Close

Strona 30 z 51 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Dodatkowy koszt drugiego kanału, to 12-22zł /nadajnik lub odbiornik
    OK, ale do tego dochodzi przełączanie zasilania i obciążenia. Może nie zwiększy to znacząco kosztów, ale gabaryty już tak. Do tego kwestia zakłóceń wprowadzanych przez przełączniki. Tanie i małe są marne, a dobre są droższe i większe.
    Jeżeli wykorzystasz dwa nadajniki na zdecydowanie różne częstotliwości, to dochodzi jeszcze kwestia anteny. A dla nadajnika nie jest to sprawa obojętna. W zasadzie długość anteny powinna być dobrana do długości fali
    Ostatnio edytowane przez miron19j ; 14-05-2010 o 13:30

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    OK, ale do tego dochodzi przełączanie zasilania i obciążenia. Może nie zwiększy to znacząco kosztów, ale gabaryty już tak. Do tego kwestia zakłóceń wprowadzanych przez przełączniki. Tanie i małe są marne, a dobre są droższe i większe.
    Jeżeli wykorzystasz dwa nadajniki na zdecydowanie różne częstotliwości, to dochodzi jeszcze kwestia anteny. A dla nadajnika nie jest to sprawa obojętna. W zasadzie długość anteny powinna być dobrana do długości fali
    Jeśli przełącznik będzie tylko podawał zasilanie to nie jest to żaden problem, ani koszt.
    Gabarytowo nie ma tragedii o ile nie będziemy tego montować wewnątrz lampy błyskowej. Płytka odbiornika Telecontrolli, którą zamówiłem ma wymiary 35x11 mm, przy czym jest to kilka razy więcej niż w przypadku modułu zastosowanego w Phottix'ach.
    Zależy co będzie więc prirytetem; gabaryty, czy jakość. Zresztą i tak najwięcej miejsca zajmą baterie
    Co do anten, to tą w odbiorniku można generalnie pominąć w sensie zastosować antenę wewnętrzna na 868MHz.
    Przy 433MHz da radę; w przypadku nadajnika anetna jest bardziej istotna i tu musimy się zaopatrzyć w dwie anteny prętowe ( lub helikalne) z gniazdem RP-SMA. Tu jednak też nie widzę problemu, gdyż przy 836MHz długość fali to 36cm, 1/4 lambda to jakieś 10cm razem z obudową i złączem - więc mniej niż długopis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Jeśli przełącznik będzie tylko podawał zasilanie to nie jest to żaden problem, ani koszt.
    Gabarytowo nie ma tragedii o ile nie będziemy tego montować wewnątrz lampy błyskowej. Płytka odbiornika Telecontrolli, którą zamówiłem ma wymiary 35x11 mm, przy czym jest to kilka razy więcej niż w przypadku modułu zastosowanego w Phottix'ach.
    Zależy co będzie więc prirytetem; gabaryty, czy jakość. Zresztą i tak najwięcej miejsca zajmą baterie
    Co do anten, to tą w odbiorniku można generalnie pominąć w sensie zastosować antenę wewnętrzna na 868MHz.
    Przy 433MHz da radę; w przypadku nadajnika anetna jest bardziej istotna i tu musimy się zaopatrzyć w dwie anteny prętowe ( lub helikalne) z gniazdem RP-SMA. Tu jednak też nie widzę problemu, gdyż przy 836MHz długość fali to 36cm, 1/4 lambda to jakieś 10cm razem z obudową i złączem - więc mniej niż długopis
    oczywiście masz rację. Tylko wtedy to już nie będzie małe, proste i tanie.
    Dojdzie przełącznik, gniazdo antenowe. W pewnym momencie okaże się, że całe ustrojstwo jest większe niż jakiś Phottix. Odpadnie możliwość montowania wewnątrz lampy, a to, moim zdaniem, bardzo atrakcyjny argument.
    Ale przecież każdy może sobie zrobić taką wersję, jaka mu będzie odpowiadała. Tam, gdzie będę wykorzystywał swoje, nie ma nikogo innego z Nikonem. Dlatego zrobię sobie wersję najprostszą, jednak chyba na 836.

Exclamation

To ja korzystając poobiedniej kawy napiszę jak to widzę.

Co do wzajemnego zakłócania się, to rozwiązaniem są kanału ustawiane w CLS i nie uważam żeby było to niekomfortowe rozwiązanie. Tak samo wygląda sytuacja teraz gdy błyska obok siebie kilku foto w CLS - też musza przestawić sobie kanały.

