Close

Strona 17 z 40 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 393

Wątek: Pentax K-5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Wręcz przeciwnie, chyba z racji zaimplementowanego w RAWy odszumiania (jak sądzę), jest bardziej miękko.
    A ja się dalej będę upierał, że to raczej wina mocniejszego filtra AA. Tą lekką mydłowatość widać również na bazowym ISO i mikrodetale są mientkie w charaktersytyczny dla tego filtra sposób. Ale jaka jest prawda, nie dowiemy się pewnie nigdy, chyba że ktoś zaryzykuje i wydłubie AA

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Czy był numerem 1 tego nie jestem pewny ale w dobie M42 chyba tak...
    AFAIK jak Jacek_Z pisze nie był, choć był blisko w czasach Spotmaticów. I ma na koncie wiele innowacji, chyba nawet najwięcej z japońskiej wielkiej 5, ale mało która przełożyła się na wielki sukces komercyjny (np. pierwszy AF na rynku, pierwsza wbudowana w lustro lampa, pierwszy motor-zoom itd.).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    A ja się dalej będę upierał, że to raczej wina mocniejszego filtra AA. Tą lekką mydłowatość widać również na bazowym ISO i mikrodetale są mientkie w charaktersytyczny dla tego filtra sposób. Ale jaka jest prawda, nie dowiemy się pewnie nigdy, chyba że ktoś zaryzykuje i wydłubie AA
    Ja także uważam że AA jest silniejszy niż w innych matrycach, ale miękkość może pochodzić także ze sposobu interpolacji. Pisząc natomiast o odszumianiu, miałem na myśli coś co na DXOmark nazywają "pentax smoothed". to ewidentnie obraz przetwarzany przed zapisaniem do RAWa. Zawuaż że przewaga nad D7000 jest w zasadzie tylko w tym zakresie "smoothed".
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    delikatnie mówiąc dość zawiły wywód
    chcialem kilka wątków w jednej wypowiedzi -pewnie dlatego że jestem ("zły") fanem pentaxa bo olali trochę a tradycję firma ma, "zły" też na jakość cyfrową która nie dorównuje analag. - a zabawa skaner+zdjęcia=czas którego ciąglę brak

Domyślnie

Ważne że jest konkurencja a my dzięki temu mamy coraz lepszy sprzęt.Tylko szkoda że talentu nie można kupić.
    Fujifilm X H2, Sigma 18-50 2.8 DC DN, Viltrox 27 1.2 , Viltrox 85 1.8 II, Fujinion XXF 10-24 WR, Fujinion 70-300 WR

Domyślnie

Ar22r - pytanie: Czy jeżeli w Twojej wypowiedzi jest jakikolwiek sens, to można by prosić o przetłumaczenie tego na język polski? Najlepiej z zastosowaniem standardowych znaków interpunkcyjnych.
    Ostatnio edytowane przez Michu ; 27-11-2010 o 00:16
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu Zobacz posta
    Ar22r - pytanie: Czy jeżeli w Twojej wypowiedzi jest jakikolwiek sens, to można by prosić o przetłumaczenie tego na język polski? Najlepiej z zastosowaniem standardowych znaków interpunkcyjnych.
    -rozczarowałem się pentaxem jako firmą, że są w tyle za nikonem i canonem
    -rozczarowany jestem jakością matryc we wszystkich cyfrówkach, w porównaniu do analogowych klisz,
    parę ładnych lat mamy "fotografię cyfrową" a nadal jakość i rozdzielczość cyfry daje wiele do życzenia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ar22r Zobacz posta
    Firma Pentax zawsze była niszowa. Zauważ, że nawet w czasach analoga, jedynym korpusem pro, był LX.

-rozczarowany jestem jakością matryc we wszystkich cyfrówkach, w porównaniu do analogowych klisz, parę ładnych lat mamy "fotografię cyfrową" a nadal jakość i rozdzielczość cyfry daje wiele do życzenia
    Matryce już dawno prześcignęły pod względem jakości klisze. Zarówno pod względem rozdzielczości jak i dynamiki (no, może nie licząc czarnobieli). Tak, wiem co piszę - na co dzień fotografuję zarówno na kliszy jak i cyfrą. Zresztą na ten temat był już wątek na forum.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

rozdzielczość powiadasz....proszę o przykład (to było do ar22r)

Domyślnie

...a ja wcale nie uważam, że pentax jest w tyle za nikonem i canonem, on jest z boku. Stoi on tam sobie w towarzystwie K-5 i limitedów, a tak nieco po lewej, lekko w cieniu zerka na ciebie 645D. Ona zerka na ciebie i ma nadzieję, że któregoś dnia ją zauważysz
    カメラは、いくつかのレンズと、言葉には非常に貴重な ニコン

Domyślnie

taaa... ja też z checią zobaczę wreszcie dowód na to jak to klisza wygrywa z cyfrą w zakresie rozdzielczości i dynamiki.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Strona 17 z 40 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów