Może najpierw popatrz przez wizjer z podpiętym 35 i 50 i odpowiedz sobie na pytanie: Czy nie lepiej kupić jakiś zoom na początek?![]()
Szukaj
Może najpierw popatrz przez wizjer z podpiętym 35 i 50 i odpowiedz sobie na pytanie: Czy nie lepiej kupić jakiś zoom na początek?![]()
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Parę dni temu przesiadłem się z D80 na D90 (obydwa kupowałem tu na forum - używane). Mam już parę fajnych szkieł w torbie i tylko dlatego pozwoliłem sobie na zmianę body na D90 - w przeciwnym wypadku, gdybym teraz startował z lustrzanką, kupiłbym zdecydowanie używane D80 (1200zl - 1300zl i można przebierać). Teraz widzę, że używki D90 klarują sie w okolicy 1900zł - 2000zł a po sobie widzę, że w D90 nie ma tylu niezbędnych rzeczy za które trzeba dopłacić te ~700zł (tyle kosztuje np. nowy N35 1.8 )
Podsumowując: patrząc przez pryzmat możliwości/cena liderem jest D80.
Co masz na myśli mówiąc "właściwa ogniskowa"?
Jestem ogromnie zainteresowana w fotografii typu krajobrazy, portrety ludzi, na pewno aparat przyda się przy spotkaniach rodzinnych, ale chcę robić nim też fajne zdjęcia pojedynczych przedmiotów uzyskując przy tym ładny bokeh. Dlatego zamierzam kupić stałkę, bo polecił mi ją ktoś do tego typu fotek jako obiektyw uniwersalny.
PS wyżej. Nowy aparat to jednak nowy. Moi znajomi mają przykre doświadczenia z używanymi, dlatego mi odradzają. Skoro mam okazję kupić nowe D90 w kwocie używanego tutaj, wolę dopłacić te 500zł, raz się żyje.![]()
Ostatnio edytowane przez Lia ; 19-11-2010 o 16:24
50 jako uniwersalny obiektyw, na pełnej klatce - tak. Na DX już raczej nie. Ja bym raczej polecił coś w stylu 18-70, 18-105. To jest uniwersalne szkło.
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
A można tak bardziej łopatologicznie?Mam w planach zakup 18-105 za jakiś czas (najprawdopodobniej), ale na razie wystarczy mi jedno szkło. Stałka to moje marzenie od dwóch lat.
Jak dla mnie testowanie 50mm i 35mm jest poza zasięgiem, bo po prostu nie wiem jak obsługiwać nie dość, że aparat, to na dodatek dobrze sprawdzić jak leżą obydwa obiektywy. Chcę coś kupić na początek i potem ewentualnie wymieniać/kupować.
Ale i tak nie masz gwarancji na sprzet. Chyba ze bedziesz wysylac za granice ale to kolejne koszty i czas. Kupienie uzywanego aparatu z przebiegiem kilku tysiecy zdjec wcale nie jest ciezkie i nie ma sie czego obawiac. Zawsze mozesz kogos wziac ze soba zeby sprawdzil sprzet. d90 w USA kosztuje w okolicach 700USD, wiem bo tez mialem mozliwosc sciagnac aparat zza wielkiej wody. Jezeli sklepy oferuja ten aparat taniej to musi byc jakis walek. Wystarczy poczytac opinie o tych sklepach. Ja sie prawie tak nacialem. Kolejny minus importu to to ze prawdopodobnie dostraniesz aparat bez pudelka jesli znajomy Ci go przywiezie w bagazu podrecznym wiec przy ewentualniej odsprzedazy tez obnizy to wartosc. Natomiast kupujac uzywke czesto dostaniesz jakis gratis (karty pamieci, dodatkowa baterie)
Sciagnij sobie instrukcje w PDF przed kupnemja takz zrobilem i przeczytalem prawie cala zanim dostalem aparat w swoje lapy
![]()
Ostatnio edytowane przez login_87 ; 19-11-2010 o 16:38
To zapisz się do grupy Neptun bodajże, idź na spotkanie i pomacaj
Po prostu stałka, samo 50 na body jakim jest D60/80/90/50 jest bardzo wąska. Przez co niekiedy bardzo utrudnia zrobienie fajnych zdjęć. Jeśli nie będziesz robić samych portretów to złapiesz się szybko na myśleniu - kurde, przydałoby się trochę odejść - a za plecami masz ścianę. A tak to trybisz zoomem i szafa gra.
A gratisy dodawane USA do aparatu to szajs. I wiem co mówię, bo na Times Square próbowali mi wcisnąć 50/1.8 w cenie 500USD z super ściereczką co to zetrze każdy pyłek i dmuchawką i futeralikiem. Bleh. (Dodam, że wtedy to szkło stało po 120USD normalnie)
najprościej to kupić 18-55 kosztuje niewiele i wtedy zobaczy jaką stałkę jasną potrzebuje
D60 N18-200VR, N35 1.8, Helios 58 2.0, T90, MZ 48, SB 400
Prędzej aparat byłby dostarczony z Kanady - i ze sprawdzonego sklepu, bo to znajomy, który kupował już innym. No i nie bierze żadnej prowizji itp, robi to po znajomości. Co do gwarancji - kupując używany też jej nie mam.Nie zawsze tańsze oferty są podejrzane, czasami naprawdę są okazje. Znając życie przed świętami będą jakieś promocje, więc może uda się go kupić nieco taniej, kto wie.
Myślę, myślę nad tą 35mm i już nie wiem. ;o) Kusi mnie.
@up sporo osób odradzało mi kitowskie obiektywy. Proponowali kupić coś lepszego i konkretniejszego.
hehe mozna kupic uzywany z gwarancjaTo wcale nie problem.
poczytaj np o tym sklepie http://www.thundercameras.com/ potrafili miec d90 po 500USD
Skontaktuj się z nami