Close

Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 133

Domyślnie

Mówisz o D90?
    Dziwnym nie jest

Domyślnie

Mają do wydania 3tyś, nie bawiłbym się w jakieś Dxxxx.
    To,że jesteś "amatorką" i dopiero zaczynasz nie oznacza,że nie możesz sobie pozwolić na lepsze body.
    No chyba, że kupisz Dxxxx i po miesiącu używania zmienisz zdanie i tak kupisz lepszą puszkę.
    Tak już bywało na tym forum.
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Death666 Zobacz posta
    Mówisz o D90?
    uważam, że obecnie lepiej jest kupić d90 niż d80
    D800 | D60 + Grip | N18-55VR | N70-300VR | N28/1.8 | N35/1.8 | N85/1.8 | N24-70/2.8 | SB-900 | + gadżety
    www.rafalwisniewski.com.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez unicode Zobacz posta
    uważam, że obecnie lepiej jest kupić d90 niż d80
    Jak się ma na tyle kasy to jasne, że tak Mam na myśli to, że jak mam wybrać między D60 a D80 (bo mam np 1400 na puszkę) to wybiorę D80. Mając przynajmniej 2000zł na korpus wybiorę D90. Chodziło mi o to: D60 weź ale D80 to już nie bo to stare i zdjęć nie robi
    Dziwnym nie jest

Domyślnie

Ja zamiast 50mm polecam Nikkora 35/1.8. Szczerze, nie wyobrażam sobie (na początku) mieć tylko jedną stałkę o ogniskowej 50mm, za to 35mm jak najbardziej. Pod DX jest dużo bardziej uniwersalna niż 50mm. Od kiedy kupiłem ten obiektyw, prawie w ogóle nie schodzi z body (no chyba, że chcę szeroko, wtedy wskakuje Sigma ). Na 35mm zrobisz i krajobraz i wnętrza, jakiegoś streeta (świetna ogniskowa do tego), bez problemu także ludzi, choć ciasnych portretów z samą twarzą niekoniecznie z uwagi na przerysowania. Do tego cena 600 zł za używkę, zostaje Ci ~2400 na body, a tu już można coś fajnego wymyślić, nawet D90.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Death666 Zobacz posta
    Mówisz o D90?
    Mówię o D80 i D5k.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Mówię o D80 i D5k.
    Pytałem unicode'a. Napisaliśmy w tym samym czasie Już wszystko wiem.
    Dziwnym nie jest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez unicode Zobacz posta
    (...)Osobiście posiadam D60(...)

Nie kupuj natomiast D80 - szumi bardziej niż D60, a uwierz mi że wyższe iso się często przydaje, poza tym jest to już stara konstrukcja i jego czas świetności minął.
    Jeśli lubisz jak Ci puszka bez Twojej kontroli ingeruje w zdjęcia, to sobie jej używaj, ale nie namawiaj do tego innych, bo d80 to dużo ciekawszy aparat, większy, wygodniejszy, z silnikiem, wyświetlaczem nastaw, dodatkowymi przyciskami i posiadający większą możliwość kontroli nad tym, co soft w puszce zrobi ze zdjęciem, a matryca ta sama co w d60.

Domyślnie

drdln, dzięki za sugestię, nie byłam wcześniej zorientowana co do tego szkła, teraz poczytałam i prezentuje się naprawdę nieźle. Fakt, 50mm jest tańsze, ale mam wrażenie, że 35mm jest bardziej uniwersalny i ma większe zastosowanie. A lubię robić zdjęcia z bliska, takie a'la makro (które w 50mm prezentowały się naprawdę fajnie - to mnie do niej początkowo skusiło!). Fotografia to dziedzina, która mi się raczej nagle nie znudzi. Skoro od dobrych trzech lat planuję zakup lustrzanki, coś jest na rzeczy.

Cały czas myślę o tym D90... Mam szansę ściągnąć aparat z zza granicy, gdzie Body kosztuje około 2000zł (z tego co mi mówiono). Jeśli bym się na nie zdecydowała, od razu zakupiłabym stałkę. Myślę, że w granicach 2500zł bym się zmieściła. Co myślicie o takim zestawie?

Oczywiście dziękuję za wszystkie wypowiedzi, dały mi do myślenia!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BolzZ Zobacz posta
    Jeśli lubisz jak Ci puszka bez Twojej kontroli ingeruje w zdjęcia, to sobie jej używaj, ale nie namawiaj do tego innych, bo d80 to dużo ciekawszy aparat, większy, wygodniejszy, z silnikiem, wyświetlaczem nastaw, dodatkowymi przyciskami i posiadający większą możliwość kontroli nad tym, co soft w puszce zrobi ze zdjęciem, a matryca ta sama co w d60.
    O czym Ty człowieku mówisz. Ja tam nie widzę, żadnej różnicy, czy nawet możliwości kontroli tego co soft robi mi ze zdjęciem w puszce. RAW to RAW. I tak go zrobię jak będę chciał.

Zza granicy jest fajnie. Tylko byle z Europy, bo tylko wtedy masz na body gwarancję
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów