Close

Strona 17 z 36 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 360

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    I tu się również nie zgodzę - do Nikona/Canona/Soniacza można zapiąć Sinara p-slr, a dodatkowym atutem tego typu kombinacji będzie podgląd LV na 3" LCD o wysokiej rozdziałce, której to funkcjonalności próżno szukać w MF.

Jeśli zaś chodzi o optykę Hassela H czy Mamci, to cieszy się ona opinią wyjątkowo gównianej.
    Zapinania małego obrazka do aparatu na ławie optycznej? To chyba jakiś żart, jak wtedy pracować obiektywem 24, 35,45,55 mm. A jak korygować perspektywę (shift), przecież to nie ma sensu.

Obiektywy Mamiyi i Phase One (35,45,55-110, 150, 210 - tych używam) to niedościgniony wzór i marzenie dla konstruktorów Nikona.
    Z kolei obiektywy Rodenstock to wzór dla Mamiyi, ale to inna konstrukcja.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Pociagnalem sobie jednego RAWa i otworzylem w ACR. +1 EV (bo chlopaki z fotopolis od zawsze maja problem z poprawnym wykonaniem zdjec jakimkolwiek aparatem) + delikatna korekta srodka krzywej. No i wylaczylem odszumianie (bo na wala cos takiego przy ISO100@200?). No i sie moim loczom pokazal obrazek sliczny:

Cos jak z telefonu...
    Bo zapewne użyłeś do tej roboty kiepskiego narzędzia

Na początek uściślijmy realia, prezentowany wycinek, w skali (niepełnych) 200%, to taki fragment kadru:

A wywołany Phocusem, z takimi korekcjami jak u Stiga wygląda tak:

Widać od razu subtelną różnicę, czy mam pokazywać palcem?
    ACR nigdy nie był i dalej nie jest dobrym narzędziem do zabawy z plikami pochodzącymi z dupek. Niby może je otwierać, ale robi to nędznie, zdecydowanie lepiej jest używać softu pochodzącego od producenta przystawki.
    No i na koniec chetnie zobaczę podobnę porównanie czegoś z D3x.

Nie chodziło mi o samo określenie "półka konsumencka" - raczej o pogardliwe wrzucenie go do jednego wora z 5DII. Tymczasem skubańce w Nikonie niesamowicie poszerzyli dynamikę matryc kierunku cieni i syganał jest tam wyjątkowo czyściutki. Dla porównania wrzucę jeszcze pchnięte o +4EV pliki z Canona 5DII i Hasela H3D-39 (większa matryca niż w H4D-40):
    Piękny banding wylazł na tym C5mk2
    A ja wrzucam plik z tego samego Hassla, wołany FlexColorem, na +2 EV (bo więcej się w sofcie Hasslowskim nie da), dogięty krzywą (gdzieś 50:25). Nie wiem po cholerę ktokolwiek miałby coś takiego robić w praktyce (wystarczy spojrzeć na dłoń, która jest naświetlona poprawnie), bo jeśli trzeba ciągnąć fotę o tyle, to znaczy ktoś strasznie dał d*py, ale proszę:

Inna kwestia to jaka tak naprawdę rozdzielczość jest potrzebna w praktyce - przykładowo James Russell do realizacji swoich zleceń wymagających wysokiej jakości używa Contaxów z P21, P30 i nie widzi potrzeby stosowania ścianek o wyższej rozdzielczości. Stwierdził on też, że gdyby dziubnęli mu cały sprzęt to kupiłby ze dwa D3X/1Ds3 i też bez problemu obgonił nimi wszystkie zlecenia.
    Ja akurat nie traktował bym takich wypowiedzi jako prawdy objawionej. Nie raz miałem okazję się przekonać, że bardzo uznani fotograficy pojęcie o technikaliach mają dość blade. Przykłady: jeden z lepszych w europie szpeców od fotografii piwa, przesympatyczny niemiec, dostał zlecenie na foto z zaznaczeniem, że ma być z przystawki 50+ MPx i ma dostarczyć rawy. Przysłał TIFFy 16 bit z Aptusa 28, twierdząc że to to samo. Inny uznany polski fotograf z lubością pracuje na przesłonach 22-32 na FF, "żeby wszystko było ostre" (przy ogniskowych 24-35 mm). Zapytany czy wie co to dyfrakcja, odpowiedział "eeee, to legendy". Inny TC-E 24 traktuje jako podstawowy obiektyw szerokokątny, "bo go bardzo lubi", oczywiście przy sesjach bez potrzeby używania shifta. Itede, itepe. No jakoś tak życie mnie nauczyło, że niech się tacy panowie skupią na świetle, pracy z modelem, aranżacjach, a technikalia zostawią tym, którzy mają o tym pojęcie.

Jeśli zaś chodzi o optykę Hassela H czy Mamci, to cieszy się ona opinią wyjątkowo gównianej.
    Nie wiem gdzie to słyszałeś i jaki poziom wiedzy reprezentował wygłaszający tą opinię, ale moje doświadczenia i paru znanych mi ludzi używających tego na codzień są zupełnie odmienne.

Cytat Zamieszczone przez Campsis Zobacz posta
    Cyfrowe tylne ścianki mają, oprócz wymienionych wyżej, jeszcze tę przewagę że pracują aparatami na ławie optycznej. W zawodowym studio standardem jest fotografowanie przedmiotów i architektury aparatami typu sinar
    Legendy. To już dawno nie jest standard i robią to nieliczni.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

A propos tematu, na luminous landscape pojawił się esej, którego autorem jest Mark Dubovoy
    Thoughts on Medium Format Cameras

Też bym chciał mieć Leicę S2

Domyślnie

Jeżeli oglądamy zdjęcia to dołączam kilka:
    fragment 100%:orazfragment 100%:
    Zdjęcia wykonane ścianką o rozdzielczości 33 mln z roku 2006, wywołane C1. ISO 50, obiektyw Fujinon 5,6/150mm.
    I jeszcze może coś takiego:
    oraz 100%:
    Wykonane Phase One 645 + Leaf 75, obiektyw Mamiya 55-110mm.
    Obiektyw Fujinon to konstrukcja z lat 80 lub 90, natomiast Mamiya jak niektórzy twierdzą ma słabe szkło.
    Nie używam sprzętu małoobrazkowego ale z przyjemnością zobaczę obrazki podobnej jakości zrobione Nikonem lub Canonem. Wtedy kupie sobie Nikona, który jest znacznie lżejszy, szybszy i kilka razy tańszy.

Domyślnie

Nikon+zumik:
    100%
    Ostatnio edytowane przez wilk325 ; 21-12-2010 o 10:13

Domyślnie

Nikon+zumik...
    Panie Marcinie to naprawdę zdjęcia z D3X-a?

Powiem szczerze, że jestem w lekkim szoku.
    O ile zdjęcie całej sylwetki Pani Niki jest "w miarę"
    (choć i tak przegrywa dynamiką i kolorem ze zdjęciem "pani młodej")
    to crop jest dramatycznie słaby. Pod wszystkimi względami, o których pisałem wyżej.
    Kolor, dynamika, detal - wszystko "leży".
    Za chwilę wrzucę coś skropowanego do 24 MP dla porównania...

Pozdrawiam

Domyślnie

Ciężko to bezpośrednio porównywać, bo fotograf oświetlił scenę zupełnie inaczej, niż w przykładzie z PM, a ja pustawiałem kolorki i tonalność jak mi się podobało - wrzuciłem raczej dla porównania detalu, mz. przepaści nie ma. Gdyby jeszcze wywalić nieszczęsny OLPF z matrycy, to byłoby już całkiem przyzwoicie.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 21-12-2010 o 00:36

Domyślnie

Wobec tego nie dla porównań ale jako ciekawostka

Plik (sample) ze strony Hasselblada (Hasselblad.com). Zdjęcie wykonane H3DII-39. Obiektyw HC120 iso 50 ()
    Wywolane przed chwilą Phocusem. Oczywiście crop. Całe do ściągnięcia z w/w strony.

Pozdrawiam

P.S. Myślę, że to kończy wszelkie dyskusje

Uploaded with ImageShack.us

Domyślnie

Mając do czynienia wieloma zdjęciami z Hassli jakoś wcale nie mam przekonania czy są one pozbawione filtra AA. Tym bardziej, że producent jakoś się tym szczególnie nie chwali. Phase One ma przynajmniej specjalne narzędzie w sofcie do usuwania moiry, u Hassla nic takiego nie ma.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Gdyby jeszcze wywalić nieszczęsny OLPF z matrycy, to byłoby już całkiem przyzwoicie.
    no już w D700 się lekki kosmos robi
    http://www.maxmax.com/nikon_d700hr.htm
    to D3x jeszcze powinien więcej uciągnąć
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Strona 17 z 36 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni