Close

Strona 18 z 51 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Domyślnie

ten impuls powyżej to ze styków phottixa ?
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Usunięcie kondensatora C2 z odbiornika Phottix coś tam pomaga, ale w niewielkim stopniu

Od góry:

1.Pojedynczy sygnał wygenerowany manualnie przyciskiem na nadajniku Phottix.
    2.Zapis błysku sterującego CLS z body M 1/128 - sygnał przesłany radiowo za pomoca Phottix ( wycięte pauzy pomiędzy poszczególnymi sekwencjami)
    3. Oryginalny zapis błysków sterujących CLS z body - sygnał z lampy sterującej. ( tu również wycięte pauzy pomiędzy poszczególnymi sekwencjami)

Przy podłączeniu układu do lampy SB 800, Sabina poczatkowo milczy, po czym co kilka/kilkanaście sekund wyzwala pojedyncze błyski.
    najwyrażniej krzywa generowana przez odbiornik jest kształtowana w układzie scalonym, natomiast kondensator C2 ma niewielki wpływ na jego przebieg.
    Opadające prawe zbocze sygnału ukrywa sygnały CLS. Wyrażnie widać pierwsze trzy sygnały, pózniej pauza, kolejne dwa prawidłowo przekazane sygnały i pojedynczy pik, po czym reszta sygnału zostaje utracona.

EDIT

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    ten impuls powyżej to ze styków phottixa ?
    Tak, w następnym poście (pisaliśmy razem) masz więcej danych.

EDIT

Przyszło mi jeszcze do głowy, że to opadające zbocze sygnału jest powodowane ręcznym wyzwoleniem przyciskiem. Póżniej sprawdzę jak wygląda ten sygnał przy wyzwoleniu błyskiem 1/128, byc może nie będzie tego opadającego zbocza...
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 10-05-2010 o 18:12

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Chyba wiem co jest grane
    Jak pisałem wcześniej prawe zbocze opada powoli, gdy nadajnik jest aktywowany mikroprzełącznikiem (na mój rozum tak powinien taki przebieg wyglądać)
    Natomiast Początkowo poprawna sekwencja, stopniowo znika, po czym pojawiają się kolejne piki poczatkowe następnej części sekwencji by dalszy jej cią ponownie zanikał...
    Przyczyną jest prawdopodobnie brak zasilania ( bateria ma dużą rezystancję wewnętrzną ), rozwiązaniem powinno byc wlutowanie kondensatorów w tor zasilania odbiornika i nadajnika Phottix, co zapewni ciągłość zasilania, a tym camym przesłanie pełnego kodu CLS

Domyślnie

no ciekawie,

trzymam kciuki i czekam na info.
    Ja teraz nie mam jak nic zadziałać

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Muszę zrobić co mam do zrobienia i wracam do zabawy z Phottix'em

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Zaczynamy od początku, tym razem nie wyzwalam nadajnika switchem, a błyskiem lampy.

U góry wykresu sygnał z SB 800 M ¼ mocy zarejestrowany poprzez tor radiowy.
    U dołu sygnał z SB 800 M ¼ mocy zarejestrowany bezpośrednio.

Mam ciągłe problemy z moja „aparaturą pomiarową” bez przerwy coś mi się rozłącza i takie tam
    Powyższy zapis powtórzyłem 4x i jest prawidłowy.
    Niestety wynika z tego niezbicie, że za wydłużenie prawego zbocza sygnału odpowiedzialny jest wyłącznie układ scalony w odbiorniku Phottix'a (tak jak to napisał wcześniej QuadMan).
    Układ nie jest w żaden sposób oznakowany... Ale na spodniej stronie posiada oznaczenie JG 946, ale googlarka nie wypluwa niczego sensownego
    Przy takim przebiegu nie ma szans na dokładne odwzorowanie sekwencji CLS.

I jeszcze jeden zapis, tym razem jest to początek sekwencji TTL

U góry wykres pierwszych trzech błysków zarejestrowany bezpośrednio z Sabiny; ponumerowałem piki sygnałów 1;2;3.

U dołu Zapis tej samej sekwencji TTL. Przesłany radiowo i odczytany z Phottix'a.
    Ledwo widoczny sygnał nr 2 oznaczyłem jako „2 ?”, pojawia się też śmieciowy sygnał 4 ( prawdopodobnie jakieś dziwne zakończenie poprzednich sygnałów).
    Przebiegi czasowe wyglądają prawidłowo, lecz prawe zbocze sygnału maskuje nam kolejne sygnały ( w tym przypadku sygnał nr 2).
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 10-05-2010 o 22:09

Domyślnie

Ale fizyczna obecność sygnału 2 na dolnym przebiegu znaczyłaby, że radio ten sygnał dało rade przesłać, tylko układ formujący sygnał sobie nie poradził.
    Znaczy się, tak mi się wydaje.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    Ale fizyczna obecność sygnału 2 na dolnym przebiegu znaczyłaby, że radio ten sygnał dało rade przesłać, tylko układ formujący sygnał sobie nie poradził.
    Znaczy się, tak mi się wydaje.
    Jestem tego samego zdania, jednak zastanawiam się czy da się w prosty sposób odpowiednio ukształtować sygnał po stronie odbiornika, czy też dać sobie spokój z Phottix'em i zbudować prosty układ

Koszt modułów nie przekroczy 100zł, ale trzeba będzie wykonać płytki i obudowy z systemem mocowania do body i lampy.

W każdym razie zabawa w rozgryzanie CLS-a, i programowanie procesorów wydaje się zbędna; gdyby nie prawe zbocze Phottix'a sygnał powinien być czytelny, ewentualnie można go wyciągnąć układem 555.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Oczywiście najprostszym i najłatwiejszym rozwiązaniem dla mnie i dla innych potencjalnych użytkowników byłby Phottix
    Problemem jest jednak układ U1 (dekoder) w odbiorniku Phottix, który nie posiada żadnych oznaczeń umożliwiających jego identyfikację

Gdyby udało się ustalić co to za scalak i znależć jego opis, może istnieje możliwość pobrania z niego sygnału, którego prawe zbocze opada szybciej niż z drugiej nóżki ?

Moduł radiowy zastosowany w urządzeniu to YHDZ-13A http://www.made-in-china.com/showroo...er-Series.html

Natomiast w ofercie producenta występują takie dekodery http://www.made-in-china.com/showroo...rd-Series.html

A może jakiś zamiennik?
    Pewnie któryś z nich został użyty do budowy Phottix'a. Ja niestety mam poważny problem dotyczący „czytania ze zrozumiem” tekstów traktujących o elektronice i to w dodatku w „inglisz”
    Ktoś się podejmie

EDIT

Wydaje mi się, że YHDZ-13A to oznaczenie na występujące wyłącznie na potrzeby Phottix, a handlowa nazwa tego modułu to RM1SGS
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 11-05-2010 o 00:19

Domyślnie

Tak na szybko, to myślę sobie, że wyjście z U1 jest typowo cyfrowe ( przywołanym przez Ciebie RM1SGS to TTL) więc taki kształt impulsu na wyjściu scalaka jest dziwny.
    I moje pytanie dla ludzi mądrzejszych ode mnie, czy taki niecyfrowy kształt może wynikać z obciążenia wyjścia przez układ sterujący transoptorem ?

Pozdrawiam,
    Tomek

Strona 18 z 51 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów