Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: AF w D90

Domyślnie

Dalbym tez komus wprawnemu zrobic kilka fot. Czasem jest tak, ze aparat nie do konca pozostaje nieruchomy podczas focenia. Sam widzialem kolesia, ktory przyniosl swoj do reklamacji, a kiedy sprawdzal go sprzedawca, to ani jedno nie bylo nietrafione. Inna sprawa, ze takie proby powinno sie jednak robic ze statywem, zeby wyeliminowac czynnik ludzki.

Domyślnie

Witam

w moim przypadku warunki testowe wyglądają mniej więcej tak:

- przedmiot ustawiony na białym tle, AF nie może próbować złapać ostrości gdzie indziej
    - aparat na statywie, czas naświetlania 1/200s, ogniskowa 18-70mm, przedmiot oświetlony 2x100W żarówkami (przed wyzwoleniem błysku)

żaden z punktów AF, nawet centralny nie ostrzy idealnie. Chyba serwis mnie nie minie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duder Zobacz posta
    Jak napisał velasqez te testy bywają bardzo mylące.Sam się mordowałem robiąc ich kilkadziesiąt i wyniki były bardzo różne,tzn.często prawidłowe,ale nie zawsze.Koniecznie trzeba pamiętać o zmianie punktu ostrzenia,pomiędzy kolejnymi próbami,o dobrym oświetleniu i o próbach na różnych odległościach i przysłonach.W D90 AF nie jest chyba superdokładny i wyniki często zależą od fotografowanego obiektu.Mnie np. bardzo duży rozrzut dawały zdjęcia tekstu z książki,gazety itp.Test bateryjek też powodował dziwne wyniki.Doszedłem do wniosku,że czujnik często łapie nie to co jest dokładnie w środku,ale to co jest obok lub nieco bliżej/dalej,jeśli te obiekty są bardzo blisko siebie.
    to chyba nie powinno być tak jak piszesz, nie po to wydaje grubą kase żeby mieć problem z ostrością na zdjęciu, Fokus powinien być tam gdzie ustawiamy i trzeba to zgłaszać, łazić do serwisu.

Ja wybieram się we czwartek

wczoraj jeszcze zrobiłem kilka zdjęć z paluszkami i na 10 zdjęć złapał tylko raz a 9 BF.
    Nikon D80/D90/D610 + N24-70 + N80-200 + SB-900
    Kilka moich fotek

Domyślnie

Kargulo wydaje mi się, że twoj aparat nie jest pod kątem 45 tylko okolo 30. Ja robiłem testy i też miałem BF pod mniejszymi kątami. Jak ustawiłem aparat tak jak należy wynik był zadowalający.

Domyślnie

ale to już nawet nie chodzi o te testy, ja to widzę na zdjęciach np 35-ką robiłem zdjęcie kwiatom z odległości 40 cm i nie ma AF tam gdzie powinien być , na żadnym
    Kilka moich fotek

Domyślnie

Nie wiem, jak ty te foty robisz. Na odleglosc nikt ci nie doradzi. Wrozkami nie jestesmy. Umow sie z kims niech przetestuje ci ten aparat.
    Po drugie - pole AF to pole, jak sugeruje nazwa, a nie punkt. Jest zawsze jakiej odchylenie. Po to masz wizjer, zeby ewentualnie skorygowac, ale tak, czy inaczej, niech ktos jeszcze ci go sprawdzi.

Domyślnie

A to faktycznie lipa.
    Ja zauważyłem na przykładzie własnie kwiatów/liści, że czasami nie złapie mi tego liścia na, którego caluje tylko przestrzeli na tył, ale to też zależy od kąta.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Nie wiem, jak ty te foty robisz. Na odleglosc nikt ci nie doradzi. Wrozkami nie jestesmy. Umow sie z kims niech przetestuje ci ten aparat.
    Po drugie - pole AF to pole, jak sugeruje nazwa, a nie punkt. Jest zawsze jakiej odchylenie. Po to masz wizjer, zeby ewentualnie skorygowac, ale tak, czy inaczej, niech ktos jeszcze ci go sprawdzi.

Popieram.
    Swojego czasu walczyłem z serwisem na temat AF jeszcze z D80. Pokazali mi sposób regulacji (elektronicznie) i tablicę do sprawdzania. Wygląda na to, że tam liczy się przede wszystkim właściwy kontrast, by ustawić dobrze AF. Tablica składa sie z kilku mniejszych tablic, umieszczonych w różnej odległości. Te mniejsze tabliczki składają się z czarnych prostokątów różnej wielkości, umieszczonych na białym tle, lub odwrotnie. Do regulacji AF służy odpowiedni program w komputerze (aparat podłączony do komputera).

Pzdr.

P.S.
    W tym czasie N50/1.4 był wzorcowym obiektywem do ustawiania AF.
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 06-09-2010 o 11:13 Powód: PS
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

ale chłopaki ja tego nie łaapie o jakich kątach wy mówicie jeżeli mam ochodę zrobić liścia pod kontem 30 stopni czy 90 to powinno Fokusować tam gdzie chcę , co?
    Kilka moich fotek

Domyślnie

wasilewk to może pomożesz mi go sprawdzić ?
    Kilka moich fotek

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów