Close

Strona 31 z 51 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Domyślnie

a czy moglbys przetestowac z czasami powyzej 1/2000? albo generalnie tryb FP?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    i takim dokładaniu do lampy

Ja bym zrobił antenkę w górę, wydaje mi się, że w takim ułożeniu łatwiej ją uszkodzić albo zahaczyć
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Takie rozmieszczenie nie wyda z RRQ2, który ma powierzchnię niewiele mniejszą niż czoło baterii 9V (widać to dość dobrze na zdjęciu pojemnika, które zamieściłem wyżej).
    Widzę, że sugerowałeś się wielkością odbiornika z Phottix'a
    Druga rzecz, to tak duża bateria w odbiorniku jest potrzebna jedynie w przypadku zasilania diody IR, jeśli połączymy moduł z lampą za pomocą wtyku PC bateria może mieć znacznie mniejszą pojemność (pobór odbiornika RRQ2 5V/5mA ).
    Stosowanie anteny wewnętrznej w odbiorniku nie jest chyba dobrym rozwiązaniem, gdyż mocno podniesie jego czułość ( po co łapać jakiś radiomodem z 10km ?).
    Tutaj obstawiam antenę wewnętrzną SMD 3-5zł /sztuka i jakieś 2mm x 4mm x 30mm na przykład TCA 14AR-868

EDIT

I jeszcze kilka zdjęć poglądowych:

Antena wewnętrzna

Nadajnik RT8 w obudowie Phottix'a

I jeszcze raz obudowa nadajnika z nie ukończona stopką na sanki body

Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 14-05-2010 o 16:05

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Tutaj sa fajne i tanie anteny na 868MHz http://www.alfatronic.pl/index.php?k...cesoria-anteny
    Dłuższa ma 3dBi (10cm) i 2dBi (5cm). Ta krótsza 2dBi powinna z RT8 mieć wydmuch na kilkaset metrów (pewnie dużo więcej, ale nie chce mi się liczyć, bo i tak co innego będzie na papierze, a co innego w terenie).
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 14-05-2010 o 16:26

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Chyba chodzi Ci o montowanie do body?
    nie. Chodzi mi o takie pudełko z gwintem na dole, do przykręcenia np. do statywu. Na górze sanki do przyczepienia lampy i taki wystający dynks z LEDem, który przylega do odbiornika lampy.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    nie. Chodzi mi o takie pudełko z gwintem na dole, do przykręcenia np. do statywu. Na górze sanki do przyczepienia lampy i taki wystający dynks z LEDem, który przylega do odbiornika lampy.
    Acha! Już kumam Chodzi o montowanie lampy na pudełku z odbiornikiem.
    Też tak kombinowałem na przykładzie.

Na górze pudełka sanki do lampy, a na dole gwint do statywu.
    Tyle że górna część pudełka jest otwierana i problem w tym, że jeśli się sama otworzy to lampa zaliczy glebę
    Dlatego trzeba by zrobić coś podobnego jak w Phottix. Ale to tylko przy zastosowaniu diody IR; ja robię połączenie z lampą za pomocą gniazda PC, więc pudełko może sobie dyndać na kabelku jak wyzwalacze przy lampach studyjnych (całość jest bardzo lekka, o ile zastosuje się baterię 23E (12V), a nie 6LR61 (9V) ).

Domyślnie

Tyle że górna część pudełka jest otwierana i problem w tym, że jeśli się sama otworzy to lampa zaliczy glebę
    mam pudełko skręcane góra-dół na środku, nie ma możliwości, że się rozpadnie. Przy Twoim rozwiązaniu potrzebny jest jeszcze jakiś stojak do lampy, przy moim masz dwa w jednym. No i jeszcze trzeba mieć gniazdo PC w lampie. Dla znających się, to nie problem, ale dla totalnego lajkonika może być przeszkodą.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    mam pudełko skręcane góra-dół na środku, nie ma możliwości, że się rozpadnie. Przy Twoim rozwiązaniu potrzebny jest jeszcze jakiś stojak do lampy, przy moim masz dwa w jednym. No i jeszcze trzeba mieć gniazdo PC w lampie. Dla znających się, to nie problem, ale dla totalnego lajkonika może być przeszkodą.
    To dobre rozwiązanie, pod warunkiem że śruba nie wypadnie na środku płytki odbiornika

Domyślnie

To dobre rozwiązanie, pod warunkiem że śruba nie wypadnie na środku płytki odbiornika
    zawsze można ją wykorzystać do strojenia anteny

Smile

Okey

Primo:

Pies sobie radzi. będzie dobrze!

Secundo:

Działa z 1/8000s

Realny zasięg "as it is" tak do 15m.

Poniżej testowe kadry:
    Tryb slave - manul , lampa zdalna SB600 wyzwala SB800 na sankach d700. Exify w plikach.

Zawsze ta sama kolejność - błysk bez transmitera, drugie z transmiterem.

1/500s

1/1000s

1/4000s

1/8000s

Teraz analogicznie jak poprzednio tylko zdalna w TTL.

1/8000s

I jeszcze 1/500s lampa z boku w drugim pokoju
    analogicznie wyzwalanie błyskiem

i rtCLS

Dobra, tyle testowania.
    It's Jake Danniels Time

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Strona 31 z 51 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni