i jak tam projekt?
Szukaj
i jak tam projekt?
W dalszym ciągu mam remont w domu, w następnej kolejności będzie dokończenie http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=151438 , który jest już mocno zaawansowany w budowie. I dopiero wtedy będę mógł wrócić do CLS.
Nie przeczytałem całego wątku, ale pomysł jest przedni. Zwłaszcza, jeśli ktoś już ma SU-800.
Na pewno jest wykonalny, bo takie rozwiązanie już na rynku istnieje: Radiopopper. Była o tym niedawno mowa w tym wątku. Ale nie jest to tanie rozwiązanie: nadajnik i każdy odbiornik kosztują po 250 $.
Jeżeli udałoby się zrobić to taniej, to jestem bardzo zainteresowany.![]()
Pozdrawiam serdecznie
yassiek.com - fotografia teatru tańca
Halo, dzieje się coś w wiadomej sprawie?
Na wiosnę zamierzam kupić coś przenoszącego CLS.
Pixele oddałem bo to loteria była, Canonierzy z flexami PW też mają sporo problemów.
Jedyne w tej chwili sensowne rozwiązanie jakie widzę to Radiopopper tyle że sporo kosztuje i nie znalazłem dystrybutora w Posce ani Europie
Czyli co - pomysł umarł czy na coś można liczyć?
Kryhu
Z6II | Z50 | D700 | N28/1.4e | S50/1.4 | N85/1.4g | Z24-70/2.8s | N200/2vr | Z16-55 |
Dwa posty wyżej masz wyjaśnienie, czyli w następnym etapie muszę zabrać się za dokończenie budowy riga. W wątku masz kompletny opis urządzenia i potwierdzenie, że działa udokumentowane przez kolegów.
Nie chcę podawać jakiś konkretnych terminów, bo wiadomo zawsze coś "wyskoczy", w każdym razie pomysł nie umarł, jedynie czeka na realizację. Myślę, że każdy średnio kumaty elektronik na podstawie wątku jest w stanie zrobić taki układ.
systemy błysku canona i nikona sa na tyle inne, że absolutnie nie ma co przekładać doświadczeń z funkcjonalności jednego systemu na drugi. W nikonie może być zupełnie inaczej. Może być lepiej ... i może być gorzej
Poczekajmy na opinie o PW FlexTT dotyczące tych urządzeń zrobionych na nikona.
Na razie nie zgłaszano jakiś większych wpadek.
Zresztą na canonie ludzie sa generalnie zadowoleni. Wpadka była z pierwszymi egz PW z pracy z niektórymi modelami body (np stara piątką). Nowsze oprogramowanie poprawiło tam sporo.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
To mam na myśli:
http://www.youtube.com/watch?v=pJbEsC27Quk
Bo jeśłi nowe PW są tak skuteczne to ja dziękuję, stąd rozważam Radiopoppery.
Gdybyśmy mógł dostać w Polsce Poppery na FV to już bym go miał.
Jestem szarym użytkownikiem i nie znam się na elektronice :/
Czy jesteś w stanie w przybliżeniu określić czy będzie to wiosna/lato.....2011 czy dalej?
Pytam bo chętnie zapłacę za polską myśl techniczną zamiast napychać kieszenie innym![]()
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 23-01-2011 o 21:55
Kryhu
Z6II | Z50 | D700 | N28/1.4e | S50/1.4 | N85/1.4g | Z24-70/2.8s | N200/2vr | Z16-55 |
Niestety ja o elektronice podobnie jak Ty nie mam pojęcia ( wystarczy wrócić do poczatku watku, aby się o tym przekonać). Cały pomysł powstał w głowie laika, na zasadzie "że nie ma takiej rury, której nie da się odetkać", jak widać takie spojrzenie jest czasem potrzebne
Nie przewiduję też produkcji tego typu układów, jednak z tego co się orientowałem w zamówieniach to rozsądnym jest zbudowanie prototypu i niewielkiej partii urządzeń, tak aby jednostkowa cena mieściła się w granicach rozsądku. Będę więc musiał ( z czyjąś pomocą ) zbudować prototyp, a następnie zlecić wykonanie układu firmie. Zobaczymy jak to będzie wyglądać, ale prawdopodobnie całą dokumentację techniczną będę mógł zamieścić w tym wątku. Kiedy wrócę do tematu? Naprawdę nie potrafię powiedzieć.
Ale ja już pisałem, że system canona i nikona jest inny. A ty mi linkujesz film gdzie sprawdzają PW na canonie (nie przeglądałem co prawda wszystkich 8 cześci, szkoda mi czasu).
Dla mnie (celowe podkreślenie) radiopopper jest absolutnie bez sensu, z kilku powodów odrzuciłem pomysł jego kupna po 1 s.
1. nie załatwia mi sprawy wyzwalania lamp studyjnych.
2. nie współpracuje z innymi moimi radiówkami PW
3. nie współpracuje z swiatłomierzem sekonica
4. używanie jest upierdliwe na maxa, nie mam zamiaru się męczyć (montaż na lampie i konieczność posiadania kolejnej lampy jako sterującej)
Nie interesują mnie rekordy odległości, w mojej praktyce wymagam zasięgu ze 30-40 m max.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
OK. Widać że projekt upadł. Zebrał ktoś może do kupy ostateczną wersję nadajnika i odbiornika - chodzi głównie o schematy?
Skontaktuj się z nami