Szukaj
Tego typu porównywanie jest cholernie ciężkie bez fotografowania z aptekarską dokładnością tych samych motywów, a i tak pozostaje pytanie na ile w praktyce aptekarskie różnice mają znaczenie. Zawsze znajdzie się coś jeszcze lepszego, jeszcze ostrzejszego, o jeszcze wyższej rozdzielczości... Przykładowo - powyższy HC120 @ f/8 (zdjęcie po prawej) zdeklasowany w konfrontacji ze 100mm Rodenstockiem HR, również @ f/8 (zdjęcie po lewej):
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 21-12-2010 o 01:02
ProszęPrawie całe. Resztę stanowi tło. Jednocześnie sorry za rozmiar ale tylko taki ma sens więc proszę
administrację o wyrozumiałość
Źródło: Hasselblad.com
Pozdrawiam
Uploaded with ImageShack.us
Sorry Czornyj, ale nie wiem jak Ty możesz szafować tak kategorycznymi ocenami patrząc na zdjęcia o szerokości ~400 px. Już same różnice w kolorystyce i wypełnieniu kadru są zastanawiające.
I'm one of those bad things that happen to good people
Powiem szczerze, że polemizowałbym z tą deklasacją. Zdjęcie po lewej jest może deko ostrzejsze
ale za to jego wyjarana biel nie pozwala na jednoznaczną opinię. Z resztą jak sam Pan zaznaczył ciężko to porównywać.
No i f8 w tym obiektywie to nic szczególnego. Dopiero się rozgrzewa.
No ale to nie MF vs mały obrazek
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez stomate ; 21-12-2010 o 01:13
Jak dla mnie, to na podstawie takiego materiału można powiedzieć całe NIC o możliwościach optyki, czy matrycy.
MTFy podawane oczywiście przez producentów? Bo niezbadana jest kreatywność marketoidów w podawaniu niby mierzalnych wartości fizycznych. Ja bym wolał zobaczyć porównanie obu zmierzonych w ten sam sposób, najlepiej przez tą samą osobę, dodatkowo poparte realnymi samplami zrobionymi przy zastosowaniu rzetelnej metodyki. A z takimi porównaniami jest bida w MF.
Skontaktuj się z nami