Teraz dobrze?
Szukaj
Teraz dobrze?
Looks goood!
Lutuj waszmość
czekam na rezultaty.
TymancjO /Tomasz Tomanek/
głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|"...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson
Tutaj każde rozwiązanie prowadzi do celu i istnieje możliwość wyboru według indywidualnych potrzeb i oczekiwań.
EDIT
Bardzo lubię takie "pomocnicze" pytania jakie właśnie zadałeś
Przecież można z płytki odbiornika wyprowadzić dwa gniazda mini jack ( w dwóch rozmiarach by uniknąć pomyłki) i podłączać poprzez nie wymiennie diodę IR, lub gniazdo PC
Wtedy decydując się na system z gniazdem w obudowie lampy, można jednocześnie używać lampy fabrycznej, czyli nie przystosowanej ( pożyczona, na gwarancji etc.).
W takim przypadku (użyciu zewnętrznej diody IR ) będzie potrzebna bateria o większej pojemności ( nie wiem ja długo wytrzyma 23AE 12V napędzająca diodę IR), ale można zrobić dopinany drugi zasobnik z bat. 9V
Na schemacie wyżej zanaczyłem miejsca gdzie można się wpiąć diodą IR (czerwony), a gdzie wyprowadzić przewód do lampy z wtyczką PC (niebieski).
Dzięki Marcin_gda, fajny pomysł
EDIT II
Albo jedno gniazdo mini USB i odpowiednio polutować wyjścia w wyprowadzeniach![]()
Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 16-05-2010 o 06:57
Proszę bardzo
Z drugiej strony, czy miniaturyzacja takiego urządzenia za wszelką cene jest konieczna (myślę o baterii)? Wszak będzie to urządzenie montowane na statywie, razem z parasolką... Może dojdzie pojemnik na baterie dla lampy...
Jeżeli będę sobie coś takiego robił, to niemal na pewno użyję baterii 9V, ze sprzęgiem optycznym. "rfCLS Device" będę przypinał rzepem do statywu.
p.s. trzymam kciuki za rozwój projektu.
Znalazłem gniazda i wtyki mini USB
http://www.allegro.pl/item1013215440...00pln_szt.html
http://www.allegro.pl/item1042182035...00pln_szt.html
Wystarczy wyprowadzić z płytki odpowiednie połączenie i już odbiornik jest "uniwersalny".
Kwestia zastosowania baterii 9V w odbiorniku, to dobranie odpowiedniego pudełka. Powinno ono mieć minimalne wymiary wenętrzne 95mm x 30mm x 30mm. Gdyby ktoś takie namierzył, będę wdzięczny za info![]()
Jak się okazuje, że jak się chce to można, a forumowicz potrafi! Ciekawe czemu żółte N, tych paru elementów za grosze nie raczyło upchnąć w swych zabawkach, lub jak dodatkowy osprzęt, czesząc nie małą koasiorę, przy okazji.
Ale pewnie mają inne priorytety (doprowadzania do wściekłości rodzimych userów).
Chętnie wejdę w posiadanie tego wynalazku. W końcu będę mógł upchnąć sabinę w softboxa, czy oktę i nie martwić się o komunikację.
pozdrawiam Krzysiaczek
Swoja drogą to kilka firm produkujących alternatywne wyzwalacze dla obu systemów będzie bardzo niezadowolona z powstania tego wątku![]()
Jest SB800 i różniąca się wodtryskami, a funkcjonalnie gorsza SB900. Więc osobiście nie widzę problemu by obok SU800 było SU900.Ale masz pewnie rację, księgowy tylko tabele w exelu widzi i tylko to go interesuje.
Dali ciała to niech się nie pultają. Mieli dosyć czasu, a i pewnie o wiele większe wszelkie możliwości, jednak ich gadżety ciągle działają, tak se.
Ostatnio edytowane przez szymony ; 17-05-2010 o 11:49
pozdrawiam Krzysiaczek