Close

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 133

Domyślnie D60, D80 a D5000

Witam! Zdecydowałam się napisać z zapytaniem na forum, bo jestem w totalnej rozterce i nie mogę się zdecydować. Od lat mam marzenie zakupić sobie jeden z powyższych modeli Nikona, ale zawsze ograniczał mnie budżet (jestem osobą uczącą się bez pracy - czyli zdaną na łaskę rodziców ). Ze swoich oszczędności posiadam dwa tysiące (zbierane od hoho), aczkolwiek wiem, że rodzice chcą się dołożyć tysiąc.

Na wstępie mówię, że mam zamiar kupić obiektyw 50mm 1.8, bo wiem jakie są jego możliwości i jestem zainteresowana w tego typu zdjęciach (portrety, krajobrazy, ewentualne spotkania rodzinne, itp). Rodzi się pytanie jaki byłby najlepszy do niego body. W tej chwili mogę kupić używane D60 i D80 (rozmawiałam kiedyś z chłopakiem, który robi świetne zdjęcia z D60 przy stałce, więc to był mój pierwotny cel). Aczkolwiek, ostatnio byłam skłonna bardziej ku D80, bowiem posiada silnik w obudowie. Wiem, że szkła AF-S posiadają swój własny silnik, więc nie byłoby problemu z automatyczną ostrością w D60, czy dobrze myślę? (Niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu, jeśli się mylę!) W takim razie kupiłabym D60, z racji iż jest połowę tańszy.

Na dniach pojawiła się opcja D5000 (i D3000, ale ten jest modelem niższym od wspomnianego) wraz z obiektywami w zestawie: kit Nikkor 18-55mm VR + Nikkor 55-200mm (VR jest tu opcjonalny, cena się zmienia w zależności od wyboru o 150zł). Taki nowy zestaw kosztowałby mnie 2500 zł. Zastanawiam się czy nie wziąć tutaj używanego D80 Body z nową stałką, tylko sporo osób przestrzega mnie przed używanymi aparatami (np. miały wady ukryte, sprzedawca przemilczał niektóre kwestie itp).

No i jestem w kropce. Nowy kusi, ale zdaję sobie sprawę, że nie ma silnika. No i cena ma jednak swoją rolę. Czy nie lepiej kupić np. D60 ze stałką, a za parę lat w miarę rozwoju technologii kupić coś lepszego za zachowane pieniądze?

Byłabym wdzięczna za jakieś rady, na co zwrócić uwagę, bo naprawdę zależy mi na dobrym aparacie, który mi posłuży kilka lat i nie rozleci się w międzyczasie, ale jednocześnie jestem kompletną amatorką, która dopiero rozpoczyna swoją przygodę z fotografią.

Dziękuję za zrozumienie!

PS. Dodam jeszcze, że zestaw D3000 z obiektywami Nikkor 18-55mm (VR) + 55-200mm (VR) kosztowałby mnie 1800zł.

Domyślnie

Witaj

Czyli budżet masz w końcu jaki ? 2000 czy 3000 ? 50 1.8 nie jest szkłem AF-S więc w korpusach bezsilnikowych (D40(x), D60, D3000, D3100, D5000) ostrzenie tylko manualne. Czy krajobrazy 50-tką, nie nie wiem. W pomieszczeniach czasami też możesz mieć za wąsko. Masz do wyboru jeszcze obiektyw AF-S 35 1.8, który będzie trochę bardziej uniwersalny, no i ma już własny silnik. Nowy kosztuje 700zł, używany pewnie ze stówkę taniej. Jeśli masz możliwość wydania 3000, to zastanowiłbym się nad zestawem D90 + AF-S 35 właśnie, który na pewno posłuży dłużej, a jak złapiesz bakcyla to fajniej jednak mieć przynajmniej dwucyfrowy korpus.
    A7RII/24/35/85

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Puszczczykowo

Domyślnie

Cześć
    Przede wszystkim należy zacząć od tego, że stałka 50mm 1.8 nie posiada wbudowanego silnika AF. Wersja z AF-S to 50mm 1.4 G, która jest prawie 3 razy droższa, także już na tym jednym szkle pokryje Ci się różnica w zakupie body między D60 a D80 (choć obecnie ceny mogą być inne, nie śledzę rynku na bieżąco). Ja kupiłem nowe body D60 w marcu tego roku, i teraz wiem, że powinienem był kupić D80 . Ucz się na błędach innych
    Ostatnio edytowane przez czarny_j ; 19-11-2010 o 11:44
    ND60 || N18-55 || N50 1.8G || N35 1.8G AF-S i... Od czegoś trzeba zacząć