Wg mnie nie ma też za bardzo sensu dublować tory radiowe na dwie częstotliwości.
    Na początek trzeba rozwiązać kilka innych kwestii.

1) Odbieranie sygnału z lampy - problem nasycania się fotodiody, czy ją przykrywać jakimś filtrem, czy może przetestować koncepcję indukcyjnego wykrywania błysku

2) Zasilanie dla nadajnika i odbiornika. Nadajnik teraz pracuje na 12V, ale ta bateria jest dość nieszczęśliwa bo drogawa i nie popularna. Myślę o baterii 9V,jest foremna i miła w montażu i nie zabiera wiele miejsca, tylko że znowuż nie ma za bardzo takich akumulatorów więc jest nieekonomiczna.
    Zasilanie odbiornika, tutaj na teraz są 4xAA, minusem jest gabaryt dość duży.

3) Myślę, że trzeba popracować nad dobrymi antenami żeby maksymalizować skuteczność tej transmisji, myślałem o czymś takim http://sensu.pl/?go=product_coll&id=73&cat_id=60 ale za tym idą koszty, 2 anteny 2 gniazda SMA (http://sensu.pl/?go=product&id=386&cat_id=105) trzeba będzie to ładnie opracować w formie druku (płytki) żeby nie ograniczać skuteczności nadajnika i odbiornika.

4) Obudowy i mocowanie. Ja myślę nad wersją bez inwazyjną dla lamp. Stad konieczność jakiegoś się przypinania do lamp (SB800/900/600 wbudowane) a każda z nich jest nieco inna.

To takie moje przemyślenia, na teraz.

Oczywiście to są już szczegółowe kwestie techniczne i nie są one jakimś wielkim problemem, raczej trzeba to jakoś sensownie rozwiązać. Jako, że na co dzień projektuje różne urządzenia w 3D, to pokombinuje może trochę z ideami obudów, ale najpierw muszę mieć moduły radiowe dostarczone, żeby je przemierzyć (w sensie gabarytów).

I jeszcze mam taki pomysł, żeby wyniki tej zabawy i powstałe w ten sposób plany urządzeń opublikować na zasadach licencji GNU lub jakiejś innej pochodnej, atak aby mieć pewność, że będzie "pro publico bono".

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Domyślnie

Nono, jestem bardzo zainteresowany takim wynalazkiem, wielkie gratulacje dla Was. Jednak przetestujcie różne możliwości, TTL, A, czasy do 1/8000 itp. żeby potem nie było niespodzianek
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    4) Obudowy i mocowanie. Ja myślę nad wersją bez inwazyjną dla lamp. Stad konieczność jakiegoś się przypinania do lamp (SB800/900/600 wbudowane) a każda z nich jest nieco inna.
    a może jako podstawka do lampy? Taka z sankami bez styków. A LED na jakimś wysięgniku? Gripy Delty do D50 miały takie nadajniki, wysuwane z obudowy.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

oczywiście masz rację. Tylko wtedy to już nie będzie małe, proste i tanie.
    Dojdzie przełącznik, gniazdo antenowe. W pewnym momencie okaże się, że całe ustrojstwo jest większe niż jakiś Phottix. Odpadnie możliwość montowania wewnątrz lampy, a to, moim zdaniem, bardzo atrakcyjny argument.
    Ale przecież każdy może sobie zrobić taką wersję, jaka mu będzie odpowiadała. Tam, gdzie będę wykorzystywał swoje, nie ma nikogo innego z Nikonem. Dlatego zrobię sobie wersję najprostszą, jednak chyba na 836.
    Dlatego kilka postów wcześniej napisałem, że powstanie wiele różnych wersji wykorzystujących jedno rozwiązanie.

To ja korzystając poobiedniej kawy napiszę jak to widzę.

Co do wzajemnego zakłócania się, to rozwiązaniem są kanału ustawiane w CLS i nie uważam żeby było to niekomfortowe rozwiązanie. Tak samo wygląda sytuacja teraz gdy błyska obok siebie kilku foto w CLS - też musza przestawić sobie kanały.

Wg mnie nie ma też za bardzo sensu dublować tory radiowe na dwie częstotliwości.
    Jak wyżej, w każdym razie istnieje taka możliwość.

1) Odbieranie sygnału z lampy - problem nasycania się fotodiody, czy ją przykrywać jakimś filtrem, czy może przetestować koncepcję indukcyjnego wykrywania błysku

2) Zasilanie dla nadajnika i odbiornika. Nadajnik teraz pracuje na 12V, ale ta bateria jest dość nieszczęśliwa bo drogawa i nie popularna. Myślę o baterii 9V,jest foremna i miła w montażu i nie zabiera wiele miejsca, tylko że znowuż nie ma za bardzo takich akumulatorów więc jest nieekonomiczna.
    Zasilanie odbiornika, tutaj na teraz są 4xAA, minusem jest gabaryt dość duży.

3) Myślę, że trzeba popracować nad dobrymi antenami żeby maksymalizować skuteczność tej transmisji, myślałem o czymś takim http://sensu.pl/?go=product_coll&id=73&cat_id=60 ale za tym idą koszty, 2 anteny 2 gniazda SMA (http://sensu.pl/?go=product&id=386&cat_id=105) trzeba będzie to ładnie opracować w formie druku (płytki) żeby nie ograniczać skuteczności nadajnika i odbiornika.

Ad1. Moim zdaniem wystarczy osłonic diodę minimalizując dostęp światła, powinno wystarczyć (oczywiście ilość światła jaka ma padać na fotoelement trzeba dobrac eksperymentalnie).

Ad2. Osobiście pozostaję przy baterii 23AE 12V ( dostępna na każdej stacji benzynowej ).
    Do 9V kupiłem już nawet koszyki, ale jest duża i nieporęczna, pojemniki wykorzystam jako obudowy całego układu z baterią.

Ad3. Antena nadawcza jest bardzo ważna, warto zapłacić 40zł za dobrą antenę.

Ad4. Miałem ochotę na wbudowanie układu do wnętrza lampy, ale nie wiem czy Telekontrolli się tam zmieści, inne moduły są mniejsze więc wybór pomiędzy wielkością i jakością jest
    Myślę, że zakończy się to na połączeniu odbiornika do lampy za pomocą gniazda PC, oczywiście są trzy opcje do wyboru. Jeśli chcemy mieć uniwersalne połączenie do lampy pozostaje dioda IR i przyssawka, opaska, czy gumka.

Oczywiście to są już szczegółowe kwestie techniczne i nie są one jakimś wielkim problemem, raczej trzeba to jakoś sensownie rozwiązać. Jako, że na co dzień projektuje różne urządzenia w 3D, to pokombinuje może trochę z ideami obudów, ale najpierw muszę mieć moduły radiowe dostarczone, żeby je przemierzyć (w sensie gabarytów).
    Moduły i anteny leżą już u mnie na biurku, właśnie pożegnałem kuriera

I jeszcze mam taki pomysł, żeby wyniki tej zabawy i powstałe w ten sposób plany urządzeń opublikować na zasadach licencji GNU lub jakiejś innej pochodnej, atak aby mieć pewność, że będzie "pro publico bono".
    I tak (jak to już wcześniej napisał) podobne urządzenia będą niedługo dostępne na Allegro, niech tylko statek z Chin dopłynie do Europy

Cytat Zamieszczone przez igsux3 Zobacz posta
    Nono, jestem bardzo zainteresowany takim wynalazkiem, wielkie gratulacje dla Was. Jednak przetestujcie różne możliwości, TTL, A, czasy do 1/8000 itp. żeby potem nie było niespodzianek
    Będzie dokładnie to co oferuje CLS, ani mniej, ani więcej

a może jako podstawka do lampy? Taka z sankami bez styków. [...].
    Chyba chodzi Ci o montowanie do body? Podstawka do nadajnika już gotowa, muszę ją jeszcze wyrównać papierem ściernym

Domyślnie

Jestem pod olbrzymim wrażeniem, ogromne gratulacje z mojej strony! Ja się kompletnie nie znam na tym, ale jestem bardzo zainteresowany - jeśli będziecie robić jakieś przeróbki (oczywiście płatne) to staje w kolejce

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Tomek tutaj są fajne obudowy na odbiornik http://www.allegro.pl/item1023988349...ryty_5632.html
    RRQ2 na wysokość jest ciasno, jakieś 1,5 mm na laminat z dodatkowym układem, ale moduł można położyć i wtedy jest full miejsca na pozostałe elementy. Zmieści sie też spokojnie bateria 23AE Obudowa ma juz włącznik i otwór na synalizację LED.

Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 14-05-2010 o 14:55

Domyślnie

Ja myślałem o takim podejściu do odbiornika:

(szkice z googlesketchup)

i takim dokładaniu do lampy

Ale po kolei, na razie czekam na Twoje efekty!

A ja spróbuje jeszcze protestować device, może na dalsze odległości.

Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Strona 30 z 51 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów