Szukaj
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniachâ W.B.Yeats
Na tego wielbłąda jestem szczególnie uczulony...resztę zostawiam ekonetowi
Często spotyka się taki kwiatek w telewizji...i pewnikiem stąd moje uczulenie. Bo takich dziennikarzy jak ekonet, którzy potrafią powiedzieć/napisać tekst bez błędu już niewielu zostało![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
znam takie osoby mówiące wręcz z teatralną dykcja po polsku, po prostu genialnie, aż mnie jako radiowca z piętnastoletną praktyka po prostu zazdrość, i znam takie, co po pięciu latach pobytu w USA ledwie mówić po polski.
Nie będę się starał teraz tego logicznie uzasadnić, ale pewne swoje teorie w tym temacie mam. A Krupa jest żałosna, niestety.
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 30-10-2010 o 23:29 Powód: pis.
Znam naszych rodaków za granicą, których dzieci w ogóle nie mówią po polsku. Nawet w domu z dzieciakami nie rozmawiają w ojczystym. Na pytanie, dlaczego dzieci nie uczą po polsku chociażby mówić, odpowiadają, że dzieci nie mają kolegów Polaków, w szkole sami tubylcy, więc polski nie będzie im do niczego potrzebny.
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 30-10-2010 o 23:28 Powód: pis. ("zagranicą")
A można wiedzieć, po co to oglądasz, lulasku?
Prawie dziesięć lat temu jadłem śniadanie w którymś z hoteli w Warszawie (Mariott?) i pól metra za mną, plecami do mnie siedział Andrzej Gołota. Mówił idealnie po polsku, chociaż gwarą knajacką, nie było cienia obcego akcentu. A w tym samym okresie można było zobaczyć w telewizorze wywiady z nim, w których biedaczysko zapominał co pół zdania polskich słów.
Podobnie, nie wiem, czy ktoś z Was zwrócił uwagę na niejakiego Piotra Kraśko (Kraśkę?) - gdy spikeruje w programach informacyjnych, polszczyznę ma bezbłędną, natomiast gdy się produkuje jako korespondent z obczyzny, wtedy gwałtownie dostaje obcego akcentu.![]()
Krzysztof Paszkiewicz
Skontaktuj się z nami