paszkiewicz

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów