Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: AF w D90

Domyślnie AF w D90

Po przeczytaniu postu "D90 - mechaniczna kalibracja AF" postanowiłem sprawdzić swojego D90 pod względem AF
    i oto wyniki

D90 + 35 1.8 Nikon
    ISO 200; f 1.8

D90 + 18-105 Nikon
    ISO 200; f 3,5

I teraz przydało by sie to jakoś naprawić, bo chyba ten BF jest zbyt duży, co? Jak myślicie?

Proszę o opinie i jakieś podpowiedzi.

Z góry dzieki.

Dać na postępu czy samemu to zrobić tak jak jest to opisane w wątku "D90 - mechaniczna kalibracja AF", a może już ktoś ma wprawę w Kalibracji AF to mi pomoże.?
    Nikon D80/D90/D610 + N24-70 + N80-200 + SB-900
    Kilka moich fotek

Domyślnie

Jeżeli aparat na gwarancji, to nic nie rób, tylko śmigaj na Postępu.
    Mój BF (zdecydowanie mniejszy niż u Ciebie i występował tylko z 16-85) został zlikwidowany od ręki (prawda, że prawie 2 m-ce musiałem się umawiać na ich wolny termin, ale jak już się umówiłem, to korekta autofocusa plus wymiana gum na puszce i gripie trwała niewiele ponad godzinę... w tym czasie odwiedziłem galerię Mokotów... Przy okazji, podziękowania dla pani Anny z serwisu Nikona
    N

Domyślnie

burz - co mam oddać na Postepu : puszkę + te dwa szkiełka?

Tak puszka na gwarancji jeszcze.
    Kilka moich fotek

Domyślnie

Przypuszczam, że tylko puszkę, ale najlepiej się skontaktuj i dopytaj: [email protected]
    N

Domyślnie

a aparat był na pewno pod kątem 45 stopni do karty? bo taki test łatwo spier****ć i dostać głupie wyniki
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

chyba 40 czy 50 stopni to tutaj nie ma aż takiej różnicy chyba?
    Kilka moich fotek

Domyślnie

W sumie to nie wiem...chyba najlepiej zrobić zdjęcie komuś/czemuś i popatrzeć czy jest na oczku, ustach etc. czy gdzieś bliżej/dalej
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Witam

Pozwolę sobie podłączyć się pod wątek.

Mój D90 już kilka dni po zakupie wydał mi się lekko podejrzany ale jakoś nigdy nie miałem czasu, żeby zgłębić problem. Podejrzenie to Back Focus. I tutaj mam pytanie do mądrzejszych ode mnie, jeśli w trybie Live View ostrość ustawiana jest perfekcyjnie, a w trybie, nazwijmy to tradycyjnym, ostrząc na ten sam element, punktem położonym identycznie jak w przypadku Live View, w tych samych warunkach, już tak perfekcyjnie nie jest to winowajcą na 100% jest...

a) obiektyw
    b) korpus

?

Pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Włocławek/Poznań

Domyślnie

Mi sie wydaje ze korpus w koncu w liveview dziala inny af niz "tradycyjnie" a skoro przy LV obiektyw ostrzy perfekcyjnie a normalnie nie chce to jest to wina korpusu ktory nei wyciaga wszystkiego z obiektywu - moze porob jeszcze kilka prób aby sie przekonac ze problem wystepuje - moze wtedy np LV mial latwiej lub cos ( ramka w innym miejscu niz pkty AF)
    A700, Sigma 100-300/4, MTO , troche CZJ
    Jednak (S)tara miłość nie rdzewieje

Domyślnie

Jak napisał velasqez te testy bywają bardzo mylące.Sam się mordowałem robiąc ich kilkadziesiąt i wyniki były bardzo różne,tzn.często prawidłowe,ale nie zawsze.Koniecznie trzeba pamiętać o zmianie punktu ostrzenia,pomiędzy kolejnymi próbami,o dobrym oświetleniu i o próbach na różnych odległościach i przysłonach.W D90 AF nie jest chyba superdokładny i wyniki często zależą od fotografowanego obiektu.Mnie np. bardzo duży rozrzut dawały zdjęcia tekstu z książki,gazety itp.Test bateryjek też powodował dziwne wyniki.Doszedłem do wniosku,że czujnik często łapie nie to co jest dokładnie w środku,ale to co jest obok lub nieco bliżej/dalej,jeśli te obiekty są bardzo blisko siebie.
    A new shit has come to light...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów