Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: AF w D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kargulo Zobacz posta
    wasilewk to może pomożesz mi go sprawdzić ?

A co ja mogę...
    Napisałem, że serwis inaczej sprawdza AF.
    Na Twoim miejscu ustawiłbym kąt ok. 45 stopni, ale przede wszystkim dodatkowo poustawiałbym bateryjki w różnej odległości na tę Twoją tablicę ostrości. Aparat będzie ostrzył na złapaną bateryjkę, a Ty odczytasz czy ostry tekst znajduje się po dnią czy gdzie indziej.
    Moje boje z AF i tak wiele nie dały, musiałem przywyknąć, że nie jest to rzecz doskonała, jakiej oczekiwałem. W tej chwili mam już D700 i z obiektywem N24-70 jest malina, ale i tak (głównie przez moją nieuwagę) zdarzy się, że ostrość nie zostanie właściwie ustawiona (wtedy nie ma czerwonego kwadracika w ogóle na zdjęciu). Ale idzie z tym żyć, bo to i tak sto razy lepiej i szybciej niż w Canonie, czy Pentaxie.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Ja po zakupie D90 od razu zauważyłem że AF nie jest dokładny. Czasami głupieje i zdaża mu sie przestrzelić jeżeli obiekt jest zbyt mały lub mało wyraźny/kontrastowy, niedoświetlony w stosunku do tła. Tak samo kąt lub odległość pomiędzy obiektem a tym co jest za nim przy złym świetle też mają wpływ.

Domyślnie

Kat faktycznie nie ma wiekszego znaczenia. Wazne, zeby trafic w AF w 'zero'. Ta karta do testowania ostrosci jest troche do bani, bo czujnik lapie ostrosc na jakims obszarze i nigdy nie masz pewnosci, gdzie dokladnie. Dlatego do testu dobrze miec cos takiego http://optyczne.pl/200.10-Test_obiek...Autofokus.html
    Zauwaz, ze ostrosc jest lapana na to 'sloneczko' po lewej. Ono jest ustawione prostopadle do obiektywu, a skala jest pod katem, zeby bylo widac rozklad GO. Celujac w to 'sloneczko' napewno celujesz w 'zero' na skali i przez to pomiar jest bardziej pewny.
    Jesli mozesz sie umowic z kolega na testy, zrob to. Potem zawsze mozna napic sie piwka.

Domyślnie

Ale skąd wziąć takie ustrojstwo?
    Kąt ma bardzo duże znaczenie,bo brzeg pola AF-u łapie sąsiednie linie na tej karcie-raz z przodu raz z tyłu,a wraz ze zmniejszaniem kąta odległości między liniami maleją.Tak jak pisze wasilewk trzeba się pogodzić z pewną niedoskonałością,oczywiście nie mówię o wyraźnych błędach.
    Ostatnio edytowane przez Duder ; 06-09-2010 o 15:23
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Teraz już w domu, więc zdjęcie tablicy testowej serwisu Nikona.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

ok oba moje szkiełka zostały sprawdzone na D300 i jest OK, czyli wina puszki.
    Boje się tego ale we czwartek będę witał sie z serwisem NIkona na postepu i zobaczymy co s tego wyniknie
    Nikon D80/D90/D610 + N24-70 + N80-200 + SB-900
    Kilka moich fotek

Domyślnie

Rozumie, ze wlasciciel d300 przestrzelal takze twojego nikosia.
    Pozostaje wyslac do NP.
    A tak z ciekawosci - jak spisuja sie pozostale szkla z tym nikonem? Bo widze, ze masz jeszcze inne.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Żychlin

Domyślnie

Niestety u siebie też zauważyłem,że autofocus nie trafia w punkt (testowałem z N50 1.8 jak i z N35 1..
    Aparat kupiłem w zestawie z Nikkorem 18-105 (duże pudło). Tak się składa, że jutro moja żona będzie w Warszawie i nie chciałbym jej kazać dźwigać tego wielkiego pudła. Czy jest konieczne dostarczenie kompletu, czy można donieść tylko samo body (bez oryginalnego opakowania) ?

Domyślnie

Jeśli nie trafia ze wszystkimi szkłami (w ten sam sposób-np.BF) to chyba nie ma potrzeby dostarczania obiektywów.Jeśli z każdym inaczej to może być wina szkieł,a nie puszki.Ale najlepiej zapytać w serwisie przez telefon.
    I oczywiście nie musisz dostarczać kompletu tylko dlatego,że kupiłeś taki zestaw,obiektyw mogłeś już np.sprzedać.
    Ostatnio edytowane przez Duder ; 07-09-2010 o 23:24
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Samo body do kalibracji wysyłaj i nie marudź kalibrują w ciągu tygodnia, kalibracja polega na wprowadzeniu korekty AFu do softu aparatu. Mój tez kalibrowany, po kalibracji nawet AF jakiś taki szywniejszy, pewniejszy.

Body bez akcesorii (paska, akumulatora tylko z deklem) Oryginalne pudełko, karta gwarancyjna polska jak i nie polska + czytelny paragon lub faktóra, najlepiej kopia paragonu lub faktury. I ślesz.....po tygodniu cieszysz się jak dziecko :P
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów