Close

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 88

Wątek: 85 na FX

Domyślnie

W fotografii "spacerowej" w ogóle bez sensu mówić o sprawdzalności szkła 70-200/2.8. Na spacerze to sprawdzają się lekkie szkła. To jest wyjątkowo nieporęczne w takich warunkach. Przez spory czas używałem natomiast Sigmy 100-300/4. Mimo iż niewiele lżejsza, to krótsza i masę miała trochę inaczej rozłożoną i się wbrew pozorom na spacer nadawała. Do mnie jedzie właśnie manualny obiektyw Voigtlander 180/4, który jest ciemny, ale jednocześnie mały i lekki. To na przykład jest spacerowe szkło. Na spacery zabierałem też wielokrotnie Sigmę 70-300. Ciemna, ale jako-taka optycznie. Ciemność nie ma aż takiego znaczenia. Natomiast nie wytrzymuje ona porównania z topowymi szkłami pod względem optyki (nie mówiąc już o wolnym AF). Mimo to, dopiero teraz po zakupie 180/4 ją będę sprzedawał.
    AFS - tia... Sam kiedyś tak myślałem, a teraz chyba z dużą pewnością mogę napisać tak... Jeżeli czekacie na wersję AF-S 85/1.4 - przestańcie i kupujcie aktualne wersje!
    Używaliście 35/1.8 AF-S? Mikro 105 VR AF-S? Silnik AF-S w 85-ce będzie właśnie tak działał - powoli! Przy tej konstrukcji optycznej, jest tam po prostu masa szkła do przepchnięcia na spore odległości. Zamiana silnika "mechanicznego" - śrubokręta, na SWM pomoże tylko w jednym aspekcie. Który jednak może być istotny. Mianowicie *być może* lepsze będzie śledzenie w trybie AFC oraz "doostrzanie" przy niewielkich ruchach obiektu. Nie jestem jednak tego aż tak pewien, ale rzeczywiście tu powinna być poprawa. Natomiast prędkość samego pierwszego ostrzenia może być nawet mniejsza.
    Ja myślę, że ktoś w Nikonie robił eksperyment dorzucenia silnika SWM do 85-ki. W końcu to jedna z ich perełek. I myślę, że eksperyment przyniósł właśnie mało zadowalające rezultaty. I dlatego tej wersji nie ma na rynku, a nie dlatego, że Nikon się leni.

Na spacery ogniskowa dłuższa niż 105mm wydaje się lepsza. Powiem tak - ja myślałem przez chwilę o obiektywie 70-210. Gdyby jakość optyczna była tak samo dobra jak w 70-200/2.8 - pewnie bym kupił. Ale nie jest. Dla matrycy FX przysłona f/4 nie jest problemem i przy ogniskowych powyżej 100mm bardzo ładnie tło jest rozmywane. Dlatego ideałem byłby tu świetny optycznie, lekki zoom o ogniskowych rzędu 50-150mm lub więcej. Takie coś robi Sigma (Nikon też 55-200 tyle że DX ). Ale niestety *prawie* takie coś. Jest to bardzo chwalony obiektyw, trzeba go co prawda przymknąć, bo mydli przy 2.8, ale poza tym jest niezły. Jest bardziej zwarty i o wiele krótszy niż 70-200. To jest według mnie niezłe szkiełko spacerowe, warte wypróbowania. Niestety nie jest też tanie (druga poprawiona wersja), a nie widziałem na giełdzie by ludzie ją sprzedawali za często. Aktualnie jest jeden na Allegogo. No i niekoniecznie jest on najlżejszy. Oczywiście 150mm na f/3.5 nie da takiej frajdy jak 135 na 2.0, ale użyteczność i koszt jest kompletnie inny.

Chciałem napisać, że gdybym nie liczył się z kosztami to wziałbym w ciemno albo 105 DC albo 135 DC. Ale na pewno brakowałoby mi ogniskowej 85mm bo 70mm w zoomie jest takie sobie.
    Zatem dylemat nie jest prosty - najlepiej byoby mieć 85 i 135mm. W jednym. Ale nawet gdyby Nikkor wypuścił zoom o topowej (24-70/2.8 ) jakości optyki i parametrach 50-150mm f/2.8 AF-S i masie poniżej 800g, to nadal brakowałoby jasnego portretowego szkła do na przykład knajp, barów, wesel. Tutaj 85/1.4 jest po prostu niezastąpiona. Dłuższe szkła mają na tyle zbliżoną jasność do 70-200/2.8 i 50-150/2.8, że daje się je zastąpić zoomami.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 04-05-2010 o 16:01

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    .AFS - tia... Sam kiedyś tak myślałem, a teraz chyba z dużą pewnością mogę napisać tak... Jeżeli czekacie na wersję AF-S 85/1.4 - przestańcie i kupujcie aktualne wersje!
    Ale ja już mam aktualna wersję

..Używaliście 35/1.8 AF-S? Mikro 105 VR AF-S? Silnik AF-S w 85-ce będzie właśnie tak działał - powoli! Przy tej konstrukcji optycznej, jest tam po prostu masa szkła do przepchnięcia na spore odległości.
    Pewnie tak będzie - patrz canonowska 85/1.2L

Zamiana silnika "mechanicznego" - śrubokręta, na SWM pomoże tylko w jednym aspekcie. Który jednak może być istotny. Mianowicie *być może* lepsze będzie śledzenie w trybie AFC oraz "doostrzanie" przy niewielkich ruchach obiektu. Nie jestem jednak tego aż tak pewien, ale rzeczywiście tu powinna być poprawa.
    No o ten ostatni aspekt mi chodzi. Różnica powinna być bardzo znacząca, jak sobie porównam inne szkła śrubokrętowe zastąpione AF-S.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Trochę się pogubiłem. Sigma zawsze to ze mną robi! Sprawdziłem po raz kolejny - S50-150 jest tylko pod format DX. Czyli brak takiego sprzętu na pełną klatkę chyba.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    VR II to mniejsza winieta, lepsza ostrość na brzegach, lepsza stabilizacja - to się wtedy przydaje.
    VR II ma więcej atutów.
    Muszę się chyba jeszcze raz wybrać do FJ i dać mu drugą szansę...

Na spacerze to sprawdzają się lekkie szkła.
    I do tego małe; dlatego też biegałem z 50-tką podpiętą do 700-tki ale trochę jednak było za szeroko.

SWM pomoże tylko w jednym aspekcie. Który jednak może być istotny. Mianowicie *być może* lepsze będzie śledzenie w trybie AFC oraz "doostrzanie" przy niewielkich ruchach obiektu
    I tenże fakt powstrzymuje mnie jeszcze przed zakupem 85-tki a myśli ulatują do 70-200...

Dla matrycy FX przysłona f/4 nie jest problemem i przy ogniskowych powyżej 100mm bardzo ładnie tło jest rozmywane.
    Też jestem za wprowadzeniem AF-S 70-200/4 VR

Dlatego ideałem byłby tu świetny optycznie, lekki zoom o ogniskowych rzędu 50-150mm lub więcej.
    Niektórzy twierdzili, ze 70-200VRII skracając ogniskowe tak właśnie ma... Tylko słowo "lekki" tak jakoś nie przystaje do reszty

gdybym nie liczył się z kosztami to wziałbym w ciemno albo 105 DC albo 135 DC. Ale na pewno brakowałoby mi ogniskowej 85mm bo 70mm w zoomie jest takie sobie.
    Zatem dylemat nie jest prosty - najlepiej byłoby mieć 85 i 135mm. W jednym.
    Najlepiej to by było mieć i 70-200/2.8VRII i 85/1.4 i 135/2
    Ostatnio edytowane przez popi ; 04-05-2010 o 17:49
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

A tak jeszcze do autorki wątku: Zuzus, jak ja miałbym już 70-200/2.8 to nie wahałbym się i dokupił! (nie mylić z pozbyciem się) 85/1.4. Tak myslę. Teraz. Hm...

Domyślnie

A jakby tak zrobić zoom AF-S 85-180/1.4-2.8 VR?

Domyślnie

Fakt, po co 200mm w zoomie skoro już jest 200/2

Domyślnie

Zuzus, przeczytaj (jeśli jeszcze nie znalazłaś) ten wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=124270

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    Najlepiej to by było mieć i 70-200/2.8VRII i 85/1.4 i 135/2
    No i taki mam cel. Nie chce na razie jednak kupowac 135/2, bo czekam które to portretowe szkiełko nikon odświeży.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ja również poczekam na nowe 135mm (bo i finansowo na razie nie chcę się ładować), a póki co sprzedam chyba 50mm bo w ogóle mi nie leży - miałem najpierw na DXie i nie używałem, więc sprzedałem - pomyślałem że mająć FX powróce do wspaniale znanej mi ogniskowej z zenita i że 50mm będę nosił non-stop...ale okazuje się że jedynym królem jest póki co 85mm i inne szkiełka się nawet nie zbliżają - zobaczymy jak mi spasuje jakieś 35mm zamiast 50, ale teraz już sceptycznie podchodzę

a co do rozterek z poprzednich stron na temat 70-200 czy 85mm to ja bym się nie zastanawiał ....ewentualnie 85mm f1,8 + 70-200 tamrona, ale o stałce 1,8 nie wypowiem się bo nie wiem jak się sprawdza- ale taki zestaw brzmi dla mnie jako bdb kompromis

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów