Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 88

Wątek: 85 na FX

Domyślnie 85 na FX

No wlasnie.. 85mm a FX..
    Rozgladam sie za szklem nazwijmy to portretowym pod FX.. Czyms dluzszym niz najdluzsza ogniskowa, ktora oferuje mi moj 24-70, i czyms lzejszym i mniejszym niz 70-200.. czyli jednym slowem chce stalke.
    85 1.8 wydaje sie byc b.fajnym rozwiazaniem.. Ale czy nie jest za krotka na fx? Mialam jakis czas temu 85 na d300 i byl to moj ulubiony obiektyw do ludzi/portretow.. Ale tam byl crop i z 85 robila sie jakas ~135.
    Oczywiscie jest swietny N 135 f/2 ale niestety poza moim budzetem.

Czego Wy uzywace do portretow na FX, jezeli chodzi o stalki? Co moge wziac jeszcze pod uwage, oprocz w/w 85?
    Jak u Was na FX spisuje sie 85? Dajcie znac!
    Dzieki.
    d700

Domyślnie

Ja bardzo lubie i polecam.

Przykladowy portret

Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Ja mam Carl Zeissa 85mm f1.4 i bardzo polecam.

Domyślnie

Ja uważam, że było parę momentów na świecie, w których Bóg zlitował się nad człowiekiem i obdarował go jakimś dobrodziejstwem. Tak i też się stało, kiedy w swoim natchnieniu człowiek stworzył "85"-tkę na mały obrazek. Ogniskowa dłuższa niż to co oferuje 50mm na cropie, ale krótsza od 135mm. Idealna zarówno do portretów, jak i całych postaci. Im wersja jaśniejsza tym daje większą radość z fotografowania

Domyślnie

mam 85 1.4 przy FF i jest pięknie. Jednak pomimo tego często sięgam do T70-200 o ile warunki pozwalają - choć ten zestaw (FF+tele zoom) dla kobiety, to rzeczywiście ciężko. Ze stalek, jesli 85 to za krótko, zdecydowanie 135mm 2.0

Domyślnie

Jest z budżetówek jeszcze Tamron 90/2.8. Jest także 105/2.8 (VR lub stary bez). Oba to szkła makro, a zatem ostrzenie w trybie portretowym jest powoooolne. Może nie zawsze ale w dużej ilości przypadków. 85 jest świetną ogniskową do portretu, a 85/1.8 najkorzystniejszym zakupem biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny.

Domyślnie

Ok, chyba mnie przekonujecie do tej 85tki...
    Dzieki za wszystkie opinie.
    d700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    85 jest świetną ogniskową do portretu, a 85/1.8 najkorzystniejszym zakupem biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny.
    to prawda ale trzeba pamiętać o pewnej niedogodności 85tki,
    jest nią jej stosunkowo duża odległość ostrzenia.
    O ciasnych portretach na FX można zapomnieć niestety...
    D700 + N50 f1.4G / N105VR Micro f/2.8G / Tokina 400 AT-X f/5,6 / N28-105D

Domyślnie

85/1.8 to dobre szkło w dobrej cenie - wg mnie będziesz zadowolona nie jest to Z85/1.4 czy N85/1.4 ale radzi sobie bardzo dobrze a kosztuje stosunkowo małe pieniądze
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebar1 Zobacz posta
    to prawda ale trzeba pamiętać o pewnej niedogodności 85tki,
    jest nią jej stosunkowo duża odległość ostrzenia.
    O ciasnych portretach na FX można zapomnieć niestety...
    Potwierdzam. Używałem w tym celu Mikro 105/2.8 VR.
    PS. 105-ka jest fajnym obiektywem portretowym, ale ma wady: woooooooooooooolny AF, jest dość ciężka, jest mniej uniwersalna. No i jest ciemniejsza, co czasem ma znaczenie - ze względu na zastane światło lub głębię ostrości. Do tego zdjęcia należy "zmiękczać" w postprocesie, czyli na poziomie konwersji NEF->JPEG lub potem w obróbce. Daje niesamowity kontrast lokalny.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 29-04-2010 o 18:21

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów