Close

Strona 23 z 51 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 504

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF Zobacz posta
    W takim razie "obydwaj"
    Raczej obydwoje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Raczej obydwoje.
    A jak to uzasadnisz?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Bliźniacy hetero - rozumiem, że różnopłciowi? Zbiór dwóch osób różnej płci określa się właśnie takim mianem (obydwoje). Obydwaj mogą być panowie.

Edit: A, sorry. Przejrzałem wcześniejszą stronę (od poprzedniej) i już wiem, o co chodzi. :P
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 31-10-2010 o 00:05

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Bliźniacy hetero - rozumiem, że różnopłciowi? Zbiór dwóch osób różnej płci określa się właśnie takim mianem (obydwoje). Obydwaj mogą być panowie.
    Jeśli, jak sam rzekłeś, "bliźniacy", to obaj są płci męskiej. Płci różnej to byłyby "bliźnięta". A płci żeńskiej - "bliźniaczki".
    Zaś tutaj mowa konkretnie, o ile mnie pamięć i słabawy wzrok nie mylą, o dwóch delikwentach nazywanych imionami Bartek i Mateusz.

(i po co ja się produkuję? )
    Krzysztof Paszkiewicz

Zbanowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    A można wiedzieć, po co to oglądasz, lulasku?

Po pierwsze bo chcę, bo takie moje prawo.
    Po drugie nie rozumiem co to znaczy to ostatnie słowo. Nie znam tego slangu. Z brzmienia nie brzmi pochlebnie, ale nie odpowiem w podobnym stylu bo po wielu latach na forum mam do Ciebie zbyt dużo szacunku. W roli jak powyżej widzę Ciebie po raz pierwszy, co jest czymś nowym dla mnie. Ale wciąż masz dużo u mnie kredytu i wiele razy byś musiał używać powyższych słów aby ten kredyt stracić.

Co do języka polskiego, to musicie kochani zrozumieć, że dla wielu emigrantów sprawy polskie nie są najważniejsze w ich życiu. Niektórzy rzeczywiście siedzą w polskim getcie przez całe życie i mówią tam wyłącznie po polsku, a asymiliacja w lokalnym społeczeństwie ich zupełnie nie obchodzi.
    Jest jednak bardzo dużo ludzi którzy mają większe ambicje. Kończą uczelnie, robią kariery. Dla nich wbijanie na siłę ich dzieciom w głowy różnych Dziadów i Rejtanów ma bardzo niski priorytet. Oni wolą aby ich dzieci odniosły prawdziwy sukces w społeczeństwie w jakim żyją. A za to niestety jest cena oderwania się od polskich korzeni. Albo jedno, albo drugie, moi kochani. Niestety nie da się i jednego i drugiego. Żyję za granicą ponad dwiadzieścia lat i jeszcze takiego przypadku nie spotkałem. Albo żyjesz w getcie, albo się asymilujesz.

A do Joanny mam najwyższy szacunek że całkowicie asymilując się w społeczeństwie amerykańskim, że mając niezależną karierę w amerykańskim show-biznesie, poczuwa się Polką i z własnej woli otwiera się na polską kulturę. I chce w niej działać i być jej częścią. Chylę przed nią głowę. I mam nadzieję że polskie społeczeństwo powita ją z gościną.
    Moje dzieci też się całkowicie zasymilowały w lokalnym społeczeństwie, skończyły lokalne uniwerstytety, ale ceną za to była utrata dużej części polskiego języka. Pociechą jest że po latach jak człowiek dojrzewa, to czuje w sobie własną niezależną wolę pobratania się z ojczyzną rodziców. I u moich dzieci też to następuję. Ale niestety po polsku nie mówią nawet w części tak dobrze jak Joanna.
    I boję się że jak pewnego dnia pojadą do ojczyzny rodziców z otwartym sercem, to powitają je drwiny z ich akcentu jakie tutaj się serwuje Joannie. I wtedy już się tak zrażą, poczują się tak zranione, że zerwą z Polską na zawsze. Ale to już nie będzie ich wina, ale w stu procentach wasza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eloi Zobacz posta
    Co do języka polskiego, to musicie kochani zrozumieć, że dla wielu emigrantów sprawy polskie nie są najważniejsze w ich życiu. Niektórzy rzeczywiście siedzą w polskim getcie przez całe życie i mówią tam wyłącznie po polsku, a asymiliacja w lokalnym społeczeństwie ich zupełnie nie obchodzi.
    znaczy moja rodzina jest wyjątkiem, w każdym przypadku którym napisałeś
    no i siedzą na obczyźnie trochu dłużej niż ty napisałeś
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eloi Zobacz posta
    Jest jednak bardzo dużo ludzi którzy mają większe ambicje. Kończą uczelnie, robią kariery. Dla nich wbijanie na siłę ich dzieciom w głowy różnych Dziadów i Rejtanów ma bardzo niski priorytet. Oni wolą aby ich dzieci odniosły prawdziwy sukces w społeczeństwie w jakim żyją. A za to niestety jest cena oderwania się od polskich korzeni. Albo jedno, albo drugie, moi kochani. Niestety nie da się i jednego i drugiego. Żyję za granicą ponad dwiadzieścia lat i jeszcze takiego przypadku nie spotkałem. Albo żyjesz w getcie, albo się asymilujesz.
    Nie wiem czy sobie uświadamiasz, ale kilka pokoleń polskich naukowców pracujących od dziesiątek lat za granicą śmieje Ci się w twarz.

Domyślnie

. A za to niestety jest cena oderwania się od polskich korzeni. Albo jedno, albo drugie, moi kochani.
    A ja uważam, że to nieprawda. Można łączyć życie codzienne z byciem polakiem. Mogę to udowodnić na przykładzie mojego brata. Wyjechał z kraju 13lat temu...Mieszka na drugim końcu świata. Polskiego nie zapomniał, przyjeżdża tu, czyta polskie książki. Jest po prostu polakiem. A dziecko zamierza uczyć 3 języków. Dwóch lokalnych, i polskiego. Bo znajomość języków jest przydatna zawsze. Na dodatek jest częścią tamtejszego społeczeństwa. Nie trzeba wybierać między jednym a drugim. Nauka języka ojczystego to bardzo ważna rzecz.Pomijając chęć powrotu dzieci do rodzinnego kraju, polski to dość trudny język, i jego dobra znajomość może być bardzo przydatna, ot, choćby w roli tłumacza.
    Także pomimo tego, że jesteś za granicą już długo, wychowałeś dzieci, nie zgadzam się z twoją opinią.

Zbanowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    Nie wiem czy sobie uświadamiasz, ale kilka pokoleń polskich naukowców pracujących od dziesiątek lat za granicą śmieje Ci się w twarz.
    Znam tych naukowców. I to sporo. I ich dzieci mówią po polsku z ciężkim akcentem. Lepiej lub gorzej, ale z ciężkim akcentem. Zwłaszcza te które się wychowały w całości za granicą.

Cytat Zamieszczone przez offthe
    A dziecko zamierza uczyć 3 języków. Dwóch lokalnych, i polskiego.
    Nie mówię o nauce języka polskiego. To oczywiste. W domu językiem jest język polski. Przynajmniej do czasu - najdłużej jak się da. Ja mówię o akcencie.
    Ale nawet jeśli chodzi o język polski w domu, to jest bardzo ciężko. Jest to z czasem walka z wiatrakami. Do wieku 5 lat rzeczywiście język polski jest dominujący. Ale potem dziecko idzie do szkoły i musi znaleźć własną adaptację z rówieśnikami. I rodzice mają wybór - albo język polski za wszelką cenę, nawet kosztem wyobcowania dziecka wśród lokalnych rówieśników, albo postawienie na dobro dziecka i jego pozycję w lokalnym społeczeństwie.
    Ale nawet samo dziecko podejmuje decyzję i nawet jeśli rodzice mówią do niego po polsku, ono odpowiada lokalnym. Z czasem staje się to normą. I nie ma siły aby to przezwyciężyć. I język polski wtedy dla dziecka staje się językiem biernym - ono go rozumie, potrafi się porozumieć, ale samo mówi z dużym akcentem i z wtrącaniem lokalnych słów.

Duże też ma znaczenie gdzie się mieszka. Jak ktoś mieszka w Chicago albo Nowym Yorku, to jest łatwiej na prowadzenie dwóch równoległych żyć. Jedno nastawione na adaptację od poniedziałku do piątku, drugie polskie w weekendy - polska szkółka niedzielna, polskie zespoły, parafia. Ale nawet wtedy w miarę dorastania dzieci zaczynają już wyraźnie odchodzić od polskości. W wieku dorosłym wracają, ale najgorszy jest okres nastoletni.
    Najgorzej jest jednak jak się mieszka w miejscu gdzie lokalna Polonia jest znikoma - wtedy pozostaje jedynie dom. I nawet przy dużej konsekwencji rodziców pewne procesy są po prostu nieuniknione.

Strona 23 z 51 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów