Witam ponownie.
Hmm... wygląda, że jesteśmy w d...e ( w lesie znaczy się).
ale Tymancjo testował odbiornik RR6 :
http://sensu.pl/download/rr6.pdf
A to jest Telecontrolli niestety. Panowie, problem jest o wiele poważniejszy. A właściwie to dwa problemy na raz :
1. Sprawa to szumy, jakie generują odbiorniki. Później te szumy są zamieniane na impulsy przez komparator na wyjściu odboirnika i mamy "fałszywe" impulsy. Niestety, nie jest tak, że mikrokontroler w lampie jest w stanie zawsze
je odfiltrować. Często jest tak, że te impulsy pasują do zainicjowania sekwencji CLS i lampa przez jakiś czas nie odpowiada nawet na poprawną sekwencję. Zresztą, nawet gdyby tak nie było, to takie impulsy generowane przez diodę IR to strata energii i nieuchronne błyskawiczne rozładowanie baterii w nadajniku. Walka z tym problemem w tak prostym systemie może polegać jedynie na podniesieniu progu przełączania komparatora - dlatego między innnymi pytałem Tomka o typ tego scalaka w odbiorniku RR6. Dodatkowo ,można próbować ograniczyć szumy odbiornika, co w praktyce oznaczałoby ograniczenie pasma demodulatora, ale jest to niestety w sprzeczności z punktem 2.
2. Sprawa to coś, co nasywa się "Max data rate" , czyli maksymalna dopuszczalna szybkość binarna transmisji dla danego łącza. Dla odbornika RR6, który zastosował Tomek, wynosi ona zaledwie 2KHz ( dane z PDF-a powyżej )- czyli w przeliczeniu zaledwie 4kbps. Oznacza to ni mniej ni więcej tylko tyle, że odbiornik nie jest w stanie poprawnie odebrać impulsów krótszych niż ok 1/4000 = 0.25ms = 250us. To conajmniej 4 razy za wolno.
I tu właśnie odbiornik jest wąskim gardłem - proste nadajniki ASK mają Max data rate na poziomie 20kbps, co w zupełności wystarczy. W uproszczeniu, maksymalna szybkość binarna odbiornika ASK ( a w sumie to każdego ) zależy głównie od szerokości pasma toru RF - selektywności - im lepsza selektywność, tym mniejsza szybkość binarna. Tutaj paradoksalnie, prosty odbiornik superreakcyjny będzie najlepszy. Drugim czynnikiem, mającym wpływ na Max data rate jest szerokość pasma demodulatora, za którą odpowiadają filtry na wyjściu tegoż.
Z powodu punktu 2, wszystkie wysokoczułe odbiorniki supreheterodynowe bez modyfikacji , jak np na TDA5610, TdA5600, czy MAX1473 odpadają. Paradoksalnie, takie "Phottixopodobne" , czy zmodyfikowany RR6, budzą największe nadzieje. Art Erie wspomniał wcześniej o czymś w rodzaju squelsha z CB, ale takie rozwiązanie niestety też odpada, ze względu na masakrycznie długi czas opóźnienia.
Typowe odbiorniki FSK też niestety szumią jak diabli bez sygnału na wejściu. Dlatego w praktycznych realizacjach, przed właściwą transmisją wysyła się np zero logiczne, które trwa znacznie dłużej niż poszczególne bity transmisji, aby się pozbyć szumu przed właściwym sygnałem.
W sumie, to i tak byłem w szoku, że rozwiązanie z Phottixem, jakie zaproponował Tomek, w ogóle działa. Też go zrobiłem, stosując swój odbiornik podczerwieni i zupełnie inny stopień wyjściowy do diody nadawczej. Jakoś to działa, ale ja w domu mam masę różnych "wynalazków" pracujących na 433MHz ( jakieś termometry, czujki alarmu itp. ), więc w sumie też bez rewelacji. Zdarza się, że lampy się nie wyzwolą itd. Wczoraj zastosowałem odbiornik RX+4MM5 ( tym razem Aurel na MAX1473 ) i po przerobieniu filtra w demodulatorze ( zmiana częstotliwosci granicznej FDP z 5 na 15KHz ) działa podobnie do Phottixa, jest znacznie czulszy, ale niestety pojawiają się szpilki na wyjściu, co czyni całą transmisję bardzo zawodną. Może dobiorę się do komparatora na wyjściu FDP - tam jest to trochę bardziej skomplikowane ( data slicer z komparatorem ), zobaczymy.... Aha, bez przeróbki FDP w tym moim odbiorniku, to w ogóle d..a, impulsy są tak zdegradowane, że w ogóle nie ma szans na jakikolwiek CLS
Pomału zaczynam wracać do swej pierwotnej koncepcji ( ileś tam stron wcześniej już o tym pisałem ) :
Mam radyjka, które są dużo sprytniejsze niż to co my tu próbujemy zrobić, umożliwiają osiągnięcie szybkości transmisji na poziomie 115kbps, co spokojnie wystarczy, ale niestety ich konfiguracja to kilkanaście stron, do tego zamiana CLS-a na "normalną" transmisję, a i tak jest jeden problem, który może całą tą koncepcję uczynić nierealizowalną. Niestety to masa roboty, być może daremnej, a z czasem u mnie też krucho...
Pozdrawiam, QuadMan
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami