Szukaj
warto sprawdzić co tam jest.
dobry pomysł !
TymancjO /Tomasz Tomanek/
głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|"...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson
A może być tak, że za wolno opadające zbocze sygnału odpowiedzialne są tranzystory Q1 i Q1 ?
Q1 nie jest oznakowany, ale na Q2 odczytałem , że jest to FZT857 - właśnie przeglądam jego wykresy i coś podobnego tam widzę. może ktoś kompetentny przejrzeć ten pdf http://www.datasheetcatalog.com/data...8/FZT857.shtml
Bo coś mi się wydaje, że kolektor zktórego wychodzi sygnał na transportor ma taka właśnie rozłazłą charakterystykę...
Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 11-05-2010 o 10:42
hmmm... ja myślałem, że ten przebieg "rozlazły' to jest z nóżki scalaka (chyba ta co idzie na R2). Niewykluczone, że tutaj ma zastosowanie podobna idea jak wyłapana w moim układzie repeatera przez QuadMan'a.
Wyjście z układu steruje bazą tranzystora przez R2, i w stanie wysterowania to złącze B-E tego tranzystora obciąża to wyjście - może to podobna sytuacja jak z fotodiodą i przez to mamy taki lag.
Gdyby tak nasz układ do wysterowania diody nadawczej IR brał sygnał z wyjścia scalaka udał by się zwalczyć ten problem.
Daj namiar na aukcję jakąś z tymi samymi wyzwalaczami co twoje - może wesprę Cię w bojach.
Pozdrawiam,
Tomek
głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|"...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson
Tutaj wysłali mi w ciągu jednego dnia http://www.allegro.pl/item1022807462...odbiornik.html
Z www.multifoto.pl bardzo ociągali się z wysyłka
Myślałem raczej o wymianie FZT857 na coś co da nam symetryczny sygnał na transportor, ewentualnie zmianę układy Q1 i Q2 na elementy, których sygnał na wyjściu będzie miał szybko opadające prawe zbocze sygnału...
Tomek czytałeś ten pdf FZT857 można coś z tego wnioskować ?
Hmm... wg specyfikacji to czas ton = 0,1us a czas toff=5,3us więc to raczej nie to.
Patrząc na ten przebieg zbocza opadającego to mamy tutaj jakieś rozładowanie pojemności, taka ta krzywa praktycznie eksponencjalna.
Pytanie brzmi, co by było gdyby zrobić podobny numer jak zaproponowany przez QuadMan'a czyli sprowadzić bazę tego tranzystora do masy przez rezystor znacząco większy nić R2, wtedy zanik sygnału wysokiego na wyjściu scalaka winien owocować szybkim zatkaniem tranzystora.
Tylko żeby nie obciążać za bardzo wyjścia układu.
A tak w sumie, to dzięki wszystkim za taki temat! Aż się ciesze że po praktycznie dekadzie zaczynam sobie przypominać te fajne rzeczy![]()
"Art Erie", a próbowałeś pomierzyć sygnał podawany na bazę Q1 (oczywiście wylutowując go wcześniej)? Bo mnie się widzi, że całe zamieszanie (a przynajmniej sporo) wprowadza C2Tak sobie kombinuję i może został tam wprowadzony po to, aby transoptor nie był wprowadzany w krótkie stany nieustalone bądź wielokrotnie wyzwalany krótkimi sygnałami z nadajnika...
Albo usuń C2, wylutuj transoptor, i zamiast niego podłącz diodę IR... Driver powinien wydolić prądowo na tą diodę
Ostatnio edytowane przez andrstac ; 11-05-2010 o 13:24
D7k, D80+MB;12-24/F4,70-200/F2.8,SB600,2xYN460II,3xRF602,A600+BH2,LP-FP200
C2 wylutowałem na wstępieTeraz zakładam że:
Układ U1 daje nam krórki i symetryczny sygnał na wyjściu, który zostaje wydłużony na tranzystorze sterującym Q1, lub na FZT857 - czyli Q2.
Być może trzeba zastosować szybszy tranzystor w tym miejscu, ale czytam specyfikację i niewiele z tego kumam
Co do lutowania, to ostateczność bo lutownica w moich rękach to coś ala " małpa z brzytwą"![]()
Szybkością tranzystorów bym się nie przejmował. Z kHz sobie każdy poradzi. Tak jak mówiłem, spróbuj pomierzyć co wychodzi bezpośredni z R2 - będziesz widział, co powoduje lagi, U1 czy układ Q1-Q2. Jeśli to pierwsze, to z drugim już nie ma co kombinować, tylko szukać innej drogi.
D7k, D80+MB;12-24/F4,70-200/F2.8,SB600,2xYN460II,3xRF602,A600+BH2,LP-FP200
Skontaktuj się z nami