Domyślnie

z D60 D80 D3000 D5000 to D60 i D3000 odpadają na wstępie (bardzo podobne aparaty a pozostałe mają przewagę nad nimi) D5000 ma lepszą matrycę (lepsze używalne iso) i jakieś bajerki jak ekranik odchylany itp no i można kupić nowy to duża zaleta ale nie ma silnika i nie ma CLS-a a D80 ma to wszystko ale starsza matryca CCD; jak chcesz jasną stałkę (ki) to wysokiego iso pewnie nie będziesz tak bardzo potrzebować czyli zostaje D80 - poszukaj takiego w super stanie z niskim przebiegiem migawki i kupuj choć może być ciężko znaleźć

Ja wybrałem D60 wiedząc że nie ma silnika a mimo to był błąd o czym dopiero po pewnym czasie doszło do mnie jak kupiłem lampę i chciałem błyskać bezprzewodowo a tu nie ma cls-a i wtedy po raz pierwszy zatęskniłem za D80
    Ostatnio edytowane przez pppppp ; 19-11-2010 o 11:54
    D60 N18-200VR, N35 1.8, Helios 58 2.0, T90, MZ 48, SB 400

Domyślnie

Rozumiem, zauważyłam, że AF-S jest tylko 1.4, mój błąd. To już z góry przekreśla wszystkie aparaty poza D80. Budżet mam 3 tysiące, ale nie wiem czy warto cały poświęcać na coś, co mogę wymienić za 2-3 lata na lepsze (na przykład inny obiektyw, bo do tego czasu nie będę miała jeszcze pracy ^^).

Poczytałam trochę na temat obiektów załączonych do D5000 i wychodzi na to, że najlepszy byłby jeden uniwersalny 18-105mm, no ale samego body w tak niskiej cenie nie mam okazji nabyć.

Dziękuję za sugestię z AF-S 35 1.8, przyjrzę mu się!

W takim razie rozważam opcję D60/D80. Cena różni się dwukrotnie, tym bardziej, że musiałabym kupić egzemplarz używany. Jakieś ryzyko zawsze istnieje. Ciężki orzech.

Oszczędny w słowach Awatar tkopec
    Miasto
    Łuków/Radzyń Podlaski

Domyślnie

bierz d5000 nie zawiedziesz się napewno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pppppp Zobacz posta
    ... D5000 ma lepszą matrycę (lepsze używalne iso) i jakieś bajerki jak ekranik odchylany itp no i można kupić nowy to duża zaleta ale nie ma silnika i nie ma CLS-a ...
    D5000 ma CLS-a, nie ma natomiast trybu commander, czyli bez dodatkowego akcesorium (su-800 ???) nie wyzwala lamp bezprzewodowo (falami radiowymi).

Do autorki wątku:
    Jeśli dysponujesz kwotą 3000zł, to starczy na D5000+N18-105, lub D5000+N35.
    Sebastian Kosiarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skosiarek Zobacz posta
    D5000 ma CLS-a, nie ma natomiast trybu commander, czyli bez dodatkowego akcesorium (su-800 ???) nie wyzwala lamp bezprzewodowo (falami radiowymi).

Do autorki wątku:
    Jeśli dysponujesz kwotą 3000zł, to starczy na D5000+N18-105, lub D5000+N35.
    nie ma CLS cały myk polega na komunikacji lamp i dobraniu mocy, a nie tylko na posiadaniu kontroli nad inną lampą

Domyślnie

3000zł starczy Ci na nowe D90 i używkę N50/1.8 i może używany 18-55VR, na ceneo za 3115zł jest D90 z kitem N18-105VR. 18-55VR zawsze się przyda a i z 50/1.8 będziesz miała AF.
    Dziwnym nie jest

Domyślnie

Hm, posłuchajcie, a jakby przyrównać D5000 do D80 to jakie są główne różnice między nimi poza silniczkiem? Właśnie znalazłam na Allegro nową sztukę D5000 Body w cenie używanego D80.

D90 nie chcę na razie. Jestem kompletną amatorką, więc wolę coś "starszego" i tańszego.

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów