Close

Strona 21 z 51 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Domyślnie

arturs, tak, działa to przez stopkę z lampami obsługującymi TTL, jest już takie urządzenie i zwie się Radiopopper.
    Starymi lampami typu vivitar 283 też można tak sterować, ale już chyba nie przez stopkę.

ciekawy artykuł: http://www.lightingrumours.com/remot...ur-flashes-253

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    Witam,
    No to po co Ci następny Phottix, który się do tego nie nadaje, skoro jednego już masz> Teraz to ja nic nie rozumiem .
    Bo zakładałem, że ktoś zorientowany w elektronice szybciej przeanalizuję gotowy schemat urządzenia niż płytkę Phottix'a z układami z któtych zdrapano oznaczenia

No przecież już Ci pisałem kilkanaście ( kilkadziesiąt ) postów wyzej : każdy impuls na wejściu kodera ( no, przynajmniej dłuższy niż jakiś tam minimalny ) jest zamieniany na ciąg impulsów, z których każdy jest dłuższy niż ten wejściowy. Czy ktokolwiek poza mną w tym wątku to rozumie ( jak działają takie kodery - dekodery ) ???? Art Erie, wystarczy obejrzeć flowchart dl HT12E i wykresy ze stron 6 i 7 PDF-a :

http://www.ipic.co.jp/Pdffiles/ht12e.pdf

Pozdrawiam, QuadMan
    Teraz wiem o co chodzi, przynajmniej 5/10 orientuje się
    Ale nie wyjaśnia mi to kilku rzeczy:
    Czy sygnał koder/dekoder jest dłuższy od przerw pomiędzy sygnałami CLS?
    Dlaczego sygnał jaki otrzymujemy na wyjściu U1 Phottixa nie jest symetryczny, a jego prawe zbocze jest tak mocno rozciągnięte ? Wynika to z czasu trwania sygnału przekazywanego pomiędzy koder/dekoder?

Jeszcze zaraz coś sprawdzę

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Test1
    W moim urządzeniu nadawczym IR próbowałem wysterować bazę tranzystora sygnałem RXD, bezpośrednio z odbiornika RF w Phottix'sie (czyli tym , który idzie do U1 ).
    Niestety sygnał jest chyba zbyt słaby, gdyż nie mam żadnego zapisu ani czasu trwania, ani przebiegu impulsów

Test 2

tym razem bazę wysterowałem wyjściem tranzystora Q1 – przebieg z wolno opadającym prawym zboczem sygnału jest wszystkim znany, więc nie będę go wklejał ponownie

Test 3

baza wysterowana bezpośrednio z U1 w miejscu montowania R2 – brak sygnału (sygnał zbyt słaby)

Hmm. Ciężkie jest życie bez oscyloskopu

Ale skoro problemem jest zbyt duża ilość impulsów wymieniana i przekazywana pomiędzy koderem i dekoderem, może należy zrezygnować z tych elementów

(Układ rozrysowany przez tymancjo)

[...]
    Sama radiówka to raptem SAW1, Q2 i kilka elementów towarzyszących. Zastosowano tu najprymitywniejszą z możliwych modulację : ASK - jest sygnał - wysyłamy umowną "1' logiczną, nie ma sygnału - wysyłane jest "0" logiczne.

Istotne jest to, że integralną częścią nadajnika jest koder zbudowany na U1. Działa to tak, że jeśli nastąpi zwarcie styków, to koder wygeneruje słowo kilku - kilkunastobitowe i nadajnik to wyśle, inaczej mówiąc każde zwarcie styków to wygenerowanie ( stałego, zmienianego jedynie mikroswitchami SW4 ) ciągu impulsów przez nadajnik. WSZYSTKO !

Taka zasada działania powoduje wydłużenie czasu wysłania informacji o zwarciu styków, no bo jedna zmiana stanu z 0 na 1 to kilka - kilkanaście impulsów.
    To też jest podstawowym powodem, dla którego wszelkiej maści Phottix-y itp. rzadko umożliwiają osiągnięcie czasów otwarcia migawki poniże 1/200s.

Teraz odbiornik:

Po drugiej stronie płytki znajduje się część RF odbiornika, układ U1 to dekoder - działa odwrotnie do kodera w nadajniku: czyli ciąg impulsów z nadajnika, odebranych przez odbiornik zamienia na stan "zwarcia" tego transoptora.
    Znów ten sam problem cały ten proces odebrania i zdekodowania ciągu impulsów trwa i trwa i trwa...[...]

[...]Najbardziej oczywistym sposobem na rozwiązanie tego problemu jest wywalenie kodera / dekodera. W nadajniku można to dość prosto zrobić, wystarczy odpiąć układ U1 od wejścia modulacyjnego RF tego nadajnika, [...]
    [...]O wiele gorzej wygląda sprawa z odbiornikiem : na wyjściu z części RF ( podejrzewam, że to 2 pin od prawej z tych 4, na których przylutowany jest odbiornik ) bez sygnału z nadajnika na pewno występują szumy, które wysterują diodę nadawczą IR i będzie "po ptokach". To są niestety bardzo proste odbiorniki ( zwykle superreakcyjne ) i one bez sygnału szumią jak cholera.[...]
    „Nadejszła” chyba chwila, by sprawdzić co tak szumi w radiu i czy da się jakoś te szumy odfiltrować bez sięgania po zaprogramowane „pułapki” (mikroprocesory) ? Jeśli sygnał będzie miał wyższą amplitudę od szumu to chyba tak...

Domyślnie

Witam,

No to po co Ci następny Phottix, który się do tego nie nadaje, skoro jednego już masz> Teraz to ja nic nie rozumiem .

No przecież już Ci pisałem kilkanaście ( kilkadziesiąt ) postów wyzej : każdy impuls na wejściu kodera ( no, przynajmniej dłuższy niż jakiś tam minimalny ) jest zamieniany na ciąg impulsów, z których każdy jest dłuższy niż ten wejściowy. Czy ktokolwiek poza mną w tym wątku to rozumie ( jak działają takie kodery - dekodery ) ???? Art Erie, wystarczy obejrzeć flowchart dl HT12E i wykresy ze stron 6 i 7 PDF-a :

http://www.ipic.co.jp/Pdffiles/ht12e.pdf

Pozdrawiam, QuadMan
    Hej,

Zapewniam, że rozumiem jak to działa, nie oszukujmy się to nie jest "rocket science" jak mawiają amerykanie.
    Tylko, że fakt iż jeden impuls jest kodowany na szeregowe słowo wcale z natury rzeczy nie dyskredytuje takiej metody. To wprowadza pewne opóźnienie związane z długością słowa i czasem na przesłanie każdego z bitów tego słowa. Pytanie tylko, czy to opóźnienie jest na tyle długie że nie "rozwałkuje" nam ramkę CLS czy nie. Inaczej - czy czas przesłania jednego impulsu jest krótszy niż najmniejszy czas pomiędzy sygnałami CLS.

Ja na prawdę bawię się tym z hobbystyczną przyjemnością, taka inżynierska ciekawość i chyba trochę przekora

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    [...]To wprowadza pewne opóźnienie związane z długością słowa i czasem na przesłanie każdego z bitów tego słowa. Pytanie tylko, czy to opóźnienie jest na tyle długie że nie "rozwałkuje" nam ramkę CLS czy nie. Inaczej - czy czas przesłania jednego impulsu jest krótszy niż najmniejszy czas pomiędzy sygnałami CLS.[...]
    Tego nie udało nam się ustalić, więc zakładam że tak jest w rzeczywistości.
    Na płytce odbiornika wylutowałem R2 i połączyłem RXD (drugi górny pin) odbiornika RF bezpośrednio do Q1.
    Brak sygnału, przynajmniej na mojej „aparaturze”.

I jeszcze opis połączeń U1 na płytce odbiornika licząc od góry, od lewej:
    1.wolny
    2.do przełącznika kanałów
    3.jw. do przełącznika kanałów
    4.do kondensatora C1
    5.wolny
    6.wolny
    7.wolny

doł, licząc od lewej:

1.wolny
    2.wolny
    3.do odbiornika RF (pin RXD)
    4.wolny
    5.do rezystora R1
    6.do rezystora R2
    7.wolny

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Przelutowałem wszystkie wolne piny scalaka U1, łącząc je po kolei z tranzystorem Q1. Nigdzie nie było żadnego sygnału wyjściowego. Na koniec połączyłem tranzystor Q1 z nóżka wyprowadzoną do R2 (czyli tak jak w oryginale) - płytka odbiornika jest w dalszym ciągu sprawna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Przelutowałem wszystkie wolne piny scalaka U1, łącząc je po kolei z tranzystorem Q1. Nigdzie nie było żadnego sygnału wyjściowego. Na koniec połączyłem tranzystor Q1 z nóżka wyprowadzoną do R2 (czyli tak jak w oryginale) - płytka odbiornika jest w dalszym ciągu sprawna.
    Metoda zaiste godna odkrywcy-amatora.
    Jak jeszcze podłączysz tam 230V i nadal to będzie działało, to będę pod wrażeniem.
    Jacek

Domyślnie

cudów nie ma wyjście musi być na idącej do R2.
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Jak jeszcze podłączysz tam 230V i nadal to będzie działało, to będę pod wrażeniem.
    nie pomagasz? to nie przeszkadzaj chlopakom ja tam trzymam za nich kciuki
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

Nie widzisz bezsensowności takich działań?
    Nawet odkrywca-amator powinien choć trochę pomyśleć zanim coś zrobi.
    Mówią, że najlepiej połączyć wszystko ze wszystkim i włączyć zasilanie.
    Jacek

Strona 21 z 51 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów