Mówisz o D90?
Szukaj
Mają do wydania 3tyś, nie bawiłbym się w jakieś Dxxxx.
To,że jesteś "amatorką" i dopiero zaczynasz nie oznacza,że nie możesz sobie pozwolić na lepsze body.
No chyba, że kupisz Dxxxx i po miesiącu używania zmienisz zdanie i tak kupisz lepszą puszkę.
Tak już bywało na tym forum.
Pozdrawiam Marcin Bąk
FUDŻI
D800 | D60 + Grip | N18-55VR | N70-300VR | N28/1.8 | N35/1.8 | N85/1.8 | N24-70/2.8 | SB-900 | + gadżety
www.rafalwisniewski.com.pl
Dziwnym nie jest
Ja zamiast 50mm polecam Nikkora 35/1.8. Szczerze, nie wyobrażam sobie (na początku) mieć tylko jedną stałkę o ogniskowej 50mm, za to 35mm jak najbardziej. Pod DX jest dużo bardziej uniwersalna niż 50mm. Od kiedy kupiłem ten obiektyw, prawie w ogóle nie schodzi z body (no chyba, że chcę szeroko, wtedy wskakuje Sigma). Na 35mm zrobisz i krajobraz i wnętrza, jakiegoś streeta (świetna ogniskowa do tego), bez problemu także ludzi, choć ciasnych portretów z samą twarzą niekoniecznie z uwagi na przerysowania. Do tego cena 600 zł za używkę, zostaje Ci ~2400 na body, a tu już można coś fajnego wymyślić, nawet D90.
to be a rock and not to roll
Jeśli lubisz jak Ci puszka bez Twojej kontroli ingeruje w zdjęcia, to sobie jej używaj, ale nie namawiaj do tego innych, bo d80 to dużo ciekawszy aparat, większy, wygodniejszy, z silnikiem, wyświetlaczem nastaw, dodatkowymi przyciskami i posiadający większą możliwość kontroli nad tym, co soft w puszce zrobi ze zdjęciem, a matryca ta sama co w d60.
drdln, dzięki za sugestię, nie byłam wcześniej zorientowana co do tego szkła, teraz poczytałam i prezentuje się naprawdę nieźle. Fakt, 50mm jest tańsze, ale mam wrażenie, że 35mm jest bardziej uniwersalny i ma większe zastosowanie. A lubię robić zdjęcia z bliska, takie a'la makro (które w 50mm prezentowały się naprawdę fajnie - to mnie do niej początkowo skusiło!). Fotografia to dziedzina, która mi się raczej nagle nie znudzi. Skoro od dobrych trzech lat planuję zakup lustrzanki, coś jest na rzeczy.
Cały czas myślę o tym D90... Mam szansę ściągnąć aparat z zza granicy, gdzie Body kosztuje około 2000zł (z tego co mi mówiono). Jeśli bym się na nie zdecydowała, od razu zakupiłabym stałkę. Myślę, że w granicach 2500zł bym się zmieściła. Co myślicie o takim zestawie?
Oczywiście dziękuję za wszystkie wypowiedzi, dały mi do myślenia!![]()
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Skontaktuj się z nami